SPORTURI  »  AUTO  »  FORMULA 1

Interviu cu Kevin Magnussen, pilotul cu cel mai bun debut în ultimii 18 ani din Formula 1 » Descarcă 2 postere exclusive pentru fanii McLaren

Articol de - Publicat duminica, 08 iunie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 10 august 2014 23:42

Gazeta a fost la Londra unde a dialogat cu tînărul pilot danez din Formula 1, Kevin Magnussen.

Kevin are doar 21 de ani, dar răspunde atît de relaxat întrebărilor încît pare că este de o viaţă în Formula 1.

În realitate însă, a participat doar în 6 curse în "Marele Circ" şi a debutat cu un loc secund în Australia, cel mai bun rezultat al unui "rookie" de la Jacques Villeneuve în 1996. Danezul a cîştigat Formula 3 Renault în sezonul trecut şi l-a înlocuit pe Sergio Perez începînd din 2014.

Acum, la nici jumătate de an de la debut, este volubil, răspunde întrebărilor cu zîmbetul pe buze şi nu ezită să abordeze şi probleme mai delicate. Are acea combinaţie de aroganţă şi încredere specifică oamenilor care îşi cunosc foarte bine valoarea.

- Kevin, cum te simţi după  primele curse de Formula 1?
- Sincer, nu atît de bine. Evident că este foarte multă atenţie, totul este nou, este interesant să pilotezi în Formula 1, dar cred că sînt puţine părţi pozitive în a fi un debutant aici. Mai degrabă aş fi vrut experienţă, dar cu timpul o voi avea.

- Ai avut un debut incredibil, un loc secund, iar presa internaţională a început comparaţia cu Lewis Hamilton. Este mai multă presiune acum, te deranjează sau nu ai nici o problemă?
- Ştiu că Lewis a fost ultimul debutant McLaren în 2007, înţeleg de ce sîntem similari din unele puncte de vedere, dar mă deranjează puţin această comparaţie. Atunci era altă eră şi nu pot spune că sînt mai bun doar pentru că am terminat al doilea şi el al treilea. Au fost alte circumstanţe.

- Iar Lewis Hamilton a devenit în anul următor campion mondial...
- Exact! A obţinut şi 9 podiumuri, a fost aproape să cîştige Campionatul Mondial din primul an. Aşadar, cred că această comparaţie este puţin forţată, însă sînt onorat că sînt asemuit cu un pilot excelent.

- Lîngă tine, la McLaren, este Jenson Button, cel mai experimentat pilot din F1. Ce ai învăţat stînd lîngă el?
- Jenson este veteranul, este de 14 ani în Formula 1, e campion mondial, aşa că este foarte important tot ce constată. De exemplu, feedback-ul său în discuţiile cu inginerii este de apreciat, modul în care conduce, cît de atent este să ţină pneurile întregi. Nu mă ajută propriu-zis, nu-mi spune "fă aşa, nu face invers", dar el dezvoltă maşina prin sugestiile sale şi ajută echipa şi. implicit. pe mine. De la el poţi învăţa în fiecare zi, iar eu beneficiez pentru că sînt la McLaren.

- Dar cum e în cursă?
- Totul e diferit. Chiar dacă sîntem coechipieri, acolo sîntem rivali. Fiecare luptă să obţină un rezultat cît mai bun, să cîştige. Sîntem adversari şi vrem să fim cît mai sus la un Mare Premiu.

- Ai specificat cît de atent este Button la pneuri. Este o problemă pentru mulţi piloţi, cumva şi pentru tine?
- Ooo, da. Învăţ întotdeauna în Formula 1, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l remediez este cum să ţin cît mai mult pneurile întregi, cum să le păstrez. Este un aspect foarte important aici şi unul unde învăţ în continuare.

"Mă inspiră Jordan, Cristiano sau Zlatan"
- Care e visul tău?
- Să fiu campion mondial. Şi sînt sigur că voi reuşi! Nu am nici un dubiu, într-o zi voi deveni campion mondial.

- Cine te inspiră?
- Mulţi sportivi. Michael Jordan, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovici, toţi aceşti mari campioni care vor să depăşească orice barieră. La fel ca în F1, unde toţi campionii mondiali au ceva special.

- Îl urmezi pe tatăl tău în Formula 1, el ce părere are de progresul tău?
- Este foarte mîndru că i-am călcat pe urme, că am ajuns aici, este alături de mine. El a avut timpul lui, eu îl am acum, dar nu fac mare caz din asta.

- Cum te percepe lumea în Danemarca?
- Este foarte important pentru mine să-mi reprezint ţara aici. Toţi danezii sînt alături de mine, mă susţin şi sînt mîndru că pot să-i fac fericiţi.
Calităţi, defecte, superstiţii

- Care sînt principalele tale calităţi?
- Cred că sînt rapid şi inteligent pe circuit. Trebuie să şi munceşti mult şi cred că aşa poţi avea succes. Oriunde, nu doar aici.

- Dar principalele defecte?
- Ei bine, nu-mi place să pierd. Pur şi simplu urăsc asta. Nu mă pricep nici la gătit. :)

- Mulţi sportivi au diferite superstiţii, tu ai vreuna?
- Nu sînt chiar un tip superstiţios, dar m-am gîndit să iau numărul 20 în Formula 1, acelaşi cu care am cîştigat anul trecut la Formula 3. A avut sens la acel moment cînd am ales. Ah, mai am o superstiţie, urc mereu din partea stîngă în maşină.

Magnussen e ambasador global Johnnie Walker
Pilotul danez, care face parte alături de McLaren în campania "Join the pact", este ambasador global al Johnnie Walker. "Încerc să-i conving pe toţi să nu conducă sub influenţa alcoolului, trebuie să le spui constant asta. Mika Hakkinen este şi el ambasador, un mare campion. Ca pilot F1 eşti şi ascultat dacă ai ceva de spus", a explicat Kevin rolul său în campanie.

În România, Johnnie Walker oferă 15.000 de kilometri de curse gratuite cu taxiul, în condiţii de siguranţă. Obiectivele campaniei "Join the Pact" au în vedere creşterea gradului de conştientizare asupra consumului responsabil şi motivarea consumatorilor de a nu conduce sub influenţa alcoolului.

DECLARAŢII
"Sînt foarte mulţumit că la McLaren nu există ordine de echipă. Vreau să concurez, nu să urc o poziţie sau să cobor una din acest motiv"

"Urăsc să fiu pasager, nu ai deloc control. Am fost pasager şi într-o cursă a tatălui meu, dar nu m-am simţit în siguranţă chiar dacă mi-a plăcut"

"Rar am o zi liberă, de obicei mă antrenez sau facem teste în simulator. Îmi place să mă relaxez cu un film dacă am puţin timp liber"

"Mă uitam la Jenson Button cînd aveam 10 ani şi apoi, dintr-o dată, era coechipierul meu! Îmi trăiesc visul"

* deplasare susţinută de Johnnie Walker

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează