SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI, ETAPA 11: AVRANCHES-MONT SAINT-MICHEL (ITT), 33 KM

"Bestia" Tony Martin se impune la contratimp » Froome a închis Turul Franţei şi a aruncat cheia

Tony Martin, foto: reuters
Tony Martin, foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 10 iulie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2013 21:37

Germanul Tony Martin a cîştigat primul contratimp individual din Turul Franţei, după ce a stabilit un timp de 36 de minute şi 29 de secunde pe un traseu de 33 de kilometri.  Chris Froome a distrus orice opoziţie şi s-a distanţat la cel puţin 3 minute de oricine

Izolat pe contul personal de twitter, fostul director sportiv al echipelor la care a evoluat Lance Armstrong, belgianul Johan Bruyneel, a încercat mereu să se menţină în atenţia publicului, folosindu-se de diferite vorbe de duh şi consideraţii superflue. Totuşi, din marea de tweeturi fără consistenţă, cel despre contratimpul cu peisaj de basm din Turul Franţei, de astăzi, a fost, poate, cel mai înţelept: "Chris Froome poate asfixia Turul".

La peste un minut distanţă de orice pretendent cu şanse reale la tricoul galben, britanicul de la Sky a avut şansa să închidă lupta pe propriul teritoriu: în lupta contra timpului, indicatorul real al evoluţiei pe şosea dintre doi rutieri. Într-un disciplină individuală ce îşi găsea cîştigătorul la baza uluitorului Mont Saint-Michel, acolo unde turla castelului gîdilă tălpile lui Dumnezeu, Froome ar fi putut să tragă o linie fermă în nisip şi să se delimiteze clar de Alberto Contador&Co. Şi s-a ridicat la înălţimea provocării.

Tony Martin, măcelarul timpului
Din bestiarul ediţiei centenare a Turului Franţei, germanul Tony Martin este o specie aparte de ciclist. Construit pentru contratimp, avînd picioarele dezvoltate ca un cal de povară, un fel de mix dintre o sculptură grecească şi roboţii din Pacific Rim, cu trupul alungit peste cadrul bicicletei într-o sinergie perfectă şi cu braţele înţepenite pe ghidon în timp ce sparge aerul ca un F-117, neamţul în vîrstă de 28 de ani nu s-a lăsat intimidat de nimic. Fără să-i pese de vîntul dinspre Atlantic, dublul campion mondial de contratimp a sfîrşiat cei 33 de kilometri din Normandia şi a înţepenit limbile ceasornicului la timpul de referinţă al întregii etape: 36'29" (54.3km/h). Apoi doar a aşeptat finalul zilei.

Bătălia cuţitelor lungi
Richie Porte a stabilit al treilea timp înainte de startul marilor favoriţi, însă menţionarea australianului în lupta pentru top 10 este doar un compliment pentru reuşitele din Paris-Nisa 2013. Alt om de la Antipozi, Cadel Evans, învingătorul din Turul Franţei 2011, s-a prelins peste linia de sosire în zona top 20, mult sub graficul cu care îşi obişnuise fanii de-a lungul carierei. Tînărul Michal Kwiatkowski a fost o prezenţă benefică şi a oferit primul comentariu pozitiv din acest fragment, după ce a dat o lovitură puternică pentru tricoul alb şi a sosit la doar un minut şi 31 de secunde de coechipierul Tony Martin.

Adio, Turul Franţei?
Apoi a plecat spaniolul Alberto Contador. Foarte bun la primul timp de control, rezonabil la al doilea, ca-n cele mai proaste zile la al treilea. Vopsit în culorile unui Lamborghini, Froome a decolat de pe rampa de contratimp conştient de importanţa misiunii pe care o are de desăvîrşit. Înţepenit în tron şi-n şa ca un dictator nemilos, liderul de la Sky a coborît cu legea în mînă, iar vuietul sprintului său a ridicat fire de praf şi a agitat mările. Froome a bătut timpul lui Martin la cele două puncte intermediare, însă s-a mulţumit cu un convenabil loc secund în etapă, după ce a pierdut o mînă de secunde în ultimele borne. A fost o performanţă mai mult decît suficientă, pentru că Valverde şi Contador s-au retras înfrînţi în autocarele echipelor şi fiecare a început să-şi lingă rănile. Turul Franţei pare să se fi terminat înainte ca gospodinele să fi gătit crema de umplut cornurile.

Clasamentul etapei:
1 Tony Martin (Ger) Omega Pharma-Quick Step 0:36:29
2 Christopher Froome (Gbr) Sky  0:00:12
3 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM  0:01:01
4 Richie Porte (Aus) Sky Procycling 0:01:21
5 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:01:31
6 Svein Tuft (Can) Orica-GreenEdge 0:01:35
7 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step 0:01:37
8 Jérémy Roy (Fra) FDJ.fr 0:01:43
9 Tom Dumoulin (Ned)  Argos-Shimano 0:01:45
10 Jonathan Castroviejo Nicolas (Spa) Movistar  0:01:52

Clasamentul general:
1 Christopher Froome (GBr) Sky  42:29:24 
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:03:25 
3 Bauke Mollema (Ned) Belkin  0:03:37 
4 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo-Tinkoff 0:03:54 
5 Roman Kreuziger (Cze)  Saxo-Tinkoff 0:03:57 
6 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin  0:04:10 
7 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:04:44 
8 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar  0:05:18 
9 Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar 0:05:37 
10 Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:05:39

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (14)
vasilesculucian
vasilesculucian  •  12 Iulie 2013, 23:14
Postat de bucur_escu pe 11 Iulie 2013, 12:27

Cred ca cel mai "curat" din grupul favoritilor e Contador care a trecut prin 'penitenta" suspendarii. Din pacate, orice competitie la care participa robotii de la Sky e incheiata inainte de a incepe. Nu stiu ce le-o curge prin vene rutierilor de la Sky : sange sau.... dar e clar ca nu pot fi batuti. Au si cataratori si sprinteri si oameni de clasament general. Nu sunt descoperiti la niciun capitol. M-ar fi bucurat ca bataliile hotaratoare sa se dea la Mont Ventoux si (sau) Alpe-d'Huez unde speram sa vad o lupta frumoasa intre Froome si Contador dar, asta e, nu-i nimic de facut cu oamenii de la Sky. Mai ramane Vuelta dar cred ca si acolo ostilitatile se vor desfasura ca in

Peste 10 ani vom afla ca s-a dopat cu o substanta care nu exista inca pe lista celor interzise , ce a facut in acea cursa montana parca era copia lui Amstrong , dar nu asta este important ,conteaza ca a furat fata de ceilalti rutieri, oare v-a mai conta c-am aceasta este intrebarea.Nu uitati ca tehnologia dopingului nu sta pe loc (precum telefoanele de ultima generatie) poate exemplul nu este cel mai potrivit , concluzia este ca orice competitie sportiva se invarte in jurul banilor indiferent de unde provin deci, din punctul meu de vedere inseamna spalare de bani.

bucur_escu
bucur_escu  •  11 Iulie 2013, 12:27

Cred ca cel mai "curat" din grupul favoritilor e Contador care a trecut prin 'penitenta" suspendarii. Din pacate, orice competitie la care participa robotii de la Sky e incheiata inainte de a incepe. Nu stiu ce le-o curge prin vene rutierilor de la Sky : sange sau.... dar e clar ca nu pot fi batuti. Au si cataratori si sprinteri si oameni de clasament general. Nu sunt descoperiti la niciun capitol. M-ar fi bucurat ca bataliile hotaratoare sa se dea la Mont Ventoux si (sau) Alpe-d'Huez unde speram sa vad o lupta frumoasa intre Froome si Contador dar, asta e, nu-i nimic de facut cu oamenii de la Sky. Mai ramane Vuelta dar cred ca si acolo ostilitatile se vor desfasura ca in

sabi1
sabi1  •  11 Iulie 2013, 08:45
Postat de lalalalalalalala pe 11 Iulie 2013, 01:49

si tu cand spui treaba asta te referi la istoria ultimilor 2 ani sau cum? ca ciclism nu cred ca ai vazut de mai demult. cancellara pe langa faptul ca a imbatranit si s-a plictisit atat de rau sa castige campionate mondiale si olimpiade la contratimp si acum cred ca il bate la fund in ultimul hal daca se antreneaza specific. tony martin are 2 victorii relevante la contratimp: in 2011cand i-a facut evans cadou victoria, si acum cand il bate pe unu cu o mana de secunde in conditiile in care ala a avut o gramada de vant fata de tine. e foarte bun corect, dar mai are mult de lucru si de castigat ca sa devina cel mai bun al generatiei lui macar.

Stai linistit,ma uit la ciclism de foarte multi ani.A trecut vremea lui Cancellara.Iar Martin,a concurat si accidentat.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează