SPORTURI  »  BOX  »  POVESTE

VIDEO Şteluţa Duţă, campioana "Oraşului de sub oraş" » O poveste despre îndîrjire şi speranţă

Articol de GSP - Publicat luni, 25 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat luni, 25 noiembrie 2013 20:00

Antena 1 a prezentat, în cadrul Observatorului de astăzi, un reportaj tulburător cu povestea de succes a Steluţei Duţă, multiplă campioană cu aur şi argint, la box, la cele mai mari campionate din lume.

În garsoniera din Buzău, Steluţa Duţă îşi numără medaliile. E de 11 ori campioană naţională, de două ori campioană europeană şi de trei ori vice-campioană mondială la box.

"Asta e prima mea medalie, la Campionatul european. Aurul. 2006, în Polonia. Asta în Danemarca, a doua medalie de aur, în 2007. Asta e prima mea medalie de argint, la Campionatele Mondiale, în India”.

Dar în urmă cu zece ani, era doar un copil al străzii. Părinţii au abandonat-o de la naştere şi a crescut la orfelinat. Un loc în care a cunoscut groaza, violenţa şi ura. "Ne băteau acolo. Educatoarele şi supraveghetoarele nu luau nicio măsură. Crunt! Cu bâte, cu coada de la mătură, ne dădeau cu picioarele, cu capul de calorifer".

Astăzi, face legea în ring, deşi copilăria i-a fost presărată cu pumni şi durere, în loc de păpuşi. Avea 15 ani când a rămas pe stradă. Se ferea de băieţi, iar de teamă să nu fie violată se tundea scurt şi se bătea parte-n parte cu ei.

Aşa a cunoscut-o antrenorul ei, Constantin Voicilaş: "Atunci, băiatul spăşit aşa, ruşinat, venea spre mine. A dat un bună ziua mai mult ca pentru el şi l-am întrebat: "Da, puştiulică, vrei să faci şi tu box?", "Sînt fată, domnule!”.

Şi din acea zi, de acum 11 ani, Şteluţa ii spune lui “tată”. Tot antrenorul i-a găsit un loc unde să doarmă, în sala de antrenament, şi tot el a ajutat-o când i-a fost mai greu. Acum, Steluţa Duţă de la casa de copii  este cetăţean de onoare al municipiului Buzău şi maestru emerit al sportului.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
gabrielaj
gabrielaj  •  26 Noiembrie 2013, 17:06

Saraca cat a suferit, succes in continuare Steluta si tot ce iti doresti. Felicitari si antrenorului un om cu suflet mare.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  26 Noiembrie 2013, 10:41

La profesionisti cand trece ?

glorie
glorie  •  26 Noiembrie 2013, 09:50
Postat de movi49 pe 25 Noiembrie 2013, 23:39

D-zeu sa-ti dea multa sanatate si tot ce-ti doresti d-le antrenor Voicilas, iar tie Steluta sa primesti ceea ce ti-a lipsit pana acum ! Eu sper sa - ti faci o familie si sa fi fericita !

Subscriu, pe unii copii amarati boxul care le face un bine. Altfel ar fi ajuns pe strazi si infractori! E greu de crezut ca un sport de contact poate face asta dar o face. Felicitari inca o data si mult succes! Steluta Duta e aproape neinfranta in cariera, in Romania parca asa a fost, dar a continuat si pe plan international.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează