SPORTURI  »  AUTO  »  FORMULA 1

Pe urmele lui Schumi » Vettel rememorează în detaliu cursa de duminică: "Îţi poţi crea propriul noroc!"

Articol de , - Publicat marti, 27 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 26 noiembrie 2012 21:45

Septuplul campion mondial Michael Schumacher s-a retras din F1. Sebastian Vettel, 25 de ani, are deja trei titluri consecutive


Primul care l-a felicitat pe Sebastian Vettel la Interlagos a fost chiar Michael Schumacher. A fost ultima oară cînd cei doi au fost adversari pe circuit. Cel mai titrat pilot din istoria Marelui Circ, cu 7 titluri mondiale în palmares, a fost idolul lui Vettel. Imediat, presa l-a numit "Baby Schumi", poreclă pe care Vettel n-a prea agreat-o.

Schumi, la 43 de ani, se retrage de această dată definitiv din F1, însă ştafeta germană funcţionează din plin. Vettel are 25 de ani şi trei titluri consecutive în condiţiile în care Schumi cîştiga cel de-al doilea titlu la 26 de ani. Pare să aibă tot timpul din lume pentru a-l ajunge pe Schumacher. Mai ales că adversarii care contează cu adevărat în acest moment sînt: Raikkonen (33 de ani), Button (32 de ani), Alonso şi Massa (31 de ani). Singurul care va rămîne alături de Vettel mulţi ani de acum înainte este Hamilton (27 de ani). În afara lui Massa, vicecampion mondial, toţi sînt campioni mondiali!

Iar din urmă cel mai tare vine mexicanul Sergio Perez (22 de ani). Pilotul lui Sauber se pare că-i va lua locul lui Hamilton la McLaren. Ar mai fi Grosjean (26 de ani) şi Maldonado (27 de ani). Deocamdată!

Recordurile lui Vettel
- cel mai tînăr triplu campion mondial (25 de ani, 4 luni şi 22 de zile)
- cel mai tînăr dublu campion mondial (24 de ani şi 98 de zile, MP Japonia 2011)
- cel mai tînăr campion mondial (23 de ani şi 135 zile, MP Abu Dhabi 2010)
- cel mai tînăr pilot care a cîştigat un Grand Prix (21 de ani şi 73 zile, MP Italia 2008)
- cel mai tînăr pilot care a obţinut un pole-position (21 de ani şi 72 zile, MP Italia 2008)
- cel mai tînăr pilot care a punctat în clasament (19 ani şi 349 de zile, MP Emiratele Arabe Unite 2007)
- cel mai tînăr pilot care a obţinut o "dublă", pole-position şi victorie în cursă (21 de ani şi 73 de zile, MP Italia 2008)
- cel mai tînăr pilot care a obţinut o "triplă", pole-position, victorie în cursă şi cel mai rapid tur (21 de ani şi 53 de zile)

Cifrele lui Vettel
Data naşterii: 3 iulie 1987
- 3 titluri mondiale (2010, 2011, 2012)
- 101 curse
- 46 podiumuri
- 26 victorii
- 36 pole-position-uri
- 1.054 puncte cîştigate
- 15 ori - cel mai rapid tur

Cifrele lui Schumacher
Data naşterii: 3 ianuarie 1969
- 7 titluri mondiale (1994,1995, 2000, 2001,2002, 2003, 2004)
- 308 curse
- 155 podiumuri
- 91 victorii
- 68 pole-position-uri
- 1.566 puncte cîştigate
- 75 ori - cel mai rapid tur


Într-un interviu apărut pe site-ul personal, Sebastian Vettel recunoaşte că "tot ce ar fi putut să meargă rău a mers rău". Deşi, la final, a ieşit bine


- Sebastian, după o după-amiază incredibilă, realizezi că eşti triplu campion mondial?
- Nu. Abia am avut un pic de timp pentru mine, sincer. E dificil să găsesc cuvintele potrivite, mai ales după această cursă. Cred că tot ce ar fi putut să meargă rău a mers rău. Totuşi, noi am crezut tot timpul. În loc să ne enervăm şi să ne simţim frustraţi din cauza situaţiei din turul al patrulea. Veneau o grămadă de maşini, iar eu eram în direcţia greşită. Apoi am rămas fără frîne pentru că toţi mergeau încolo şi pentru a mă alătura lor am încercat să mă răsucesc, să evit maşinile conducînd înapoi. Aşa am păstrat la minimum pagubele asupra maşinii.

- Ce s-a întîmplat după aceea?
- Mai tîrziu, în condiţii uscate, am văzut că nu aveam puterea necesară, eram lent pe liniile drepte, de aceea era foarte uşor pentru ceilalţi să mă depăşească şi foarte dificil pentru mine să depăşesc pe cineva. Apoi am pierdut legătura radio, am făcut oprirea la standuri la momentul greşit. Am luat alt set de cauciucuri uscate, un tur mai tîrziu a început să plouă. Am intrat pentru intermediare, care nu erau gata pentru că nu aveam comunicare radio, nu mă puteau auzi. Şi tot aşa.

- Şi cînd ai aflat că eşti campion?
- Cînd mi s-a spus că eram în frunte, mi s-a părut ceva incredibil. Încă sînt plin de adrenalină. Cred că a fost un spectacol interesant pentru privitori şi ne-am luptat din greu pînă la final.

- Ai bătut cîteva recorduri devenind campion pentru a treia oară consecutiv. Ce înseamnă asta pentru tine?
- Corectează-mă dacă greşesc, dar cred că mai sînt doar doi tipi care au reuşit asta înainte. Trebuie să fii în locul potrivit la momentul potrivit, dar cred că îţi poţi crea propriul noroc muncind pentru ceea ce urmează. Le ofer un imens mulţumesc tuturor celor din echipă. Ştiu că sună a frază standard şi că uneori sîntem criticaţi pentru că folosim clişee. Dar asta este ceea ce simt ca unul care face parte din echipă, nu mă consider nici mai important, dar nici mai prejos.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează