SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Fără NBAni! » Peste jumătate din baschetbaliştii din NBA îşi pierd averile în maximum 5 ani de cînd se lasă de sport

Dennis Rodman +8   FOTO
Dennis Rodman

Articol de - Publicat vineri, 14 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 13 septembrie 2012 20:21

Scottie Pippen şi Dennis Rodman sînt doar doi dintre cei mai cunoscuţi jucători care au risipit averi de sute de milioane de dolari


NBA este un Triunghi al Bermudelor pentru unii dintre jucătorii săi. Obişnuiţi să facă relativ repede avere din salarii, dar şi din contracte de publicitate bănoase, baschetbaliştii nu au nici o problemă în a le irosi. Unii fac afaceri nerentabile şi sînt prost sfătuiţi, alţii pur şi simplu cheltuiesc în stînga şi în dreapta pînă cînd cardurile le devin inutile. Site-ul Complex Sports a făcut un inventar al baschetbaliştilor faliţi.

Scottie Pippen
Echipe din NBA: Chicago Bulls, Houston Rockets, Portland Trail Blazers
Cîştiguri din salarii: 120.000.000 de dolari
Părea un tip serios. La Chicago Bulls era mîna dreaptă a lui Michael Jordan. Era un jucător deştept. Ca investitor însă nu a strălucit. De exemplu, el a dat 4 milioane de dolari pe un avion de lux care nu s-a ridicat niciodată de la sol. În principiu, Pippen a dat banii pe prostii. Investiţii nepromiţătoare, cheltuieli aiurea plus o groază de consilieri care nu au făcut altceva decît să-i toace averea. În ultima vreme, fosta sa echipă de legendă, Chicago Bulls, l-a angajat pe post de "ambasador" - ceea ce înseamnă, spun gurile rele, că stă pe marginea terenului şi zîmbeşte, îmbrăcat într-un costum scump.

Allen Iverson
Echipe din NBA: Philadelphia 76ers, Denver Nuggets, Detroit Pistons, Memphis Grizzlies
Cîştiguri din salarii: 200.000.000 de dolari
Iverson este la fel de nechibzuit pe teren ca şi la capitolul finanţe. Cel supranumit "Răspunsul" a aruncat un sfert de miliard pe bijuterii, avioane, petreceri, nu doar pentru el, ci şi pentru o armată de aşa-zişi prieteni. În sezonul 2010-2011 a evoluat la echipa turcă Beşiktaş şi i s-a propus să treacă la fotbal în sală, la formaţia Rochester Lancers. Orice reconversie profesională ar fi o idee bună în cazul lui.

Jason Caffey
Echipe: Chicago Bulls, Golden State Warriors, Milwaukee Bucks
Cîştiguri din salarii: 30.000.000 de dolari
Presa de peste Ocean pune irosirea averii lui Caffey, fost la Bulls, pe seama faptului că i-au plăcut prea mult femeile. Şi nu doar că i-au plăcut, ci a mai şi făcut copii cu ele. 10 copii cu 8 femei diferite. În 2007 Caffey a fost arestat pentru că nu a plătit pensia alimentară. A trebuit s-o plăteasca atunci.

Dennis Rodman
Echipe din NBA: Detroit Pistons, San Antonio Spurs, Chicago Bulls, Los Angeles Lakers, Dallas Mavericks
Cîştiguri din salarii: 50.000.000 de dolari
"Viermele" a trăit mereu pe picior mare. Excentricul baschetbalist şi showman a petrecut ani şi ani la rîndul, pînă cînd banii s-au terminat. Acum are de plătit un milion de dolari pensie alimentară, bani pe care nu îi are. În 2011, cîştigurile lui s-au ridicat la suma de 8.000 de dolari.

Derrick Coleman
Echipe: New Jersey Nets, Philadelphia 76ers, Charlotte Hornets, Philadelphia 76ers, Detroit Pistons
Cîştiguri din salarii: 91.000.000 de dolari
La Coleman a fost o combinaţie dubioasă între cumpărarea pînă la leşin de bijuterii, haine de blană şi Bentley-uri şi încercarea de a crea locuri de muncă în Detroit, în perioada 2009-2010. Dacă la prima s-a priceput de minune, la a doua nu s-a priceput deloc. Martirul clasei mucitoare în derivă de la Motown avea 40 de Rolex-uri.

Shawn Kemp
Echipe: Seattle SuperSonics, Cleveland Cavaliers, Portland Trail Blazers, Orlando Magic
Cîştiguri din salarii: 92.000.000 de dolari
Şi Shawn Kemp a făcut ravagii printre doamne. Şi apoi doamnele, (cel puţin) 6 la număr, cu cei (cel puţin) 7 copii ai lor, l-au făcut KO pe Kemp cînd a venit vorba de conturile din bancă. Şi drogurile au costat probabil mult, pentru că shawn Kemp a fost de nenumărate ori arestat pentru posesie de substanţe dubioase.

Vin Baker
Echipe: Milwaukee Bucks, Seattle SuperSonics, Boston Celtics, New York Knicks, Houston Rockets, Los Angeles Clippers
Cîştiguri din salarii: 100.000.000 de dolari
Baker, participant la 4 ediţii All-Star Game, mai avea o pasiune, pe lîngă baschet. Şi anume jocurile de noroc. La acestea s-a adăugat pasiunea, şi mai devastatoare, pentru alcool. În plus, Vin Baker şi-a pierdut restaurantul şi casa din Connecticut în favoarea băncilor.

Latrell Sprewell
Echipe: Golden State Warriors, New York Knicks, Minnesota Timberwolves
Cîştiguri din salarii: 100.000.000 de dolari
Latrell Sprewell este cunoscut şi pentru faptul că a refuzat odinioară un contract de 21 de milioane de dolari pe 3 ani, spunînd: "Trebuie să-mi întreţin familia". Probabil că familia lui Sprewell mănîncă foarte mult, pentru 100 de milioane au zburat. Dar cel mai sigur banii s-au dus pe yacht-uri, petreceri, case, ipoteci.

Antoine Walker
Echipe: Boston Celtics, Dallas Mavericks, Atlanta Hawks, Boston Celtics, Miami Heat, Minnesota Timberwolves
Cîştiguri din salarii: 110.000.000 de dolari
Walker este recordmanul de viteză la cheltuit în NBA. El şi-a făcut praf averea la doar trei ani de la retragere. Secretul său? Walker susţinea financiar un anturaj imens, de cel puţin 70 de persoane. Avea şi o adevărată colecţie de maşini scumpe. Îi plăcea şi Las Vegasul, unde a fost prins îmcercînd să-şi achite datoriile cu cecuri false.

Exemplele pozitive
Earvin "Magic" Johnson - om de afaceri de mare succes, în domeniul divertismentului şi al alimentaţiei
Michael Jordan - proprietar de restaurante, ambasador Nike
Gheorghe Mureşan - fondator al unei academii de baschet pentru copii
Dikembe Mutombo - cunoscut pentru munca sa în domeniul umanitar
Charles Barkley - deşi are probleme cu jocurile de noroc şi cu alcoolul, lucrează ca analist TV, scrie cărţi şi a încercat şi viaţa politică

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
nemira123
nemira123  •  14 Septembrie 2012, 11:56

Poti sa traiest usor doar cu dobanda lunara din acei bani...

botizan
botizan  •  14 Septembrie 2012, 08:50
Postat de borat101 pe 14 Septembrie 2012, 02:34

Se intampla cu sportivi in toate sporturile. Iar despre educatie, 99.9% din sportivii din OCCIDENT (USA mai ales) termin liceul si o facultate, si aia nu este o diploma/facultate pe shpaga in Sport cum se gaseste intr'o Romanie. Problema acestor sportivi care si-a pierdut banii este la alt nivel, care niste comunisti habar nu are despre ce este vorba.

Ce scoala aveau negri aia ? ... Aia sunt un fel de Mitea varianta neagra , inalta si cu mai multi bani .... La Iverson am cotizat si eu ca aveam Reebok-uri IVerson intr-o vreme :)))

outsider312
outsider312  •  14 Septembrie 2012, 08:07

Pe Iverson l-am intalnit in Philadelphia cand intra cu o gasca de carcalaci (care erau primiti in club imbracati asa doar pt ca erau cu el) la clubul unde am lucrat si era un nesuferit , comanda pentru toti cate o bautura (adevarat -ieftina) si dintr-o data ii vedeai ca pleaca fara sa plateasca. In Philly lumea in general nu-l placea (in afara de negri poate). Coleman era un adevarat ,cheltuia in VIP mii de $ pe sampanii Cristal cu un anturaj mai select, lasa tip mare , se purta ca un domn. Amandoi faliti se pare. De Iverson nu imi pare rau.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează