SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI - CUNEO - JAUSIERS, 157KM

Cyril Dessel, maşina zburătoare

Articol de , - Publicat marti, 22 iulie 2008 00:00

Francezul Cyril Dessel (AG2R) s-a impus în etapa a 16-a din Turul Franţei, după ce a cîştigat sprintul în patru de la finalul coborîrii de pe Cime de la Bonnette-Restefond. Rutierul de 33 de ani este la prima de victorie de etapă în Marea Buclă, în ciuda faptului că a terminat competiţia pe locul şase în 2006. Pierzătorul zilei este americanul de la Christian Vande Velde care a pierdut contactul cu grupul favoriţilor pe ultima căţărare a zilei şi s-a îndepărtat de tricoul galben

 

Caravana Le Tour s-a reîntors astăzi în Franţa cu o nouă etapă infernală în Alpi. După 50 de kilometri de plat şi două sprinturi intermediare, rutierii au atacat prima căţărare a zilei de categorie specială, Col de la Lombardo. Ajunşi din nou în Franţa, aceştia nu au avut mult timp la dispoziţie pînă la începutul celei de-a doua căţărări, Cime de la Bonnette-Restefond. Cea mai înaltă căţărare din toate timpurile pe care a trecut caravana nu a coincis însă şi cu finalul etapei. După 133,5 kilometri, cicliştii au fost nevoiţi să străbată încă 20 pe o coborîre extrem de periculoasă. Etapa s-a încheiat la Jausiers, cel mai mic oraş care a găzduit o etapă din Turul Franţei, avînd o populaţie de aproximativ 1000 de locuitori.

Pe o vreme superbă, cu un soare mărinimos şi mult verde proaspăt, Sylvain Chavanel a schimbat registrul ultimelor etape şi a atacat din primii metri, sperînd într-o evadare izbăvitoare. Acţiunea ciclistului de la Cofidis s-a dovedit un simplu foc de paie pentru suporterii veniţi din Hexagon, dar a provocat fracturarea plutonului şi, după doar 20 de kilometri, un grup masiv de rutieri a preluat frîiele cursei. Profitînd de ascensiunea dură de pe Col de la Lombarde, germanul Stefan Schumacher (Gerolsteiner) şi-a lăsat în urmă cei 25 de colegi de evadare şi nu s-a mai lăsat văzut pînă pe ultima căţărare a zilei.

Lucrurile s-au complicat în momentul în care plutonul a început ascensiunea pe "acoperişul Turului". Ritmul susţinut al celor de la CSC-Saxo Bank, grupaţi grijuliu în jurul tricoului galben, Frank Schleck, a pornit alarma în sînul evadaţilor din spatele lui Schumacher. Germanul a pierdut simţitor din avantaj şi a făcut joncţiunea cu urmăritorii cu 10 kilometri înaintea ultimului obstacol al zilei. Într-un peisaj selenar, cu grohotiş şi lipsă de vegetaţie, John-Lee Augustyn (Barloworld) a apăsat acceleraţia pe ultimul kilometru, a atins cerul cu creştetul şi a pornit primul, epuizat, coborîrea de 24 de kilometri pe Cime de la Bonnette-Restefond. Punctele cucerite pe cea mai înaltă căţărare a Turului nu i-au fost de bun augur rutierului sud-african, care s-a prăbuşit la doi kilometri după vîrf şi a fost recuperat cu greutate din prăpastia Alpilor.

Patru rutieri au reuşit să părăsească ascensiunea şi să ajungă împreună la final. Yaroslav Popovych (Silence-Lotto), David Arroyo (Caisse d'Epargne), Sandy Casar (Française des Jeux) şi Cyril Dessel (AG2R La Mondiale) au decolat spre finalul din Jausiers, însă francezul de la AG2R avea să fie cel care îşi va trece în cont o victorie istorică. Sandy Casar a luat argintul, iar locotenentul lui Valverde, Arroyo, s-a mulţumit cu ultima treaptă a podiumului. Este a două victorie a francezilor în Turul Franţei, după ce Samuel Dumoulin (Cofidis) a dus pînă la sfîrşit evadarea solitară din etapa a treia de la Nantes.

Cu o zi înainte de infama etapă de pe Alpe d'Huez, Frank Schleck şi-a pus albinuţele la muncă pe coborîre şi a reuşit să distanţeze doi adversari de calibru. Rusul Denis Menchov şi americanul Vande Velde au pierdut secunde importante, ultimul "reuşind" performanţa de a trece linia de sosire la peste patru minute de Dessel. Andy Schleck a îmbrăcat tricoul alb la finalul etapei, drept recompensă pentru travaliul dus pe cele două căţărări speciale ale zilei.

Clasamentul etapei
1 Cyril Dessel (Fra) AG2R La Mondiale 4.31.27 (34.70 km/h)
2 Sandy Casar (Fra) Française des Jeux
3 David Arroyo Duran (Spa) Caisse d'Epargne
4 Yaroslav Popovych (Ukr) Silence - Lotto 0.03
5 George Hincapie (USA) Columbia 0.24
6 Nicolas Portal (Fra) Caisse d'Epargne
7 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale
8 Stefan Schumacher (Ger) Gerolsteiner 1.03
9 Andy Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank 1.28
10 Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner

Clasamentul general:
1 Frank Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank 68.30.16
2 Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner 0.07
3 Cadel Evans (Aus) Silence - Lotto 0.08

4 Carlos Sastre Candil (Spa) CSC - Saxo Bank 0.49
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank 1.13
6 Christian Vande Velde (USA) Garmin-Chipotle p/b H30 3.15
7 Kim Kirchen (Lux) Columbia 3.23
8 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Caisse d'Epargne 4.11
9 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi 4.38
10 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale 5.23
11 Vladimir Efimkin (Rus) AG2R La Mondiale 6.58
12 Damiano Cunego (Ita) Lampre 7.43
13 Mikel Astarloza Chaurreau (Spa) Euskaltel - Euskadi 8.03
14 Andy Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank 9.01
15 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 9.07
16 Roman Kreuziger (Cze) Liquigas 9.51
17 Maxime Monfort (Bel) Cofidis - Le Crédit par Téléphone 11.19
18 Sandy Casar (Fra) Française des Jeux 12.32
19 Alexandre Botcharov (Rus) Crédit Agricole 16.49
20 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank 17.44

Etapa de mîine programează ascensiunea de la Galibier, Croix de Fer şi finalul în căţărare pe Alpe d'Huez. Este ultima mare ocazie pentru favoriţi de a-şi distanţa pe munte rivalii din clasamentul general.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
 •  23 Iulie 2008, 10:28

cum vezi live pe gsp.ro?

 •  23 Iulie 2008, 09:51

Dessel e cel mai bun rutier francez si merita o asemenea victorie. Astazi punctul culminant. Va fi o batalie pe cinste.

 •  23 Iulie 2008, 01:34

pai Vande Velde il cheama ... cum sa-i zica ?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează