SPORTURI  »  ATLETISM  »  VICTORIE

Victorie cu greutate » Succes românesc după 10 luni de secetă în atletism

Articol de GSP - Publicat marti, 07 mai 2013 00:00 / Actualizat luni, 06 mai 2013 19:00

Anca Heltne s-a clasat pe locul întîi la Grand Prix-ul de la Tokyo. Ultima performanţă românească realizată într-un concurs internaţional aparţinea Ancuţei Bobocel, în 2012.

Sezonul în aer liber a debutat cu bine pentru atletismul românesc. Anca Heltne s-a impus în proba de aruncare a greutăţii din cadrul Grand Prix-ului IAAF de la Tokyo, desfăşurat duminică. Românca în vîrstă de 35 de ani a cîştigat primul loc cu o încercare care a măsurat 18,43 metri, cu 8 centimetri mai mult decît cea a germancei Nadine Kleinert, vice campioana mondială din 2009.

Heltne domină proba feminină de greutate în România de mai bine de un deceniu, fiind titulară în lotul naţional din 2002. Cea mai importantă performanţă realizată de ea este medalia de bronz cucerită la Campionatele Europene din 2009. În anul următor a devenit mamă şi a întrerupt antrenamentele pînă în 2012, dar nu a reuşit să se califice la JO de la Londra. În schimb, la CE de sală de la Goteborg, din acest an, a prins finala, în care s-a clasat pe locul 7.

Căsătorită cu un norvegian
Heltne nu este numele de fată al româncei. Ea este măritată de 12 ani cu decatlonistul norvegian Runar Heltne. Nordicul a sosit în România în 2000 pentru a se antrena cu Gabriel Bădescu, cel care o pregătea şi pe Anca. Aşa s-au cunoscut şi peste cîteva luni s-au şi căsătorit.

Runar a învăţat repede limba română şi a urmat între timp două facultăţi: cea de Educaţie Fizică şi Sport şi cea de Kinetoterapie. Din 5 în 5 ani, el îşi reînnoieşte permisul de şedere în România. În schimb, Anca a încercat să-şi ia cetăţenia norvegiană, dar pentru că trebuia să stea în Norvegia cel puţin 3 ani şi să înveţe şi limba, a renunţat. Cei doi trăiesc şi se antrenează în Bucureşti.

2012 - Bobocel
În 2012, atletismul românesc s-a putut lăuda cu doar o singură performanţă pe plan internaţional. Cea a Ancuţei Bobocel, care s-a impus în proba de 3.000 metri obstacole din cadrul etapei de Diamond League de la Londra, din luna iulie.

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (1)
cfrclujole
cfrclujole  •  24 Mai 2013, 22:55

bravo!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează