SPORTURI  »  BASCHET  »  CLEVELAND CAVALIERS - GOLDEN STATE WARRIORS 97-105 (SCOR GENERAL 2-4)

Anul războinicilor » Golden State Warrios a cucerit primul titlu NBA după 40 de ani

Articol de - Publicat joi, 18 iunie 2015 00:00

Golden State Warriors este noua campioană a baschetului profesionist nord-american, după 6 meciuri împotriva echipei lui LeBron James

Au trecut patruzeci de ani de la ultimul titlu cucerit în NBA, dar pentru fanii echipei din Oakland, California, așteptarea a meritat. De partea cealaltă, Cleveland Cavaliers au fost nevoiți să recunoască faptul că a-l avea în echipă pe LeBron James este nespus de important, dar nu suficient pentru a merge pînă la capăt într-o finală dură și disputată.

Ce a făcut James însă, chiar înainte de a se termina meciul al șaselea al finalei, cel în care a spus adio unui nou titlu de campion NBA? S-a dus către Stephen Curry, emblema celor de la Warriors, l-a îmbrățișat și l-a felicitat.

Cele două constante care au făcut posibilă această performanță pentru Golden State au fost Curry, vedetă în plină ascensiune, și antrenorul Steve Kerr. În ultimul meci, cel de marți noapte, de la Cleveland, Curry a înscris 25 de puncte, la fel ca și coechipierul său, Andre Iguodala, care a fost desemnat MVP-ul finalei.

"Am rămas fără cuvinte. Este un sentiment special", a spus Curry, după ce a cîștigat primul său inel de campion. "Am avut un sezon greu, dar răsplata e pe măsură. Sîntem o echipă superbă și sper să intrăm în istorie drept una dintre cele mai valoroase formații din toate timpurile", a adăugat el.

Orașul Cleveland, reprezentantul Estului în finala de anul acesta, a rămas astfel în continuare lipsit de un titlu în baschet. Dar casele de pariuri îi văd deja pe cavaleri drept învingătorii supremi ai sezonului viitor.

"Nu contează dacă joc la Miami sau la Cleveland sau pe planeta Marte. Cînd pierzi finala, ești întotdeauna dezamăgit"
LeBron James, Cleveland Cavaliers

4 titluriare în total echipa Golden State Warriors (1947, 1956, 1975, 2015)

2 titluride campion NBA are supervedeta James, alături de Miami Heat

Rezultatele meciurilor finale

4 iunie Golden State-Cleveland 108-100
7 iunie Golden State-Cleveland 93-95
9 iunie Cleveland-Golden State 96-91
11 iunie Cleveland-Golden State 82-103
14 iunie Golden State-Cleveland 104-91
16 iunie Cleveland-Golden State 97-105

Meciul 6: Cleveland-Golden State 97-105

Cleveland: James 32, Thompson 15, Mozgov 17, Shumpert 8, Dellavedova 1, Smith 19, Jones 5. Antrenor: David Blatt
Golden State: Iguodala 25, Barnes 9, Green 16, Thompson 5, Curry 25, Livingston 10, Ezeli 10, Barbosa 5. Antrenor: Steve Kerr

Cîte un Thompson în fiecare echipă

Tristan (Cleveland) și Klay (Warriors) au în comun numele de familie, Thompson. Dar între ei nu există nici o legătură de sînge. Klay este american, are 25 de ani și are doi frați, dintre care unul joacă tot bascet, iar celălalt baseball. Jucătorul de la Golden State a avut și o mică problemă cu legea, în facultate, cînd a fost suspendat pentru posesie de marijuana. Tristan Thompson, 24 de ani, este canadian, dar se trage din părinți jamaicani.

Întoarcerea fără noroc

LeBron James, 30 de ani, a revenit de la Miami Heat la echipa sa de suflet, Cleveland Cavaliers, dar nu i-a putut asigura titlul NBA. De altfel, asupra orașului din statul Ohio plutește parcă un blestem – cele trei echipe profesioniste locale, cele de baschet, fotbal american și baseball, totalizează 144 de sezoane fără să cîștige nimic. În ultimul meci al finalei, James a făcut ce a putut, a înscris 32 de puncte, a avut 18 recuperări și 9 pase decisive și a demonstrat, de-a lungul întregii seri, de ce este cel mai bun jucător al lumii. "Am rămas fără talent," a spus James la vestiare, cu fața la dulapul său și cu un prosop pe cap. "Echipa mea a luptat cum a știut mai bine".

Legenda Steve Kerr

Antrenorul cîștigătorilor de anul acesta este Kerr. El este de cinci ori campion al NBA ca jucător – de trei ori cu Chicago Bulls și de două ori cu San Antonio Spurs – și o dată cu Warriors, ca antrenor principal. În vîrstă de 49 de ani, Steve Kerr s-a născut în Liban și a studiat în Egipt, pentru că părinții săi erau specialiști în Orientul Mijlociu. De altfel, tatăl său a fost ucis de extremiștii din gruparea Hezbollah, în 1984. "Înainte să moară tata, credeam că nu pot păți nimic. Lucrurile rele se întîmplau altora", spunea Kerr. La patru ani după asasinarea părintelui său, Kerr juca un meci în campionatul universitar, iar fanii adverși i-au strigat, în batjocură, din tribună: "Unde e taică-tău?" Cu ochii în lacrimi, Kerr a înscris 20 de puncte în prima jumătate a meciului, dintre care 6 aruncări de 3 puncte din tot atîtea încercări.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează