SPORTURI  »  CICLISM  »  SONDAJ

VIDEO Care a fost cel mai frumos Mare Tur din ultimii 10 ani? Aici ai 3 alegeri

Alberto Contador (foto: reuters)
Alberto Contador (foto: reuters)

Articol de - Publicat luni, 10 septembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 10 septembrie 2012 12:05

Intensitatea cu care a fost disputat Turul Spaniei, etapele spectaculoase şi verva cicliştilor i-au făcut pe mulţi să spună că am asistat la una dintre ediţiile legendare ale unei competiţii de ciclism. În ultimul deceniu, cele trei Mari Tururi (Italiei, Franţei, Spaniei) au fost oferit cîteva ediţii memorabile. Am selectat trei care pot primi coroana:

1. Turul Franţei 2003. A fost cea mai strînsă victorie din cariera lui Lance Armstrong. Americanul de la US Postal avea nevoie de victorie pentru a egala recordul de cinci tricouri galbene, deţinut de rutieri precum Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault sau Miguel Indurain, dar avea să dea de una dintre cele mai îndîrjite opoziţii din partea rivalului său de temut, germanul Jan Ullrich. A fost Turul în care Joseba Beloki a avut acea căzătură monstruoasă ce avea să îi ruineze cariera, iar Armstrong oferea imaginea zilei, după ce a tăiat coborîrea pe de-a dreptului, prin mijlocul cîmpului. VIDEO AICI Americanul avea să se impună la un minut şi o secundă distanţă de Ullrich, prima oară cînd ecartul faţă de locul 2 a scăzut sub şase minute, dar nu înainte ca germanul să se facă praf în contratimpul ploios din Nantes, din penultima etapă. VIDEO AICI Este unul dintre Tururile pe care Armstrong le-a pierdut odată cu decizia luată de USADA în urmă cu cîteva săptămîni.

2. Turul Italiei 2009. Cîştigător al tricoului alb, de cel mai bun tînăr, în Turul Franţei 2003, rusul Denis Menchov a venit în Giro din postura de dublu-cîştigător al Turului Spaniei, în 2005 şi 2007. Rutierul de la Rabobank a avut de-a face cu un rutier descalificat la finalul competiţiei, pentru dopaj, italianul Danilo Di Luca. Bun rutier de curse clasice, Di Luca cîştigase evenimentul din Cizmă în 2007, iar acum a făcut din nou faţă pe muntele înalt, cîştigînd etape de talie precum cea de pe Pinerolo. S-a ajuns la Roma, în ultima zi, iarăşi pe un circuit ploios, iar italianul a sperat la o minune într-o probă pe care nu o stăpînea deloc, contratimpul individual. Minunea nu a venit, Denis Menchov a reuşit să îşi adjudece victoria, dar nu înainte să alunece şi să cadă pe o porţiune pavată de pe traseu, provocînd panică generală în sînul echipei. (VIDEO AICI, secunda 20') Într-un final, Menchov a închis lupta pentru tricoul roz, la 41 de secunde de Di Luca. Cronica ultimei etape, AICI.

3. Turul Spaniei 2012. Revenirea lui Alberto Contador, un traseu fascinant prin numărul finişurilor în căţărare şi adversarii montaţi au condimentat o ediţie a Turului Spaniei cum nu s-a mai văzut demult. Peisajele aride din ediţiile trecute au fost înlocuite cu verdele din Ţara Bascilor şi nordul iberic, Contador s-a dat peste cap pentru fiecare secundă, Joaquim Rodriguez s-a dovedit un inamic vrednic de toate aplauzele şi, în ciuda ecartul mare din final, Turul Spaniei a ţinut cu sufletul la gură audienţa. Introducerea unor ascensiuni mitice, într-un adevărat circ al morţii, pe Lagos de Covadonga, Cuitu Negru şi Puerto de Ancares, a epuizat imaginaţia tuturor fanilor ciclismului. Dar poate acţiunea cea mai interesantă a fost cea prin care Contador şi-a adjudecat al doilea tricou de cîştigător al Vueltei, cu un atac surprinzător într-o etapă care nu spunea nimic. (CRONICA AICI)

Alegerile sînt subiective. Pentru a îmbunătăţi lista de mai sus, spune-ne care ţi s-a părut cel mai frumos Mare Tur din ultimii 10 ani!

Citește și:

„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Altele
„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Gică Hagi, mutări neașteptate la Farul! » Au retrogradat din Superliga, dar „Regele” vrea să-i aducă la echipă
Superliga
Gică Hagi, mutări neașteptate la Farul! » Au retrogradat din Superliga, dar „Regele” vrea să-i aducă la echipă
„Îmi vine să urlu” » Antrenorul român care s-a enervat pe Gigi Becali: „E o insultă, plătește o fată care să-i danseze”
Superliga
„Îmi vine să urlu” » Antrenorul român care s-a enervat pe Gigi Becali: „E o insultă, plătește o fată care să-i danseze”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (16)
budur
budur  •  10 Octombrie 2012, 22:14

Turul Italiei

gerigerike
gerigerike  •  11 Septembrie 2012, 08:25

Ciclismul nu e un sport de masă, cel puțin nu la televizor. Fenomenul fotbal este archicunoscut si se poate uita oricine, la ciclism e puțin mai greu să înțelegi ce se petrece. Turul Frantei din 2003, daca trebuie ales din cele trei sus menționate. Dealtfel fac o precizare. Armostrong încă nu a pierdut turul respectiv, precum nu le-ea pierdut nici pe celelalte 6. Decizia a fost luată de USADA, și UCI nu a adoptat încă o poziție definitivă. Oricum ar fi nu cred că în ciclism se dopează mai mult ca în alte sporturi, pur și simplu se ia mai serios fenomenul de dopaj. Dealtfel cam toți s-au dopat: Merckx, Anquetil, doar două nume importante și nimeni nu se gândește să le ia tururile.

hartapel
hartapel  •  10 Septembrie 2012, 23:03
Postat de lysergide pe 10 Septembrie 2012, 21:06

Atat de plictisitor ciclismul asta......pffff.....si numa dopati....ce aud si eu ca nu am rabdare sa ma uit nici 5 minute.

ramai tata la liga 1 si la cornerele batute de cristi tanase, ca dupa ce vad meciurile sunt mult mai interesante si dinamice

Vezi toate comentariile (16)
Comentează