SPORTURI  »  AUTO  »  DRAMĂ

FOTO Creier invadat de sînge » Cel mai promiţător motociclist român a suferit un grav accident în cursa European SuperStock 600

Vrăjitoru concurează în SuperStock 600 pentru CSM Bucureşti +8   FOTO
Vrăjitoru concurează în SuperStock 600 pentru CSM Bucureşti

Articol de , - Publicat joi, 27 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 27 septembrie 2012 10:44

La puţin timp după începutul cursei SuperStock 600, tînărul a fost dezechilibrat de un alt competitor, a căzut în cap, fiind lovit apoi de un alt participant direct în cască. În acest moment, Vrăjitoru se află în comă indusă, urmînd să fie scos abia mîine din această stare medicală preventivă. Conform martorilor, accidentul a semănat cu cel al italianului Marco Simoncelli, decedat anul trecut pe circuitul de la Sepang (Malaiezia).

E duminică şi spectacol la Portimao, oraş din sudul Portugaliei. Pe Autódromo Internacional do Algarve, circuitul aflat pe dealurile din preajma urbei, peste 20 de tineri participă la European SuperStock 600, cursă destinată exclusiv adolescenţilor între 15 şi 20 de ani, cu motociclete de 600 centimetri cubi.

Printre ei, şi un român: bucureşteanul Mircea Vrăjitoru, văzut în branşă drept cel mai promiţător tînăr motociclist din ţară. Totul se întîmplă în prologul Superbike, întrecere în care e angrenată crema rutierilor avînd motociclete modificate.

Dar cursa puştilor începe prost, un elveţian iese de pe traseu. Dacă proba e un prolog, căzătura acestuia e o premoniţie. Cîteva ture mai tîrziu, o Yamaha YZF-R6 e atinsă din spate, iar motociclistul, dezechilibrat, este aruncat pe asfalt. Se loveşte puternic la cap, după care un alt concurent, venit din spate, îl calcă pur şi simplu pe cască! Lumea e şocată, dar medicii intervin prompt. Cel întins la pămînt este chiar românul Vrăjitoru!

Sub ochii familiei
În tribune se află familia acestuia. Tatăl, Octavian Vrăjitoru, multiplu campion naţional, fratele său, Bogdan, participant şi el în curse SuperStock din clasa 1000 cmc, dar şi mama, Mihaela. Aceştia urmăresc încremeniţi incidentul şi momentele în care fiul lor e urcat într-o ambulanţă. Maşină care îl transportă la spitalul din Faro, unde medicii încearcă să îi acorde îngrijirile necesare.

Tatăl lui Mircea intervine rapid: "Vreau să-l mutăm la un spital din Geneva. Cei de aici nu colaborează deloc cu noi!". Un prieten i-a recomandat transferul în Elveţia, are acolo un medic de încredere, Ivan Radovanovici.

Nu renunţă la varianta mutării la Geneva
Dar veştile nu sînt deloc bune: pacientul este netransportabil. Deşi corpul băiatului nu prezintă leziuni externe, cutia craniană e invadată de sînge. Medicii aleg varianta comei induse, pentru a-i proteja creierul.

Se recurge şi la drenarea sîngelui cu ajutorul unei sonde. "Următoarele 72 de ore sînt decisive" este tot ce ştie luni seară Vrăjitoru senior, care nu renunţă nici la varianta mutării fiului său în Elveţia.

Reacţii din ţară
Vestea neagră ajunge şi în ţară, dar cu destulă întîrziere. Prietenii reacţionează primii, strîng aproximativ 20.000 de euro, costuri pentru refacerea lui Mircea, care nu ar avea resurse decît pentru transport.

Federaţia de Motociclism se interesează şi ea de soarta lui. "Am luat legătura cu omologii din Portugalia, ţinem legătura cu familia. Oamenii sînt într-o stare foarte proastă" e reacţia preşedintelui federaţiei, Cristian Mureşan. Între timp, oficialii verifică starea căştii lui Vrăjitoru, pentru a observa dacă aceasta era corespunzătoare.

Vineri e scos din comă
Ultimele veşti vin de la doctori, care încearcă să îi liniştească pe apropiaţi. "Pacientul este stabil, sîntem optimişti. Ar trebui să îşi revină, au existat cazuri mult mai grave care s-au soluţionat fericit" e reacţia acestora de ieri dimineaţă. Tot în decursul zilei de miercuri, Mircea este supus altor teste, iar doctorii hotărăsc varianta optimă: comă indusă pînă vineri!

"A fost şocant, terifiant!"

Portughezul Lino Lourenço e unul dintre martorii oculari ai accidentului. Acesta a povestit pentru Gazeta Sporturilor momentele de groază trăite în timpul cursei de la Portimao.

- Salut, Lino. Din România te sunăm.
- Ştiu, vreţi să mă întrebaţi despre accident. Am mai primit mesaje de la oameni din ţara voastră. A fost cu adevărat şocant, l-am văzut cum a căzut pe pistă, după care alt băiat, venit din spate, l-a lovit violent în cască. Terifiant!

- Alţi spectatori povestesc că ar fi semănat cu accidentul care a dus la moartea italianului Simoncelli.
- Aşa a şi fost. Doar că, din ce am auzit, ar fi fost atins de altcineva înainte, Simoncelli s-a dezechilibrat singur, a căzut şi a fost lovit. Iar italianul, din cîte ţin minte, a fost atins în zona burţii, nu la cap.

- Care a fost reacţia generală după incident?
- Vă spun sincer, toţi au rămas înmărmuriţi. Eu aveam un aparat de fotografiat, nici nu am avut putere să apăs pe declanşator!

SuperStock 600, deschidere la main-event Superbike
Competiţia în care e angrenat Vrăjitoru, SuperStock 600, este programată înainte de cursele din cadrul CM de Superbike. Ca o comparaţie, o cursă de SuperStock e ca o partidă de box disputată înaintea main-eventului unei gale. Denumirea cursei vine de la motocicletă, "stock" fiind modelul cel mai apropiat celui de serie, modificările fiind infime în comparaţie cu cele la care este supusă motocicleta din Superbike. La cursă participă băieţi între 15 şi 20 de ani, avînd motociclete cu o capacitate de 600 cmc, aproape la jumătate ca putere a motorului faţă de Superbike, unde se ajunge la 1.000 cmc.

8 puncte are Vrăjitoru în CM de SuperBike, clasa SuperStock 600, clasîndu-se în prezent pe locul 27 în ierarhia europeană

"Asemenea accidente se mai întîmplă, am mai avut în România cazuri. Cel care îmi vine în minte este al lui Ionel Pascotă, petrecut în 2010. Băiatul şi-a revenit după scurt timp de la incident" (Lino Miguel, martor ocular)

"Am văzut accidentul chiar în faţa mea. A fost groaznic. Îi doresc multă sănătate băiatului, să fie puternic!" (Lino Miguel, martor ocular)

"Am luat legătura cu un doctor din Portugalia care l-a preluat imediat după accident şi l-a transportat într-un spital din Faro. E stabil, dar loviturile sînt puternice, astfel că medicii sînt rezervaţi" (David Chan Cordeiro, cascador portughez)

Accident asemănător cu al lui Simoncelli
Incidentul care l-a implicat pe Vrăjitoru a fost, din mărturiile spectatorilor, asemănător cu cel în care a decedat Marco Simoncelli. Italianul a murit în cursa de MotoGP de la Sepang, Malaezia, pe 23 octombrie 2011, după ce a fost lovit în plin de alţi doi rutieri, Collin Edwards şi Valentino Rossi. Acesta s-a dezechilibrat  în turul al 11-lea, a căzut pe pistă, iar Edwards şi conaţionalul său i-au produs leziuni fatale în zona stomacului, gîtului şi capului. Simoncelli a murit cîteva ore mai tîrziu.

Are cască ultraperformantă
Mircea Vrăjitoru utilizează o cască produsă de firma Arai, cea mai veche în domeniu. Căştile Arai au două straturi de apărare, unul intern, altul extern: primul apără rutierul de un impact, de condiţiile atmosferice şi de frecare, în timp ce al doilea absoarbe impactul de la întîiul înveliş. Dispun de o ventilaţie excelentă şi sînt foarte sigure.

De ce a fost necesară coma indusă
Procedura e utilizată de medici în cazul traumatismelor severe, pentru ca fluxul de sînge să înceteze şi să se permită o intervenţie chirurgicală. În urma administrării medicamentelor care induc această comă pot fi observate eventualele leziuni cerebrale. Coma indusă este reversibilă, iar principalul risc al ei este scăderea tensiunii arteriale a pacientului.

CV Mircea Vrăjitoru
- Născut: 20 decembrie 1992 (Bucureşti)
- Club: CSM Bucureşti
- Performanţe: Campionatul Est European de Viteză la clasa 125SP (cîştigător, de trei ori), participant la SuperStock 600 (de patru ori - cea mai bună performanţă: 2010, locul 19)

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
yahoo92
yahoo92  •  27 Septembrie 2012, 22:00

Sper sa se faca bine si sa o lase in colo de motoscartza o vreme...

teveristu
teveristu  •  27 Septembrie 2012, 18:48

Damian, nu mai sterge postarile !!! Tu n-ai nicio treaba cu motociclismul... Vezi ca si-a pus Zavoranca gene la faruri !!!

r3cky
r3cky  •  27 Septembrie 2012, 11:06
Postat de r3cky pe 27 Septembrie 2012, 10:46

Mai, dar eu am vazut accidentul la TV, la stirile sportive pe Antena1. Nu a fost calcat pe niciun cap. S-a dezechilibrat sau a fost atins de un alt pilot (nu se vedea sigur, ca era la inceputul cursei si era agitatie) si a cazut intr-o parte, s-a dat o data peste cap (fara motor) dupa care s-a dus taras vreo 7, 8 metri.. Da' parea constient dupa acea intamplare; adica nu parea ca ar fi vorba de ceva grav.. :-??

aceea* :D

Vezi toate comentariile (10)
Comentează