SPORTURI  »  BOX  »  BUTE CAMPION

Stephan Larouche, antrenorul lui Lucian Bute, explică de ce polemicile au rolul lor: "Ce ar fi boxul fără critici?!"

Articol de GSP - Publicat joi, 10 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 09 noiembrie 2011 19:04

Stephan Larouche despre cei nouă ani petrecuţi împreună cu Lucian Bute.  "Dacă nu m-aş fi îndreptat spre box şi spre cariera de tehnician, m-aş fi făcut arhitect”, mărturiseşte cel care le-a călăuzit paşii lui Dorin Doroftei, Adrian Diaconu şi JoJo Dan.

De nouă ani cîştigă pariul cu Lucian Bute. Duminică dimineaţă a bifat ultima victorie după ce elevul său şi-a apărat cu succes pentru a noua oară centura mondială IBF la categoria supermijlocie în faţa lui Glen Johnson. După un meci în care Lucian a scris “o poveste despre cum să învingi un boxer periculos fără să ai de suferit”, după o prestaţie inteligentă în spatele căreia s-au aflat sute de ore de muncă şi multă dăruire.

"Cînd faci ce-ţi place nu mai contează nimic. Totul iese mult mai uşor"

- Stephan, cum caracterizezi evoluţia pe care a avut-o Lucian în meciul cu Johnson?
- A fost o luptă aproape perfectă. Lucian a respectat tot ceea ce am gîndit amîndoi la antrenament, a dat dovadă de multă maturitate. Am avut de ales între două variante: putea să urce în ring şi să facă spectacol cu riscul să piardă sau putea să aibă o evoluţie inteligentă, să predea o lecţie tactică şi să facă knock-out doar dacă găseşte momentul oportun.

- Cînd s-a decis victoria în favoarea sa?
- Soarta partidei s-a hotărît încă din primele minute. Jamaicanul nu se aştepta să-l vadă pe Lucian atît de agresiv de la început. L-a lovit puternic încă de la primele atacuri. Johnson se pregătise pentru un Bute defensiv, nu se gîndea că este într-o formă fizică atît de bună şi că va rezista 12 reprize. Numai noi ştim cît am lucrat pentru viteza pe care Lucian a arătat-o în ring. Sînt mîndru de el şi de felul în care a luptat.

Motivaţie suplimentară
- Ce au presupun cele şase săptămîni de antrenament?
- Multe ore de muncă. Am stabilit un plan clar cu toată echipa. Să nu crezi că succesul lui Lucian se datorează doar mie şi lui. Sînt mulţi oameni care au avut un rol decisiv pentru ceea ce s-a văzut în timpul meciului. Am început cu pregătirea fizică, apoi am adăugat treptat şi partea tactică, cu rundele de sparring. Cîte două antrenamente pe zi, în rest multă odihnă şi disciplină, fără abateri de la planul iniţial.

- A existat vreo diferenţă între acest cantonament şi celelalte de pînă acum?
- Nu, nu a fost nimic special. Poate doar motivaţia şi dorinţa pe care le-a avut Lucian pentru a face un meci mare, lucru pe care l-a şi reuşit. Noi nu ne-am subestimat nici un adversar, dar e clar că Johnson a avut o altă putere la nivel mental pentru el. Şi-a propus un obiectiv şi a făcut tot pentru a şi-l îndeplini. Gîndirea aceasta ajută foarte mult în realizarea performanţelor.

- Cum trăieşte un antrenor meciul din colţul ringului? Cum a fost la această partidă?
- Nu e chiar uşor de descris în cuvinte. Poţi trece într-o secundă de la extaz la agonie. La începutul carierei nu prea ştiam la ce să mă aştept. Nici acum nu sînt în totalitate sigur de ce urmează să se întîmple în ring. Trebuie să fii pregătit pentru imprevizibil şi, mai ales, trebuie să ştii cum să-i răspunzi. Altfel, sînt nişte sentimente care, deşi apar la fiecare confruntare, te uimesc mereu. Uite, la partida cu Johnson, am fost foarte calm. Am făcut mici modificări de-a lungul disputei, dar am trăit tot timpul cu impresia că Lucian are controlul şi am avut încredere în el.

- Care sînt cuvintele codificate pe care le foloseşti cu Lucian în timpul meciurilor?
- (rîde cu subînţeles) Nu ţi le spun, sînt secrete. De ele depinde viitorul lui Lucică. Acum serios vorbind. Avem stabilit un anumit cod atît la nivelul gesturilor, cît şi la cel al cuvintelor. Sînt ale noastre şi aşa vor rămîne deocamdată. E nevoie şi de ceva suspans, nu e bine să se ştie tot.

"Sîntem o echipă ideală şi mai vrem să oferim multe emoţii frumoase iubitorilor boxului din această postură"

- Ce presupune analiza unui adversar?
- Fiecare antrenor are o manieră proprie de a realiza o imagine a adversarilor. Eu mă uit la multe înregistrări cu meciuri în care pugilistul care ne intresează întîlneşte oponenţi cu stiluri diferite de box. Doar aşa poţi avea o idee cît de cît corectă despre calităţile şi defectele acestuia. Mă interesează şi statisticile. Deşi la prima vedere par doar nişte cifre, ascund multe secrete care pot fi vitale în pregătirea unui meci. După ce îmi fac o imagine cu punctele forte şi cele slabe, încep să mă gîndesc care sînt calităţile elevului meu cu care pot contracara şi care sînt plusurile cu care îl pot surprinde. Apoi, începe pregătirea.

Echipa ideală
- Cum a decurs relaţia cu Lucian de-a lungul vremii? Au existat momente în care aţi întîmpinat probleme?
- Probabil e greu de imaginat, dar în aproape nouă ani nu am avut nici un fel de discuţii sau probleme majore. De fapt, nici măcar minore nu cred că au fost. Aşa a fost scris să se întîmple şi noi doi să ajungem să lucrăm împreună. E un sportiv şi un om cum greu se mai întîlnesc în zilele noastre. Am ajuns să ne înţelegem din priviri şi să ne completăm fără să folosim prea multe cuvinte. Asta nu înseamnă că nu comunicăm, ba din contră. Aş putea spune că acesta este cel mai mare avantaj al nostru. Plus pasiunea comună. E greu să apară momente de tensiune cînd două persoane sînt pe aceeaşi lungime de undă, privesc un lucru din aceeaşi perspectivă şi au aceleaşi ţeluri.

"Eu şi Lucian iubim boxul atît de mult încît îl ridicăm la nivel de artă"

- Ce îl deosebeşte pe Lucian de ceilalţi boxeri pe care i-ai pregătit pe parcursul carierei?
- Am lucrat cu mulţi boxeri mai mult sau mai puţin talentaţi. Printre aceştia au fost Leonard Doroftei şi Eric Lucas, despre care nu sînt foarte multe de spus, performanţele lor vorbesc de la sine. Cu fiecare am avut o relaţie deosebită, mai ales că mereu înveţi ceva nou. Cu Lucian însă, a fost şi este o legătură "altfel", pentru că este un băiat "altfel". E inteligent, muncitor, ambiţios şi, deşi a ajuns la un anumit nivel, şi-a păstrat aceeaşi modestie pe care a arătat-o de la început. În fiecare zi îşi doreşte să se antreneze mai mult, e foarte critic cu el însuşi. Acest lucru uşurează munca antrenorului, dar în acelaşi timp îl motivează şi îl determină să se ridice la un anumit nivel. Iar din această combinaţie toată lumea are de cîştigat.

- Care sînt punctele sale forte şi ce mai are de îmbunătăţit din punct de vedere tactic?
- Lucian are cîteva lovituri foarte bune, bine cunoscute şi resimţite de mai toţi adversarii :D. A atins nivelul în care realizează ce şi cum trebuie să facă în funcţie de situaţie. Asta nu înseamnă că nu mai sînt lucruri de îmbrăcat într-o haină mai frumoasă. El adoarme în fiecare seară cu gîndul că a doua zi este necesar să lucreze şi mai mult, iar această motivare îl ajută să crească. Cred că s-a văzut destul de bine că de la meci la meci şi-a îmbunătăţit loviturile pe care deja le stăpînea şi că, pe parcurs, au apărut şi altele noi.

"Merită să meargă în SUA"
- Care crezi că e următorul pas în cariera lui Lucian? Ce îţi doreşti, din postura de antrenor, pentru el?
- Lucică cred că va mai boxa 3-4 ani la cel mai înalt nivel. Lucrurile au început să se aşeze pe linia normală pentru el. Aşteptăm să vedem ce se întîmplă cu învingătorul SuperSix şi care vor fi opţiunile pentru viitorul adversar. Eu îmi doresc să-şi îndeplinească cel mai mare vis şi să ajungă să lupte în SUA. E apogeul carierei pentru orice pugilist, iar el merită din plin asta. Dacă nu vor apărea probleme medicale, Lucian va mai arăta multe în boxul profesionist, mai are un cuvînt greu de spus.

"Ne respectăm şi sîntem pasionaţi. Pe scurt, nimic complicat, doar multă plăcere"

- Cum comentezi criticile făcute la adresa lui Lucian?
- Toată lumea are dreptul la o opinie, nu? Sincer, ce ar mai fi boxul fără aceste critici? Fac parte din spectacol şi, în plus, au un rol important în stabilirea anumitor meciuri. Iar pentru cei care vor să înţeleagă, aceste vorbe spun foarte multe. Reprezintă părerea pe care o au pugiliştii despre posibilii adversari. Poţi trage multe concluzii despre ce crede un anumit boxer despre tine din felul în care vorbeşte. Cît despre criticile făcute la adresa lui Lucian, toţi sînt liberi să vorbească, iar noi vom da, cînd va fi cazul, răspunsul. Atît clasamentele, cît şi tipul acesta de comportament sînt pentru spectatori, fac parte din show.

- Cum vezi o posibilă schimbare a categoriei pentru Bute?
- Probabil se va întîmpla şi asta, dar peste 2-3 ani. Lucian mai are de boxat în cîteva dueluri importante la supermijlocie, nu are probleme cu greutatea, deocamdata nu luăm în calcul această schimbare. Dar, peste cîţiva ani, e de aşteptat să se întîmple şi acest lucru. Sînt nişte nume mari şi la semigrea cu care Lucian ar vrea să urce în ring. Însă toate la timpul lor.

- Crezi că Lucian s-ar descurca la fel de bine şi din postura de antrenor?
- Sincer, nu ştiu. N-am ajuns la momentul în care să-şi pună astfel de întrebări. E mult prea ataşat de cariera de sportiv, e într-o formă excelentă, iubeşte ceea ce face şi nu are de gînd să se lase prea curînd. E un băiat răbdător şi arată anumite calităţi pentru o posibilă carieră ca antrenor, dar deocamdată nu mă pronunţ. Cînd va veni timpul, vom face şi asta.

- Cum îi caracterizezi într-un cuvînt pe boxerii români cu care ai lucrat?
- Toţi românii pe care i-am pregătit sînt extrem de muncitori, dar fiecare a avut ceva al lui. Dorin e cel mai puternic pugilist din punct de vedere fizic pe care l-am cunoscut şi are o agresivitate înnăscută. Diaconu e foarte tehnic şi receptiv, JoJo Dan luptă pînă în ultima clipă, iar despre Lucian ce să-ţi mai spun. E tot ce-şi poate dori un antrenor, face totul din inimă, e echilibrat şi perfecţionist. Să nu crezi că favorizez pe vreunul, mai ales că nu am lucrat în mod egal cu ei. Toţi au calităţi care-i diferenţiază de restul.


9 ani au trecut de cînd Stephan Larouche îl antrenează pe Lucian Bute

CV Stephan Larouche
Locul naşterii: Quebec (Canada)
Vîrsta: 44 de ani
- a devenit antrenor la 16 ani
- a fost unul dintre cei doi antrenori ai lotului naţional al Canadei de la JO 2004
- i-a antrenat pe: Dorin Doroftei, Eric Lucas, Lucian Bute, Adrian Diaconu, Jean-François Bergeron, Joachim Alcine, Jean Pascal
a cucerit titluri mondiale cu: Dorin Doroftei, Eric Lucas, Lucian Bute

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (4)
gabrielaj
gabrielaj  •  10 Noiembrie 2011, 13:53

Mi-a placut interviul,antrenorul este un om inteligent si BUTE este campionul nostru cu care ne mandrim.Este un fel de Belu al gimansticii acest canadian din pacate antrenorii de la gimnastica nu prea au pe cine sa antreneze. BUTE nu uita ca ,in ciuda criticilor unor invidiosi si frustrati , noi te iubim si suntem mandri de performantele tale.

gabi_stelist
gabi_stelist  •  10 Noiembrie 2011, 13:49

Super interviu raspunsuri pe masura. Calitate umana!

sandmann
sandmann  •  10 Noiembrie 2011, 10:05

Totdeauna m-am minunat cum un tip atat de tanar, poate face performanta ca antrenor in box. O fi un har al lui... Oricum tipul e bun in ce face.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează