SPORTURI  »  AUTO  »  AUTO

Doar 3 stele! » Dacia Duster a obţinut cel mai mic punctaj la testele EURO NCAP

Dacia Duster nu s-a prezentat prea bine la teste Euro NCAP.
Dacia Duster nu s-a prezentat prea bine la teste Euro NCAP.

Articol de - Publicat joi, 02 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 01 februarie 2012 22:52

Dacia Duster a obţinut cel mai mic punctaj dintre cele 53 de maşini care au trecut în 2011 prin testele Euro NCAP, organizaţie care se ocupă cu testarea maşinilor noi.

European New Car Assessment Programme ( Euro NCAP) este o organizaţie europeană independentă care se ocupă cu testarea siguranţei maşinilor noi. Practic, toate modelele trec prin controlul Euro NCAP (fondată în 1997 şi sprijinită de mai multe state europene). Euro NCAP a făcut pe site-ul său o analiză pe baza rezultatelor obţinute de cele 53 de maşini care au fost testate anul trecut. Au fost făcute clasamente pentru fiecare segment. Surpriza plăcută a fost Chevrolet Aveo, desemnată cea mai sigură maşină din clasa mică. A obţinut 5 stele din tot atîtea posibile în condiţiile în care modelul precedent adunase doar o stea şi jumătate.

O surpriză mai puţin plăcută a oferit-o Dacia Duster, cu doar 3 stele primite, de altfel cel mai slab calificativ obţinut. 38 dintre cele 55 de vehicule testate au obţinut punctajul maxim, 5 stele, iar 11 dintre acestea au fost notate cu 4 stele.

Duster, doar 3 stele, acelaşi calificativ pe care l-au primit Logan şi Sandero. Brandul românesc suferă în principal din cauza faptului că este low-cost. Faptul că ESP (Controlul electronic de stabilitate) nu este în dotarea de serie, ci doar opţional, a fost un dezavantaj pentru Duster, fiind depunctată. Notele Euro NCAP depind foarte mult de sistemele de siguranţă active (cazul ESP) şi pasive cu care sînt dotate maşinile. Duster-ul testat, Laureate, adică versiunea de top, nu a avut decît ESP, ABS (sistem de antiblocare a roţilor) şi 4 airbaguri, de aici şi coeficientul foarte slab de 29%.

Siguranţă activă înseamnă toate sistemele care ajută şoferul să evite un accident (controlul stabilităţii, controlul tracţiunii, asistenţa la frînare), iar siguranţa pasivă reprezintă tot ce ţine de centurile de siguranţă, airbaguri, celula caroseriei).

În comparaţie cu Duster, modelele care au obţinut procente mari, 70-90%, la categoria safety asist au dotări pe măsură.

Cele mai sigure maşini testate în 2011 Clasa
Chevrolet Aveo (mică)
Ford Focus (compactă)
Mercedes-Benz B Klasse (monovolume mici)
Volvo V60 (medie)
Audi Q3 (SUV compact)
Ford Ranger (pick-up)
Nissan Leaf (electrice)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează