SPORTURI  »  BOX  »  BOX

VIDEO A murit omul care i-a rupt maxilarul lui Ali » Povestea fascinantă a unui mare campion mondial

Articol de - Publicat joi, 19 septembrie 2013 00:00 / Actualizat joi, 19 septembrie 2013 11:52

Fostul campion mondial Ken Norton a disputat trei meciuri memorabile cu Muhammad Ali. A decedat miercuri la Las Vegas, la vîrsta de 70 de ani


În anii '70 greul Ken Norton a urcat de trei ori în ring împotriva lui Ali. O dată l-a şi învins, după ce i-a fracturat falca. De două ori a pierdut. Norton a decedat în urma unui atac cerebral, unul din numeroasele survenite în ultimii săi ani de viaţă.

1973 este anul în care Norton l-a învins pe Ali, după 12 runde, pentru centura NABF a greilor. "Ali credea că va fi o luptă uşoară. Dar Norton nu avea nici mamă, nici tată. L-a surprins pe Ali cu o lovitură", povesteşte Gene Kilroy, fost manager de-al lui Norton.

Simpatizat de public
După luptă, Norton l-a vizitat pe Ali la spitalul unde îşi îngrijea falca, iar Ali i-a spus că nu mai vrea să se bată cu el niciodată. Dar şase luni mai tîrziu Ali l-a învins, tot după 12 runde. În cea de-a treia şi ultima lor partidă, în septembrie 1976, Ali l-a învins din nou, dar, deşi decizia arbitrilor a fost unanimă, cei 30.000 de spectatori de pe Yankee Stadium l-au huiduit pe Ali.

"După aceasta nu am mai fost acelaşi boxer. Nu mă antrenasem niciodată mai mult, nu pusesem în nimic atît de mult suflet. Am dat tot ce am putut în seara aceea, eram într-o formă excelentă", povestea Norton, la 3 ani după ultima bătaie cu Muhammad Ali.

Campion pentru scurt timp
Norton a fost, pentru scurt timp, şi campion mondial WBC. În 1977, el a devenit challenger pentru campionul mondial şi urma să lupte cu învingătorul dintre Ali şi Leon Spinks. Spinks a ieşit învingător, dar l-a refuzat pe Norton, preferînd revanşa cu Muhammad Ali. WBC a decis să-i retragă centura lui Spinks şi să i-o acorde lui Norton. În anul următor, a pierdut titlul în meciul cu Larry Holmes, unul dintre cele mai palpitante din istoria boxului.

Multisportiv şi cititor asiduu
În tinereţe, Ken Norton a jucat fotbal american, baschet şi a fost un sprinter bun. A pierdut bursa de la universitate din cauza unei accidentări şi s-a înrolat în Marină. Acolo s-a şi apucat de box. A trecut la profesionism în 1967. A citit numeroase cărţi motivaţionale în timpul antrenamentelor şi credea că datorită lor a devenit o persoană mai puternică.

A jucat în filme
Ken Norton a fost şi actor. Cel mai cunoscut film în care a jucat este "Mandingo". Acolo l-a interpretat pe sclavul Mede, antrenat de stăpînul lui să se lupte. Fiul său, Ken Norton Jr., a fost jucător de fotbal american la Dallas Cowboys şi San Francisco 49ers. Celălalt fiu, Keith, este prezentator de ştiri sportive.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  19 Septembrie 2013, 15:29

Foarte frumos articol ...si interesant ...

xftw
xftw  •  19 Septembrie 2013, 14:46

Dumnezeu sa-l ierte!

brigadierul
brigadierul  •  19 Septembrie 2013, 12:26

A murit un mare campion...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează