SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI

Alejandro Valverde are un singur vis pentru 2009: «Numai Turul Franţei!»

Articol de - Publicat luni, 02 februarie 2009 00:00

Favorit pentru podium în Marea Buclă, Alejandro Valverde a acceptat un dialog cu Gazeta Sporturilor, în care şi-a prezentat obiectivele pentru 2009

În mijlocul rumorii iscate de revenirea americanului Lance Armstrong în ciclismul profesionist, Alejandro Valverde pare mai hotărît ca niciodată să dea marea lovitură şi să păstreze "tricoul galben" în Spania pentru al patrulea an consecutiv!

Rutierul în vîrstă de 28 de ani din Murcia are cîteva argumente solide pentru a face performanţă într-o competiţie în care a fost lovit de ghinion şi neputinţă exact în momentele cînd avea cele mai mari şanse să urce pe podium.

Susţinut necondiţionat de Oscar Pereiro Sio, celălalt "tricou galben" din echipa Caisse d'Epargne, motivat de concurenţa acerbă cu rutieri precum Alberto Contador şi Carlos Sastre, Valverde îşi calculează atent fiecare pas, în speranţa unei  victorii istorice pe Champs-Élysées.

INTERVIU

- Alejandro, ai terminat un an în care te-ai impus în Liège-Bastogne-Liège şi Dauphiné Libéré, dar nu ai reuşit să urci pe podium nici în Turul Franţei şi nici în Turul Spaniei. Care este cel mai mare regret pentru 2008?

- Cu siguranţă, singura mea sincopă din Turul Franţei. Am cîştigat prima etapă şi mă simţeam bine, dar la final am fost nevoit să plătesc consecinţele unei singure zile proaste în Pirinei, în etapa cu Tourmalet şi Hautacam. Dar asta e viaţa, ăsta e ciclismul. Sper să fiu mai norocos anul acesta.

- Eddy Merckx te-a nominalizat printre cei mai buni ciclişti din lume datorită faptului că mergi în cursele clasice. Poate fi energia consumată în asemenea competiţii un obstacol pentru succesul în marile Tururi?
- Sînt fericit că Eddy Merckx a spus lucruri bune despre mine, dar nu cred că prezenţa mea în "Clasice" poate fi un dezavantaj. Eu simt că este timp destul de recuperare.

- Cum merg antrenamentele la începutul lui 2009?
- Nu e rău deloc. Vremea a fost foarte rea în această iarnă în Murcia, deşi de obicei sînt temperaturi rezonabile, şi mi-am început pregătirea puţin mai tîrziu. Dar aceasta a fost şi dorinţa mea, să încep mai tîrziu antrenamentele. Principalul obiectiv pentru acest sezon va fi Turul Franţei şi nu vreau să îmi intru în ritm prea devreme. Am nevoie de toate forţele la startul Turului, în Monaco.

- Ce te motivează în noul sezon?
- Turul Franţei şi numai Turul Franţei! Voi lua parte şi la cîteva curse clasice, dar va fi dificil să mă impun în vreuna, avînd în vedere că, în mod normal, mă voi prezenta la startul din Amstel Gold Race cu doar 8 zile de competiţie la nivel înalt. După Turul Franţei, voi participa în Turul Spaniei, dar nu vreau să mă gîndesc la asta acum. Am spus: Turul Franţei, numai Turul Franţei!

- Ce crezi că trebuie să îmbunătăţeşti pentru a cîştiga un Mare Tur?
- Mai multă atenţie. Cred că de asta am nevoie ca să îmi ating obiectivul. Fiind mai în vîrstă, sînt mai matur şi asta mă va ajuta imens, dar trebuie să mă concentrez mai mult.

- Contador, Valverde, Sastre, Samuel Sanchez. Am intrat în era ciclismului spaniol?
- Şi unde lăsăm celelalte sporturi, ca fotbalul sau tenisul? Cred că 2008 a fost un an excepţional pentru sportul spaniol, nu numai pentru ciclism. Să sperăm că 2009 va fi la fel!



Debut în februarie

Spaniolul îşi va începe sezonul în Franţa, pe 21 februarie, cînd va lua startul într-o cursă micuţă din Provence. Primele curse importante pentru Valverde vor fi Paris-Camembert şi Criterium International, după care campionul Spaniei se va îndrepta spre tripleta din munţii Ardeni: Liège-Bastogne-Liège, Amstel Gold Race, Sageata Valonă.

Alejandro Valverde despre:
- cel mai fericit moment din carieră: "Cred că victoria de pe Courchevel (2005) a fost cel mai bun moment. Bineînţeles că au mai fost victorii frumoase şi după aceea, dar să ajung acolo, la finalul unei etape muntoase din Alpi, împreună cu însuşi Lance Armstrong, şi să reuşesc să cîştig la sprint, a fost ceva ce nu voi uita niciodată. În plus, a fost şi prima mea ediţie din Turul Franţei"
- întoarcerea lui Lance Armstrong: "E extraordinar că a revenit. Îl admir foarte mult. Mă bucur că e înapoi în pluton"

6
este cel mai bun loc ocupat de Valverde în Turul Franţei, în 2007

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
 •  14 Martie 2009, 17:57

Multumesc gsp.ro pentru interviu , e favoritul meu de 2-3 ani.Ma bucur ca ati nimerit pe cine trebuia.Sper ca in 2009 va castiga in sfarsit Turul Frantei.

 •  02 Februarie 2009, 20:41

Acum Contador e patronul,daca va fi si Lance in Turul Frantei cred ca iy da 10 minute in 2 etape!!

 •  02 Februarie 2009, 08:33

un ciclist talentat si foarte iubit dar nu poate face fatza acolo sus daca se bazeaza doar pe ce mananca la cina ;) si eu tin cu el... dar ciclismul este departe de a fi un sport in care cel mai bun si mai talentat castiga. se vor trage toate sforile pentru armstrong... dar contador o sa ii dea peste nas. viva espana. :D

Vezi toate comentariile (4)
Comentează