SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI

Cavendish apare de nicăieri şi cîştigă o etapă plină de căzături

Mark Cavendish cîştigă cea de-a 15-a etapă din carieră în
Mark Cavendish cîştigă cea de-a 15-a etapă din carieră în "Marea Buclă" Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 06 iulie 2011 00:00 / Actualizat joi, 07 iulie 2011 04:09

Pus la zid după primele zile ale Turului Franţei, Mark Cavendish ( HTC Highroad) a răspuns perfect la Cap Frehel, bifînd primul succes personal în actuala ediţie.

O etapă nebună cu multe căzături şi cu o pierdere grea pentru Radio Schack, Janez Brajkovici fiind nevoit să se retragă după o căzătură în care a mai fost implicat şi liderul Rabobank, Robert Gesink.

Povestea a început cu o evadare în patru, Sebastien Turgot (Europcar), Jose Gutierrez (Team Movistar), Tristan Valentin (Cofidis) şi Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) încercîndu-şi norocul pentru victoria finală. Gutierrez se afla deja la cea de-a doua evadare, după cea din etapa a treia. N-au reuşit însă, deşi avansul lor a depăşit chiar şi cinci minute. Garmin a impus o trenă infernală, iar plutonul era din nou compact cu mai puţin de 40 de kilometri înainte de sosire.

Ghinion după ghinion pentru Contador
Campionul en titre a fost şi el implicat într-o căzătură, după ce în prima jumătate a zilei evitase cu greu  contactul cu asfaltul. Frustrat, liderul Saxo Bank a răbufnit în aşteptarea maşinii echipei, aruncîndu-şi în şanţ bicicleta defecta. Contador are o întîrziere de un minut şi 30 de secunde faţă de Schleck în clasamentul general, după incidentele din prima etapă.

Voeckler n-a putut
Francezii au forţat astăzi o victorie, dar soarta n-a fost de partea lor. Dacă în prima evadare am avut 3 rutieri din "hexagon", cu 30 de kilometri înainte de final, Jeremy Roy (Francaise des Jeux) şi Thomas Voeckler (Europcar) s-au desprins de pluton.

Părea că au scăpat în învingători, plutonul asistînd pasiv cum ecartul faţă de cei doi tot creşte. Între timp, Tom Boonen (Quick Step) a fost desprins de pluton după un nou accident, fiind ajutat de un coechipier să ajungă la linia de sosire cu 13 minute întîrziere.

Garmin-Cervelo a trecut la trenă pentru a-i păstra Tricoul Galben lui Thor Hushovd, iar evadaţii au fost prinşi în timp util.

Spectacol la sprint
În ultimul kilometru Tony Martin a trecut în fruntea cursei, iar ritmul impus de el a fost atît de puternic încît reuşise să se distanţeze semnificativ. Boasson Hagen (Sky Procycling) a răspuns imediat şi i-a luat faţa neamţului, dar din spate au venit cu forţe proaspete Hushovd, Roman Feillu (Vacansoleil) şi Philippe Gilbert (Omega Pharma).

Belgianul se îndrepta spre "dublă", cînd, de nicăieri, Mark Cavendish i-a apărut în dreapta şi a trecut primul linia de sosire. "Organizatorii au făcut sprinturile mult mai grele, au vrut să plecăm cu handicap", a glumit britanicul la sfîrşitul zilei.

Mîine, plutonul pleacă de la Dinan, iar după 226,5 de kilometri vor ajunge la Lisieux. Etapa are un sprint intermediar la Conde-sur-Noireau şi trei căţări, una de categoria 4 (Cote du Billot) şi două de categoria 3 (Cote de Saint-Michel de Montjoie şi Côte du Bourg d'Ouilly).

Clasamentul etapei
1. Mark Cavendish (HTC Highroad) 3h 38'32"
2. Philippe Gilbert (Omega Pharma)
3. Jose Joaquin Rojas (Team Movistar)
4. Tony Gallopin (Cofidis)
5. Thomas Geraint (Sky Pro Cycling)
6. Andre Greipel (Omega Pharma)
7. Sebastien Hinault (AG2R)
8. William Bonnet (Francaise des Jeux)
9. Daniel Oss (Liquigas)
10. Thor Hushovd (Garmin-Cervelo)

Clasamentul general
1. Thor Hushovd (Garmin-Cervelo) 17h 36'57"
2. Cadel Evans (BMC)    +1"
3. Frank Schleck (Leopard Trek)    +4"
4. David Millar (Garmin-Cervelo)    +8"
5. Andreas Kloden (Radio Shack)    +10"
6. Bradley Wiggins (Sky Pro Cycling)    +10"
7. Thomas Geraint (Sky Pro Cycling)    +12"
8. Edvald Boasson Hagen (Sky Pro Cycling)    +12"
9. Andy Schleck (Leopard Trek)    +12"
10. Jakob Fuglsang (Leopard Trek)    +12"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
victor_l
victor_l  •  06 Iulie 2011, 22:10

Ati preluat o sintagma a comentatorilor de pe Eurosport si o mestecati si voi. Cavendish era acolo, in grupul fruntas, dar dac Jan si Manolo nu l-au vazut nu insemna ca "era nicaieri". Astia doi, de fapt, nu prea comenteaza turul ciclist, ci se razboiesc cu unii obraznici sau indreptatiti sa-i critice, vor sa ne puna in fund cu ale lor cunostinte, isi arunca veninl pe Amstrong, si sint dezamagiti de idolul Contador.

kata11
kata11  •  06 Iulie 2011, 21:33

da frumos din partea dumneavoastra ca incercati sa da-ti stiri f bune din alte sporturi,,,dar incercati sa nu faceti multe greseli...ok am inteles ca e greu sa sti defapt ca Mark Cavendish este la al 16-lea succes in TDF,dar totusi sa il faci australian cand el britanic de la mama lui de acasa..uitativa la niste interviuri de-ale lui sunt absolut mirifice. in rest felicitari si bv Cav

ioanemanuel
ioanemanuel  •  06 Iulie 2011, 20:49

Este inca devreme , nu este nimic pierdut pentru "El pistolero " , consider ca este mai bine asa pentru el , ca nu ai alarmeaza pe ceilalti .

Vezi toate comentariile (6)
Comentează