SPORTURI  »  BOX  »  SPECIAL

FOTO Răi şi în afara ringului » O poveste despre sînge, vorbe grele şi lovituri sub centură

Mayweather jr. l-a atacat violent pe Ortiz la cîntarul oficial +7   FOTO
Mayweather jr. l-a atacat violent pe Ortiz la cîntarul oficial

Articol de - Publicat marti, 21 februarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 21 februarie 2012 14:49

Cele mai răsunătoare conflicte dintre pugiliştii profesionişti rămîn cele în care actorii principali sînt Mike Tyson şi Muhammad Ali.

Boxul profesionist nu a însemnat numai pumni schimbaţi în ring. Jignirile, loviturile împărţite cu dărnicie înaintea sau după desfăşurarea luptelor oficiale, metodele murdare la care diversele tabere au apelat uneori, tacticile de promovare, mai mult sau mai puţin convenţionale, au adus mereu un strop de spectacol spectacolului pugilistic în sine.

Istoria boxului a fost marcată de confruntări neortodoxe, mai ales între gurile mari care au ajuns vedete ale acestui sport. Marele Muhammad Ali este cunoscut pentru limba sa spurcată. Mike "Iron" Tyson a reuşit să fie acuzat chiar de canibalism, cînd s-a înfruptat din urechea lui Evander Holyfield. Nu mai devreme de sîmbătă seară, britanicul Dereck Chisora a sărit la bătaie cu compatriotul lui, David Haye, după lupta primului cu Vitali Kliciko. Mai mulţi pugilişti profesionişti au ţinut să demonstreze că sînt campioni în ring, dar şi adevărate bestii cînd gongul nu a sunat încă.

Conflictele dintre marii înmănuşaţi ai lumii au dat întotdeauna culoare, au făcut vîlvă. Lumea întreagă a vorbit mult despre ele, iar unele au devenit legendare, mai celebre decît meciurile în sine.

Gazeta Sporturilor vă prezintă azi cele mai spectaculoase şi mai inedite momente ce i-au avut ca eroi centrali pe boxerii profesionişti, dar a căror acţiune nu a avut prea multe de a face cu sportul în sine.

Muşcături feroce, radiouri pe post de armă albă, mănuşi trucate, insulte rasiste. Toate acestea fac şi ele parte, uneori, din arsenalul boxerilor valoroşi

Sîmbătă seară, după meciul pierdut în faţa lui Vitali Kliciko, Dereck Chisora s-a enervat şi l-a lovit pe conaţionalul său, David Haye. Prezent la evenimentul din Germania în calitate de corespondent al televiziunii BBC, fostul campion mondial a avut intervenţii repetate care l-au scos din sărite pe Chisora. Enervat peste culme, "Del Boy" s-a ridicat de la masa de conferinţe şi s-a apropiat de Haye, iar cei doi s-au bătut, fiind nevoie de intervenţia celor prezenţi în sală pentru a-i potoli.

Iată alte exemple în care boxerii au trecut peste statutul de sportivi şi s-au erijat în bătăuşi de stradă, ieşind în evidenţă şi în afara ringului.

1. Urechea lui Holyfield, dinţii lui Tyson
La şapte luni după înfrîngerea suferită în faţa lui Holyfield, Mike Tyson a cerut un meci revanşă. Confruntarea a avut loc la Las Vegas şi, din cauza evenimentelor incredibile care s-au produs în ring, a intrat în istorie drept cel mai sîngeros meci de box. În repriza a treia, enervat de faptul că seria loviturilor sale nu şi-a atins ţinta, "Mike Iron" l-a muşcat de urechea dreaptă. Arbitrul i-a dat un avertisment şi l-a penalizat cu două puncte.

Partida a fost reluată, însă a continuat doar pentru cîteva momente, deoarece Tyson a repetat gestul, de această dată la urechea stîngă a lui Holyfield. "Toată lumea a rămas împietrită. În sală s-a făcut linişte ca de mormînt. Tyson a aruncat urechea din gură, în timp ce Holyfield a căzut trăsnit de durerea îngrozitoare", a relatat presa la acea vreme, aceeaşi presă care a susţinut că Mike nu avea nici o şansă în faţa lui Evander şi că era de aşteptat ca acesta să apeleze la o mîrşăvie pentru a opri meciul.

Confruntarea a fost oprită, victoria i-a revenit lui Evander Holyfield, care şi-a păstrat titlul mondial WBA la categoria grea. Tyson a fost suspendat timp de un an şi a primit o amendă de 1 milion de dolari. La doi ani după incident, "Mike Iron" a mărturisit că ar proceda la fel: "Dacă aş fi provocat, aş face la fel. Nu sînt simpatizat de nimeni, dar nici nu mă interesează". În urma incidentului, Tyson a primit titulatura de "cel mai scandalos sportiv din istorie", ajungînd personaj de parodie în America.

2. Piciorul lui Lewis, dinţii lui Tyson
Declarat de revista "Ring Magazin" evenimentul anului 2002, în urma scandalului care a avut loc la conferinţa de presă în care a fost anunţat meciul Tyson-Lewis, despre el s-au scris multe pagini. Imediat cum a intrat în sala teatrului Hudson, Lennox Lewis a fost atacat de Tyson, nu înainte ca "Iron Mike" să-i lovească pe oamenii de pază ai acestuia. Cei doi pugilişti au căzut la podea, iar în timpul confruntării, Jose Sulaiman, preşedintele WBC, a devenit victimă colaterală, fiind dat cu capul de masă. Tyson nu s-a lăsat uşor, l-a ameninţat pe Suleiman şi l-a scuipat: "Te fac knock-out şi apoi te omor!".

În plus, Tyson a recunoscut că l-a muşcat pe Lewis de picior şi i-a plătit despăgubiri în valoare de 335.000 de dolari. Atacat de unul dintre jurnaliştii prezenţi la conferinţă, care i-a sugerat să "fie legat în cămaşă de forţă", Tyson a reacţionat imediat: "Haide cu mine în ring, asta dacă nu eşti speriat ca o mică p....". Meciul care a contat pentru titlurile mondiale IBF, IBO şi WBC la categoria grea a fost cîştigat de Lennox Lewis, prin KO în repriza a opta.

3. Nebunie temporară - Ortiz şi Mayweather
Revenit după 16 luni de pauză, în 2011, Floyd Mayweather jr. a făcut spectacol înainte, în timpul şi după meciul cu Victor Ortiz, meci la finalul căruia a cucerit titlul mondial WBC la categoria semimijlocie. După cîntarul oficial, în timp ce se pregăteau pentru poze, Mayweahter jr. a sărit la bătaie, înfigîndu-i mîna în gît lui Ortiz şi adresîndu-i injurii. Cei doi au fost despărţiti doar după intervenţia membrilor din staff. Scandalul a continuat şi pe parcursul meciului. În runda a patra, Victor Ortiz l-a lovit cu capul în faţă pe american.

Arbitrul a oprit meciul, l-a penalizat pe pugilistul de 24 de ani, iar acesta şi-a cerut scuze. Deşi şi-au atins mănuşile, semn că partida poate continua, momentele de confuzie au continuat, iar Mayweather a profitat din plin de acest lucru. Aflat cu garda jos, Floyd l-a luat prin surprindere pe Ortiz, i-a dat un croşeu de stînga şi o directă de dreapta care s-au dovedit a fi decisive. "Mi-a atins mănuşile, am revenit în meci şi am lovit. Nu sîntem aici să ne plîngem, trebuie să te aperi tot timpul. Nu e vina mea că el nu a fost atent. L-aş fi învins oricum prin KO. Vrei să mă dobori în felul ăsta şi apoi să-mi fii prieten?", a declarat Mayweather jr. la finalul meciului.

Chiar dacă au acuzat din punct de vedere moral gestul pe care l-a făcut americanul, majoritatea publicaţiilor au scris că Floyd a obţinut o victorie corectă. "Mayweather îl face KO pe Ortiz după un final controversat", au scris cei de la boxingscene.com. "Mayweather rămîne neînvins", au titrat şi cei de la ESPN, în timp ce site-ul eastboxing.com a scris: "Mayweather a răspuns prin KO la lovitura de cap". Mayweather a continuat seria controverselor în momentul în care l-a atacat pe celebrul analist de box al reţelei HBO, Larry Merchant (80 de ani), care i-a pus cîteva întrebări lui Mayweather jr.

Enervat de insistenţa acestuia, Mayweather a izbucnit şi l-a atacat pe Merchant: "Du-te de aici! Pleacă! HBO ar trebui să te dea afară, nu ştii nimic despre box!". Merchant nu s-a lăsat mai prejos şi i-a oferit un răspuns pe măsură: "Dacă eram cu 50 de ani mai tînăr, ţi-aş fi dat una!". Discuţiile dintre cei doi au avut loc şi în afara ringului. Mayweather jr. a continuat seria atacurilor asupra comentatorului american. "Toată lumea s-a săturat de Larry Merchant! Este depăşit! Ne trebuie reporteri tineri şi înfometaţi ca să facă această treabă", a afirmat Floyd.

4. Ură întinsă în timp - Ali şi Frazier
Cele trei meciuri din anii '70 dintre Muhammad Ali şi Joe Frazier au rămas în amintirea publicului ca unele dintre cele mai spectaculoase bătălii din ring. După "Meciul secolului" din 1971, în care cei doi boxeri erau neînvinşi pînă atunci, şi care a fost cîştigat de Frazier, au urmat cele două lupte, în 1974 şi 1975, ambele cîştigate de Ali.

Rivalitatea dintre cei doi pugilişti s-a purtat însă şi în afara ringului, Muhammad Ali făcîndu-l pe Frazier "o maimuţă prea urîtă pentru a fi campion" şi "Unchiul Tom", aluzie la statutul de sclav. Joe a reacţionat dur spunînd că "boala Parkinson este modul lui Dumnezeu de a-l pedepsi pe Cassius Clay", folosind intenţionat numele de dinainte de convertire la islamism al adversarului său. Chiar şi după 20 de ani, Frazier nu a avut de gînd să se împace cu Ali: "Lumea îmi spune să-l iubesc, dar eu voi fi cel care-i va deschide uşa cavoului şi-l voi îngropa atunci cînd Domnul se va horărî să-l ia".

Lui Frazier nu i s-a îndeplinit însă dorinţa, el decedînd în noiembrie 2011. "Îmi voi aminti întotdeauna de Joe cu respect şi admiraţie", a declarat Ali la funeraliile adversarului său.

5. Radioul folosit ca armă
În 1996, după şase reprize în care challengerul Golota i-a pus probleme mari campionului mondial la grea Riddick Bowe I, polonezul care era neînvins pînă atunci a început să-şi lovească neregulamentar rivalul. Deşi a a fost avertizat, aceasta a continuat şi, pînă la urmă, arbitrul l-a descalificat. Imediat după anunţarea deciziei, membrii din staff-ul lui Golota s-au îndreptat spre colţul lui Bowe, declanşînd o adevărată bătaie.

Forţele de ordine nu au putut face faţă scandalului izbucnit, în care au intrat şi fanii prezenţi în arenă, şi a fost nevoie de intervenţia poliţiei din New York pentru a linişti situaţia. Cu acea ocazie, un membru al staff-ului lui Riddick Bowe i-a spart capul lui Golota cu un aparat de radio, iar boxerul a avut nevoie de 11 copci.

Bătaia generală de la lupta Golota-Bowe a fost desemnată evenimentul anului de către Ring Magazine. Bătaia nu a rămas doar la nivelul pugiliştilor şi oficialilor, ci s-a răspîndit cu repeziciune şi în rîndul spectatorilor de la Madison Square Garden. Incidente de acest gen nu se mai petrecuseră din 1968. Cîţiva fani polonezi care aveau steaguri şi care îl susţineau pe Golota au încercat să invadeze ringul. Alţi spectatori au încercat să li se opună şi de aici a ieşit conflictul.

6. Mănuşile criminale
Cursul carierei şi al vieţii lui Collins jr. a fost decis în urma meciului din 1983, cu Luis Resto, meci pe care acesta din urmă l-a cîştigat prin decizie unanimă. La finalul confruntării în care Resto a lovit atît de puternic încît Collins jr. şi-a pierdut vederea la un ochi şi a rămas cu sechele nevindecabile, tatăl americanului a verificat mănuşile adversarului său, descoperind că acestea sînt mult mai uşoare decît în mod normal. Adică Resto a lovit practic tot meciul cu mîinile goale, neprotejate de mănuşa regulamentară.

Ancheta care s-a derulat în urma acestei dezvăluiri a demonstrat că din mănuşile lui Resto fusese scoasă o parte din umplutură. Luis Resto a fost suspendat pe viaţă, iar Billy Collins jr. a murit la cîteva luni, la doar 22 de ani. În timpul meciului, Billy Collins jr. le-a mărturisit celor din staff-ul său că atunci cînd primeşte pumni de la adversar simte "că este lovit cu o cărămidă".

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
real09
real09  •  21 Februarie 2012, 22:25

din imaginile pe care le-am vazut pe un canal tv din germania, Chisora doar s-a indreptat spre Haye nu a si lovit. primul care a dat croseu de stanga si directa de dreapta cu tot cu sticla pe care o avea in mana a fost Haye. Nu stiu ce tot ii dati inainte ca Chisora l-a lovit pe Haye. Voi nu platiti cablu sa vedeti si voi alte canale ziaristi papagali ce sunteti.

rr610
rr610  •  21 Februarie 2012, 17:48

Collins a murit 9luni dupa lupta intr'un ACCIDENT DE MASINA. Nicidecum ca urmare a loviturilor din timpul meciului cu resto cum lasa articolul sa se inteleaga. M-am saturat de penibilul cu care se umple in fiecare zi acest site...reporteri amatori care arunca texte de elevi de scoala primara....devine si asta un fel sport.ro

marc_ro
marc_ro  •  21 Februarie 2012, 14:31

nu verifica nimeni textul inainte de postare? sunt o gramada de inadvertente pe care unul mai putin avizat in istoria boxului il naucesc un exemplu: "(..) Mike nu avea nici o şansă în faţa lui Tyson (...)" Cine fata de cine nu avea nici-o sansa? "(...) membrii din staff-ul lui Bowe s-au îndreptat spre colţul lui Bowe, declanşînd o adevărată bătaie." Cine spre cine s-a indreptat?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează