SPORTURI  »  AUTO  »  AUTO

Recoltare de sînge în ambulanţă » Ce schimbări mai prevede Noul Cod Rutier. Cumpără volumul miercuri, 22 noiembrie, la doar 12,99 lei

Articol de - Publicat luni, 20 octombrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 19 octombrie 2014 23:41

Noul Cod rutier prevede că probele biologice pentru şoferii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive vor putea fi recoltate şi în ambulanţe sau autospeciale care aparţin Serviciului mobil de urgenţă.

Una dintre cele mai importante schimbări ale noului Cod rutier se referă la recoltarea probelor biologice pentru şoferii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe.

Pînă la 28 septembrie, data în care a intrat în vigoare noul Cod rutier, această operaţiune era făcută doar în unităţile de asistenţă medicală autorizate sau în cele de medicină-legală.

De acum înainte însă, legea spune că probele biologice se vor putea recolta şi în ambulanţe sau autospeciale care aparţin Serviciului mobil de urgenţă.

Recoltarea mostrelor biologice se face doar în prezenţa unui poliţist de la brigada rutieră, respectîndu-se condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, în urmatoarele categorii de institutii medicale:
a) unităţi de asistenţă medicală autorizate
b) ambulanţe ori autospeciale care aparţin Serviciului mobil de urgenţă
c) unităţi medico-legale

Recoltarea mostrelor biologice la locul accidentului se poate efectua doar de către medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate aflat în echipajul ambulanţei sau autospecialei, care intervine la evenimentele din traficul rutier.

Singura condiţie este ca această operaţiune să nu afecteze acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor.

Mostrele pot fi colectate la faţa locului şi în cazul în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate medicală sau starea sa de sănătate nu impune acest transport.

Poliţistul transportă probele biologice
Transportul mostrelor biologice la o unitate medico-legală pentru realizarea analizei toxicologice, va fi efectuată de către poliţistul de la brigada rutieră.
A fost modificată şi expresia "substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare" cu expresia "substanţe psihoactive".

"Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca avînd o concentraţie de pînă la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sînge"
articolul 88, aliniatul 5 din noul Cod rutier

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sange se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani"
articolul 87, aliniatul 1 din noul Cod rutier

"Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca avînd o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sînge"
articolul 88, aliniatul 5 din noul Cod rutier

"Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe psihoactive, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani"
articolul 87, aliniatul 5 din noul Cod Rutier

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
golf
golf  •  21 Octombrie 2014, 20:08

Modificari de bun simt. Poate era indicat sa se stabileasca si conditiile tehnice de transport ale probelor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează