SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Shaquille O'Neal şi-a anunţat retragerea » Uriaşul, ultima reverenţă

La Lakers, Shaq a fost şi fericit, şi nefericit. A cunoscut gloria, dar a fost nevoit să convieţuiască alături de Kobe Bryant. Cei doi au fost mereu mai mult rivali decît coechiperi
Foto: Reuters +1   FOTO
La Lakers, Shaq a fost şi fericit, şi nefericit. A cunoscut gloria, dar a fost nevoit să convieţuiască alături de Kobe Bryant. Cei doi au fost mereu mai mult rivali decît coechiperi Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 03 iunie 2011 00:00 / Actualizat joi, 02 iunie 2011 18:24

Shaquille O'Neal (Boston Celtics) a hotărît că, la 39 de ani, rolul său de mare baschetbalist s-a încheiat. Shaq şi-a anunţat retragerea

Copilul înalt de 2,16 metri şi greu de 147 de kilograme, care are o vilă plină de Supermeni, a obosit. I-a plăcut lumina reflectoarelor, i-a plăcut să joace în filme, i-a plăcut să cînte rap şi a înregistrat 6 albume.

Mai ales i-a plăcut să joace baschet, dar asta s-a sfîrşit. Amintirile despre cele 4 titluri NBA din palmares, despre cele 28.596 de puncte înscrise în carieră, despre zecile de porecle căpătate de-a lungul unei vieţi de om petrecute pe teren sînt încă proaspete.
Fanii înainte de toate

"O să-mi fie dor. O să-mi lipsească să alerg după un nou titlu de campion. O să-mi fie dor de toate. Tatăl Timp l-a prins din urmă pe Shaquille O'Neal", a spus veteranul, miercuri seară, la SportsCenter. Înainte de asta, el îşi anunţase fanii despre plecarea sa pe Tout, o platformă socială. "Am făcut-o şi pe asta. 19 ani, baby. Vreau să vă mulţumesc foarte mult şi de aceea vă spun mai întîi vouă, mă retrag. Vă iubesc, vorbim cît de curînd".

Al 5-lea din istorie
Shaq Attack a cunoscut succesul maxim la Los Angeles Lakers, unde a jucat între 1996 şi 2004 şi unde a cucerit trei din cele patru inele de campion NBA. Cel de-al patrulea a venit la Miami Heat. În acest moment, O'Neal este al cincelea cel mai bun marcator din istoria NBA, cu 28.596 de puncte şi al doisprezecelea jucător la recuperări, cu 13.099 astfel de reuşite.

"Păzea, vine Shaq!"
Retragerea sa a fost regretată emoţionant în cuvinte scrise de Kevin Garnett, coechiperul lui Shaq de la Celtics. "A fost o plăcere să joc alături de Big Fella. A fost o experienţă de viaţă. Este fratele meu provenit din altă mamă. Îl iubesc din tot sufletul şi îi doresc numai binele. Jocului de baschet o să-i fie dor de Shaq. Păzea, lume, vine Shaq!".

Accidentare fatală
Adversarii îl descriu drept un personaj amuzant, impozant, intimidant, de aceea LeBron James crede că "Shaq va realiza ceva important şi după ce se va retrage din baschet". Vor rămîne în urmă un zîmbet uriaş de om bun şi jucăuş, o carieră impresionantă, la fel ca şi fizicul lui, nişte supranume pe care, de multe ori, şi le-a oferit singur, ca pe nişte trofee suplimentare: Big Shaqtus, Big Shamroq, Shaq Attack, Big Fella. Se pare însă că la oamenii cu adevărat mari şi accidentările sînt mari. Anul trecut, O'Neal semnase pentru două sezoane cu Boston Celtics, dar o accidentare la tendonul lui Ahile l-a împiedicat să-şi ţină partea de înţelegere pînă la capăt. "Mă simt de parcă m-ar fi împuşcat cineva în picior", spunea jucătorul.

"Nu vreau să dezamăgesc lumea doi ani la rînd, să ţin ostatic Bostonul. Am încercat să-i fac pe oameni fericiţi, să-i fac să rîdă, să se distreze", spune Shaq. Zilele acestea, el însuşi nu pare fericit. Dar o să-şi revină.

CV Shaquille O'Neal
- născut pe 6 martie 1972, la Newark, New Jersey
- 2,16 metri, 147 de kilograme
- echipe: 1992-1996 Orlando Magic, 1996-2004 Los Angeles Lakers, 2004-2008 Miami Heat, 2008-2009 Phoenix Suns, 2009-2010 Cleveland Cavaliers, 2010-2011 Boston Celtics
- de 4 ori campion NBA: (2000, 2001, 2002, 2006)
- de 3 ori MVP al finalei NBA (2000, 2001, 2002)
- de 15 ori participant la NBA All-Star Game
- de două ori cel mai bun marcator al sezonului
- campion olimpic cu echipa SUA în 1996 şi campion mondial în 1994
- 28.596 de puncte, 13.099 de recuperări

Citate amuzante din Shaquille O'Neal
"Atacul nostru e ca Teorema lui Pitagora. Nu ai cum să comentezi la aşa ceva"

"Reporter: Să zicem că pe mama ta a muşcat-o un şarpe de zona pieptului. Ai suge veninul din acea zonă dacă ai şti că aşa cîştigi campionatul?
Shaq: La mama nu, dar la nevastă-ta da!"

"Şapte sau opt ani cît am jucat împreună, nu am jucat, de fapt, niciodată împreună" - despre Kobe Bryant, coechipier la Lakers, niciodată prieten

"Sînt mereu gata de schimbare. Sînt irlandez, sînt un spiriduş"

"Acesta este un citat clasic marca Shaquille O’Neal. Scrieţi-l, subliniaţi-l sau memoraţi-l! Cînd pui laolaltă lei bătrîni cu lei tineri, leii bătrîni pot să facă două lucruri: să fugă sau să fie la fel de tineri ca leii tineri. Sper că are sens ce am zis".

Poliţist amator
O'Neal a lucrat pe lîngă secţiile de poliţie şi s-a implicat activ în prinderea infractorilor. Este ofiţer de poliţie în rezervă la Los Angeles Port Police. În 2005, O'Neal a devenit purtător de cuvînt al fundaţiei Safe Surfin', o organizaţie care se ocupă cu descoperirea celor care ademenesc pe Internet copiii pentru diverse scopuri. Tot el a contribuit la arestarea a doi suspecţi într-un caz de vătămare corporală şi infracţiune rasială.

Mulţi copii şi multe neveste
O'Neal s-a căsătorit cu Shaunie Nelson în 2002. Cei doi au patru copii (Shareef, Amirah, Shaqir şi Me'arah). Shaunie mai avea un copil dintr-o relaţie trecută, la fel ca şi Shaq. Asta înseamnă că este tată bilogic pentru 5 copii şi tată vitreg pentru unul. În 2009, cei doi au divorţat. În 2010, O'Neal a început relaţia cu starul TV Nicole Alexander.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
vali56
vali56  •  03 Iunie 2011, 02:44

o prostie! kobe si shaq raman cei mai buni prieteni! Letal Combo (big man, little man)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează