SPORTURI  »  BOX  »  DRAMĂ

A murit Teofilo Stevenson, cel mai mare pugilist amator din istorie

Teofilo Stevenson, prim plan, alături de Muhammad Ali într-o imagine din 1998 (foto: Reuters)
Teofilo Stevenson, prim plan, alături de Muhammad Ali într-o imagine din 1998 (foto: Reuters)

Articol de GSP - Publicat marti, 12 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 12 iunie 2012 14:30

Fostul pugilist cubanez Teofilo Stevenson, triplu campion olimpic şi mondial, a decedat în urma unui accident cardiac la vîrsta de 60 de ani. Informaţia a fost furnizată de agenţia de presă Prensa Latina.

Considerat cel mai mare pugilist amator din toate timpurile, Stevenson a cîştigat trei titluri olimpice consecutive la categoria grea, în 1972, 1976 şi 1980. El l-ar fi putut obţine şi pe al patrulea, dar Cuba a boicotat JO 1984, de la Los Angeles. În finala de la Olimpiada din 1976, l-a învins pe românul Mircea Simon, prin KO în runda a treia.

Totodată, Teofilo Stevenson a devenit campion mondial în 1974, 1978 şi 1986, încheindu-şi cariera cu 301 victorii în 321 de meciuri la amatori.  Boxerul cubanez a refuzat oferta de un milion de dolari a promotorilor americani, care doreau ca el să treacă la profesionişti şi să-l înfrunte pe legendarul Muhammad Ali, ex-Casius Clay.

Stevenson s-a retras din activitate în 1986 şi a devenit antrenor în cadrul Federaţiei Cubaneze de Box. El l-a pregătit pe Felix Savon,
triplu cîştigător al aurului olimpic la categoria grea, în 1992, 1996 şi 2000.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
teilandezu
teilandezu  •  12 Iunie 2012, 19:22

Scuze . Qintana a fost doar vice-campion olimpic , pierzind finala din `78 , din Canada , in fata unuia dintr-e fratii Spings (Leo}, CARE DUPA OLIMPIADA , trecind la profesionisti , ajunge campion mondial la semigrea .Qintana , a fost descoperit de Alcides Sangara (cel mai mare antrenor de box din lume , din toate timpurile ) cu 6 luni inainte de olimpiada , taind lemne la padure . In 6 luni , l-a scos vice campion olimpic . Asta spune multe despre valoarea lui Sangara .Doamne , ce lot aveau atunci cubanezii ! Din 10 centuri de aur , 5 - 6 erau ale lor . Inca ceva : pe stevenson l-au batut , dar nu in ring , Negrea si Mariutan , amindoi o data . Atunci , cubanezii , au vrut sa se retraga di

teilandezu
teilandezu  •  12 Iunie 2012, 19:06

Dumnezeu sa-l odihneasca . Cel mai mare boxer amator a-l tuturor timpurilor .L-am vazut la toate `Centurile de aur` pe care l-e cistiga luptind 7-10 reprixe in tot turneul . N-avea adversar in acea perioada . Cred ca nici Clay nu i-ar fi rezistat .Cineva , mai sus , spunea de rusul VISOVTKI .Era un `ghiogar` , dar rudimentar ca box., si atunci , scoala sovietica de box era mare ,Stilul lor de box ,(foarte eficace ) i-l preluasera toti sportivii tarilor socialiste .In `78 , in Canada , Simon i-a pus ceva probleme , dar era prea crud.Pacat ca a ramas afara si el si Zilberman .Stevenson , este un produs a-l lui Alcides Sangara , la fel ca Koreea , Carillo , Qintana ...,toti campioni mondiali

ipsilante
ipsilante  •  12 Iunie 2012, 15:31

Stevenson a practicat cel mai elegant si eficace box, pe care l-am vazut vreodata, la un greu. In perioada lui de glorie, ar fi avut puterea sa-l inving chiar si pe Moahmed Ali. Din pacate o astfel de confruntare nu a avut loc niciodata! A fost un mare sportiv si campion! Dumnezeu sa-l ierte!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează