SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Show la Budapesta în următoarele opt zile la Campionatele Mondiale de atletism » România participă cu 16 sportivi

Centrul Național de Atletism din Budapesta este pregătit pentru CM FOTO Imago Images
Centrul Național de Atletism din Budapesta este pregătit pentru CM FOTO Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 18 august 2023 18:13 / Actualizat vineri, 18 august 2023 19:06

Campionatele Mondiale debutează sâmbătă, la Budapesta, având la start numeroase vedete din lumea acestui sport și șaisprezece atleți din România.

  • Campionatele Mondiale de atletism sunt transmise de Eurosport 

Întrecerea mondială în aer liber este găzduită în acest an pentru prima oară de Ungaria. Pentru acest eveniment, oficialii din țara vecină au construit un stadion nou cu o capacitate de 36.000 de locuri. 

Iar spectacolul este asigurat pentru că mai toți sportivii de top vor fi prezenți la Budapesta. Premiile sunt și ele consistente: 70.000 de dolari pentru aur, 35.000 de dolari pentru argint și 22.000 de dolari pentru bronz.

Printre atleții de urmărit la CM se numără norvegianul Jakub Ingebrigtsen, care își dorește „dubla" 1.500-5.000. „Vreau să-mi închei cariera cu zece recorduri mondiale. Nu voi fi 100% mulțumit până nu voi fi cel mai rapid din toate timpurile", a spus norvegianul în vârstă de 22 de ani care are în palmares două medalii mondiale cucerite anul trecut la Eugene, aur la 5.000 de metri și argint la 1.500 m.

Kenyanca Faith Kipyegon, 29 de ani, a dominat în ultima vreme proba de 1.500 de metri și vrea să continue această hegemonie și la ediția de la Budapesta. Ea este campioana olimpică la ultimele două ediții și campioană mondială en titre. Obiectivul ei seamănă cu cel al norvegianului Ingebrigtsen, ea dorindu-și "dubla" 1.500-5.000 de metri.

Recorduri sau nu?

Olandeza Femke Bol, 23 de ani, urmărește să devină campioană mondială la 400 metri garduri, după ce în 2022 a fost pe locul al doilea. A avut un sezon indoor strălucitor, doborând un record mondial care rezista din 1982. De asemenea, este a doua cea mai rapidă atletă din toate timpurile în această probă, cu un timp de 51,45.

Show la Budapesta în următoarele opt zile la Campionatele Mondiale de atletism »  România participă cu 16 sportivi
Femke Bol este de câteva zile la Budapesta FOTO Imago Images

Suedezul Armand Duplantis, deținător al recordului mondial, campion olimpic, mondial și european, a dominat în ultimii ani proba de săritură cu prăjina.

Suspans la sprint

Probele de sprint au atras mereu mulți privitori, după vidul de putere lăsat de Usain Bolt, americanii au fost cei care s-au impus la Mondiale, în timp ce la Jocurile Olimpice au făcut-o italianul Marcell Jacobs și canadianul Andre De Grasse.

Americanul Fred Kerley s-a impus în 2022 la Eugene la 100 m, în timp ce Noah Lyle a făcut-o la 200 m. Lyle este favorit în proba de 200 de metri și speră să se apropie de timpul de record mondial al lui Usain Bolt, 19,19.

Și în probele feminine se anunță lupte pasionante, mai ales că americanca Sha'Carri Richardson, și jamaicancele Shericka Jackson și Shelly-Ann Fraser-Pryce își doresc laurii.

Show la Budapesta în următoarele opt zile la Campionatele Mondiale de atletism »  România participă cu 16 sportivi
Shelly-Ann Fraser-Pryce are în palmares zece medalii mondiale de aur FOTO Imago Images

Yulimar Rojas este favorită la triplusalt, iar norvegianul Karsten Warholm la 400 m garduri, deținătorul recordului mondial, acesta speră să-și recapete titlul mondial pe care l-a pierdut în 2022. Campionatele Mondiale se încheie pe 27 august. z

Obiectivul e trei finale

România participă la Budapesta cu 16 sportivi și are ca obiectiv calificarea în trei finale. Una dintre cele mai experiementate sportive din delegația României este Bianca Ghelber, campioană europeană, anul trecut, la aruncarea ciocanului.

Show la Budapesta în următoarele opt zile la Campionatele Mondiale de atletism »  România participă cu 16 sportivi
Bianca Ghelber în acțiune FOTO Imago Images

 „Sper să fiu în forma cea mai bună acolo și îmi doresc foarte mult, ca fiecare sportiv, o medalie. Este destul de greu, dar nu imposibil", a spus sportiva în vârstă de 33 de ani. Ea intră în concurs pe 23 august. 

Lotul României pentru CM

  • FEMININ: Andreea Mikloş (400 m), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alina Rotaru (lungime), Andreea Taloş (triplusalt), Diana Ana Maria Ion (triplusalt), Claudia Bobocea (1.500 m), Veronica Rodean (35 km marş), Mihaela Acatrinei (marş 35 km)
  • MASCULIN: Alin Firfirică (disc), Rareş Toader (greutate), Gabriel Bitan (lungime), Alexandru Novac (suliţă), Ilie Corneschi (maraton), Nicolae Soare (maraton), Narcis Mihăilă (35 km marş)

Programul românilor în prima zi

  • 13:30 - Rareș Toader - aruncarea greutății (calificări)
  • 13:25 - Alina Rotaru Kottmann – săritura în lungime (calificări)
  • 14:15 - Claudia Bobocea – 1500 m (serii)
  • 20:10 - Alin Firfirică - aruncarea discului (calificări)

Citește și: 

Canoistul Cătălin Chirilă, dialog sincer înainte de Mondiale: „În cursă este singurul moment în care nu am emoții! Voi lupta cu toate armele să rămân primul”
KAIAC-CANOE/CAMPIONATELE MONDIALE
Canoistul Cătălin Chirilă, dialog sincer înainte de Mondiale: „În cursă este singurul moment în care nu am emoții! Voi lupta cu toate armele să rămân primul”
Ridicătoarea Iarina Axinte după prima victorie la Campionatul European: „Am demonstrat că suntem o echipă”
CAMPIONATUL EUROPEAN
Ridicătoarea Iarina Axinte după prima victorie la Campionatul European: „Am demonstrat că suntem o echipă”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  20 August 2023, 13:09

Din pacate o prima zi sub asteptari pentru ai nostri. Singura care a confirmat a fost Rotaru (care isi valideaza nivelul de experienta), complet dezamagitor din nou Toader, de la care se asteapta rezultate de ani de zile dar clacheaza la toate competitiile majore, Bobocea, care dintr-un motiv sau altul risca constant sa le impuna ritmul altora, dar cu africancele nu mai merge si mai ales Alin Firfirica, la care performanta reusita e chiar socanta, probabil cel mai slab rezultat al carierei. Nu stiu, poate ca totusi participarea la Jocurile Francofoniei nu era cel mai bun mijloc de pregatire pentru o competitie cu calibrul unui Mondial.

fibra
fibra  •  19 August 2023, 08:29

Eurosport transmite.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează