SPORTURI  »  AUTO  »  FOTOREPORTAJ

Lodgy în "Oraşul Roşu" » Fotoreportaj cu cel mai nou monovolum Dacia în Maroc

Dacia Lodgy este acasă pe drumurile marocane +9   FOTO
Dacia Lodgy este acasă pe drumurile marocane

Articol de - Publicat sambata, 28 aprilie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 27 aprilie 2012 19:25

Primul drive test cu Dacia Lodgy s-a făcut în Marrakesh, un oras plin de farmec şi istorie în care te întorci în timp. În engleză, lodgy înseamnă casă, cămin. Pentru Dacia Lodgy, Marocul reprezintă acest cămin.

Monovolumul se fabrică la Tanger, iar primul drive-test cu această maşină nu putea să aibă loc decît în Maroc. Mai exact în Marrakech, Orasul Roşu, aflat la 160 kilometri de coasta Oceanului Atlantic şi foarte aproape de deşertul Sahara. Localnicii spun că aici temperaturile sînt foarte mari, în mijlocul verii termometrele arată şi 50 grade Celsius.

Teren arid, sterp şi roşu. Cam aşa arată Marrakesh şi împrejurimile lui. Din loc în loc, parcele de pămînt sînt delimitate de ziduri făcute din pămîntul roşu marocan. Un fel de chirpici. În interior nu vezi nimic, doar piatră. Am întrebat un localnic care este povestea lor. "Sînt vechi, de pe vremea berberilor. Ei obişnuiau să trăiască în încăperi săpate în stîncă pentru a fi cît mai aproape de animalele lor, cămilele şi caprele, cele mai rezistente pentru aceste temperaturi".

Acum, cei mai săraci marocani se adăpostesc în astfel de locuri. Uşi coşcovite apar pe ici, pe colo între zidurile din chirpici. Există viaţă acolo. Fără instalaţii de apă, fără curent şi, normal, fără numere la casă. Sînt comunităţi mici, iar poliţia nu are probleme să-i identifice. Fiecare comunitate are cîte un şef care ştie totul despre oamenii săi.

Copiii deschid uşile maşinilor în mers
Marrakesh-ul este un oraş cu aspect de oază. Există şi un cartier modern, dar şi Medina, partea veche a oraşului, cu celebra moschee Koutoubia. Cerşetorii sint pretutindeni. Unii dintre ei, chiar agresivi. Se pun în calea maşinilor pentru a fi nevoit să opreşti. În timpul testului cu Dacia Lodgy, cîţiva copii marocani, profitînd de viteza mică a maşinilor, au deschis uşile Daciei. Vroiau un bănuţ sau colţ de pîine. Sărăcie mare aici.

Bazarul în care găseşti orice
În Marrakesh, fiecare are ceva de vînzare, iar dacă există din întîmplare vreun băştinaş care nu se ocupă cu aşa ceva, cu siguranţă ştie pe cineva care vinde ceva!

Piata Jemaa el Fna este renumită în oraş. Găseşti orice. De la fructe de mare pînă la piese de maşină. Melci în sosuri aromate, couscous, nişte granule din grîu uscat, macinate mai mari sau tajine, un fel de tocăniţă.

Ceaiul de mentă este băutura răcoritoare tradiţională. Se serveşte cald cu o rămurică proaspătă şi parfumată de mentă.

Mercedesul Cobra e încă la modă
Cum se circulă în Marrakesh? Fiecare cum doreşte. Multe scutere, probabil primele modele pentru ca sînt foarte vechi. Mercedes-Benz Cobra sînt în continuare la modă, deşi au aproape 40 de ani vechime.

Te intorci în timp în Marrakesh. Are farmecul lui în care retrăieşti poveştile celor 1001 de nopţi, a lui Ali Baba şi a lămpii lui Aladin.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează