SPORTURI  »  BOX  »  CAZ SIMONA HALEP

EXCLUSIV Depistat pozitiv în 2016, Lucian Bute vorbește în premieră despre cazul Simona Halep: „Să fie puternică! Eu am demonstrat că suplimentul era contaminat, dar imaginea rămâne șifonată”

Gazeta a stat de vorbă cu Lucian Bute la Montreal +34   FOTO
Gazeta a stat de vorbă cu Lucian Bute la Montreal

Articol de - Publicat duminica, 01 octombrie 2023 18:02 / Actualizat duminica, 08 octombrie 2023 13:34

Gazeta Sporturilor a stat de vorbă cu Lucian Bute la Montreal. Interviul complet cu Lucian Bute, luni, de la ora 10:00, pe GSP.RO.

În 2016, fostul campion mondial Lucian Bute a fost depistat pozitiv și suspendat provizoriu, însă echipa lui de avocați a reușit să dovedească faptul că suplimentele folosite erau contaminate cu ostarină. 

Bute a vorbit pentru GSP despre panica și dezamăgirea simțite în acele luni. I-a transmis un mesaj Simonei Halep, care susține și ea că probele pozitive pentru care a fost suspendată 4 ani din tenis au venit după ce ar fi consumat un supliment contaminat. 

CONTEXT

  • Pe 30 aprilie 2016, Bute l-a înfruntat pe Badou Jack, la Washington, pentru titlul WBC la categoria supermijlocie, iar confruntarea s-a încheiat la egalitate după 12 runde;
  • Pe 27 mai, pugilistul român a fost depistat pozitiv la ostarină. Rezultatul probei B, pe 12 august, a fost de asemenea pozitiv;
  • Lucian a respins acuzațiile și a susținut că probele pozitive au venit ca urmare a consumului unui supliment contaminat produs într-un laborator din California;
  • Analizele au demonstrat că boxerul avea dreptate și a ispășit o suspendare de doar 6 luni și a plătit o amendă de 50.000 de dolari;
  • Rezultatul meciului a fost însă schimbat, iar Badou Jack a fost declarat câștigătorul meciului, Bute fiind descalificat;
  • A mai boxat într-un singur meci, cu Eleider Alvarez, pierdut prin TKO în runda a 5-a, după care s-a retras;
  • Și-a încheiat cariera cu 32 de victorii, 25 prin KO, și 5 înfrângeri. A fost campion IBF la categoria supermijlocie timp de peste 4 ani, apărând cu succes centura în 9 partide.

Lucian Bute vorbește în premieră despre cazul Simonei Halep

- În 2016, ai fost testat pozitiv pentru ostarină. Ai fost suspendat provizoriu șase luni, dar în tribunal ai reușit să demonstrezi că substanța interzisă provenea de la un supliment alimentar contaminat. Cum vezi cazul Simonei Halep?
- Am citit și eu despre caz în presă. Îmi pare foarte rău pentru Simona. Ne-am întâlnit aici la Montreal când a jucat la Cupa Rogers. Am fost la arenă, am susținut-o, ne-am văzut după. Atât cât o cunosc, cred că a fost un accident. Cred că a fost contaminat acel supliment. Nu vreau să cred că a făcut ea cu bună știință. Nu cred că a făcut asta. În cazul meu s-a dovedit, dar au fost timp pierdut, avocați, bani și stres… Am demonstrat că a fost un accident și au ridicat suspendarea după 6 luni. În cazul ei, vorbim despre 4 ani. 

- Tribunalul a susținut că a existat și o altă sursă pentru roxadustat…
- Asta nu cunosc. Eu sper să facă recurs și să aducă dovezile necesare pentru a-i reduce suspendarea cel puțin la jumătate. 

- Tu ai dat în judecată firma care a produs suplimentul contaminat?
- Nu, pentru că imediat după acel incident firma din America a intrat în faliment și nu a mai fost de găsit. Atunci m-aș fi luptat cu morile de vânt. Am avut intenția cu casa de avocatură din America, era în California compania. Când am dat de ei, intraseră în faliment.

Lucian Bute: „Când am fost depistat pozitiv, am simțit panică și dezamăgire”

- În cazul tău, cine ți-a recomandat acele suplimente?
- Preparatorul fizic. El ținea legătura cu un distribuitor. Făcând parte din echipa ta e clar că ai încredere sută la sută. Dacă ești îndoit față de echipa ta înseamnă că e o problemă. Nu poți să lucrezi pe un fond de îndoială. Eu lucrasem cu preparatorul respectiv, avusesem multe cantonament cu el. Pentru un sportiv de performanță e nevoie de o recuperare foarte bună, trebuie să iei suplimente. Dar Dumnezeu știa că acel supliment era contaminat. Eu l-am luat cu bună știință și probabil că preparatorul l-a dat tot cu bună știință. S-a dovedit ulterior din analize că practic a fost un gramaj minim. Nu m-ar fi ajutat cu nimic.

+30 FOTO

- Ce ai simțit când ai fost sunat și anunțat că ai fost descoperit dopat?
- Panică și dezamăgire, ținând cont că fusesem campion mondial timp de cinci ani. Publicul larg pune la îndoială, oamenii nu sunt în interior să știe câtă muncă e în spate, câte antrenamente, cât chin. Ajungi să creezi un dubiu. “Dar dacă?”. Așa suntem noi, oamenii, toți fac. Ok, s-a dovedit că suplimentul a fost contaminat, dar imaginea rămâne șifonată. 

- Crezi că un sportiv are ce să facă pentru a evita să ia ceva contaminat?
- Nu. El nu e chimist. Tu îți alegi echipa. Preparatorul, nutriționistul. Lucram cu nutriționist, iar el trebuia să știe foarte bine ce consumam, începând de la alimentație până la suplimente. Dar uite că se întâmplă. Ce poți să faci? Eu, Simona, ceilalți, toți aveam o viață cu sală, odihnă, recuperare, nutriție. Nu stau să testez suplimentele. Nu am timp de așa ceva. Dacă m-aș concentra pe asta, mi-aș pierde concentrarea pentru pregătirea înaintea meciurilor. Fiecare din echipă are jobul lui. E un sport individual, eu urc în ring, Simona pe teren, dar în spate e un sport de echipă. 

- Ai vreun mesaj pentru Simona Halep?
- Să fie puternică, să fie încrezătoare și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dovedească faptul că a fost un accident. Sper să aducă probe concrete și să i se reducă pedeapsa. Să intre mai repede pe teren pentru că altfel îi va fi foarte greu. După doi ani de așteptare e aproape imposibil să mai revii la un nivel înalt. 

VIDEO. Lucian Bute, în continuare idol! Imagini când semnează un poster al unui fan

Citește mai multe știri despre cazul Simonei Halep:

Prima reacție a echipei Simonei Halep, după ce GSP a găsit în Canada firma care a livrat suplimentul: „Habar n-aveau de unde au luat ingredientele! Am descoperit noi că din China”
INTERVIU
Prima reacție a echipei Simonei Halep, după ce GSP a găsit în Canada firma care a livrat suplimentul: „Habar n-aveau de unde au luat ingredientele! Am descoperit noi că din China”
„Accesul interzis”: cum s-au baricadat în sediu frații greci acuzați de Simona Halep că i-au ruinat cariera + două adrese „oficiale” declarate la Ontario Business Register sunt pustii
HALEP, SUSPENDATĂ
„Accesul interzis”: cum s-au baricadat în sediu frații greci acuzați de Simona Halep că i-au ruinat cariera + două adrese „oficiale” declarate la Ontario Business Register sunt pustii

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  02 Octombrie 2023, 16:17

Bute , ...du-te unde a dus mutul iapa ... Ai fost un mare"O ". Au fost mai "Boxeuri " romanii inaintea ta , cu care ne mandrim ... ; nu mai veni in Romania .

mehigh_ms
mehigh_ms  •  02 Octombrie 2023, 07:47
Postat de achenbachfrederikk pe 01 Octombrie 2023, 22:53

Alt individ ridicol. "Sapa prin cimitire dupa adversari" dupa cum bine l-a caracterizat HBO la vremea aceea. Cand a dat de primul adversar adevarat, l-a umilit Carl Froch de nu mai stia unde ii e coltul. Nici nu a mai avut curajul si onoarea sa ceara revansa. De ce ar fi facut-o din moment ce i-a dat cu dopingul mai departe. Nici cu doping n-a reusit nimic. Alt farsor ca si Halepa. Doi ecscroci marunti de care nimeni nu isi va mai aminti....

tu iti dai seama ce ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

JohnnyWalker66
JohnnyWalker66  •  02 Octombrie 2023, 00:25
Postat de Juvezaur pe 01 Octombrie 2023, 19:01

Se lupta cu vecinii de la bloc Bute.

Cind mai cade cite unu din balconul ruginit!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează