SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI 2013, ETAPA 4: LAIN-FISTERRA 186.4KM

Dani Moreno cîştigă la capătul pămîntului! Nibali recuperează tricoul roşu

Articol de - Publicat marti, 27 august 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 28 august 2013 11:16

Spaniolul Daniel Moreno (Katusha) a cîştigat etapa a patra din Turul Spaniei, după un atac năucitor în ultimul kilometru. Chris Horner a părut că poate fi primul ciclist din această ediţie care îşi apără tricoul roşu, dar americanul a pierdut contactul pe căţărarea de final şi a pierdut în favoarea lui Vincenzo Nibali

Cei 186.4 kilometri dintre Lain şi Fisterra au avut misiunea de măcina mărunt şi sigur, ca o piatră de moară învîrtită răbdător de un tăran galician, fiecare urmă de rezistenţă venită din partea rutierilor de calibru. Vălurată pe toată lungimea, cu o căţărare brutală ca Mirador de Ézaro ieşită în calea rutierilor cu 30 de kilometri înainte de final, organizatorii s-au asigurat că, pentru a patra zi la rînd, Vuelta are mai multă culoare în obraji ca festivalul Holi.

A fost un pelerinaj pe două roţi paralel cu celebra procesiune de la Santiago de Compostela, acea cale bătătorită cu trudă şi introspecţie de zeci de mii de oameni aflaţi în căutarea desluşirii spirituale, însă drumul caravanei a fost prelungit pînă la Atlantic, spre locul unde celţii şi-au înălţat cu mii de ani în urmă altarele şi unde a fost îngropat Sfîntul Apostol Iacov.

584688-profil-4.png

Jussi Viekkanen (FDJ), Alex Rasmussen (Garmin-Sharp), Danilo Wyss (BMC), Dennis Vanendert (Lotto Belisol) şi Nicolas Edet (Cofidis) au ignorat hurducăiala şi au stat la şapte minute distanţă de pluton, ca prepeliţele în cătarea puştii, pentru puţin peste 140 de kilometri. Sub securea lui Omega Pharma-QuickStep, avantajul de 7 minute a căzut la podea, iar ascensiunea de pe Mirador de Ézaro a fost abordată de aproape toţi rutierii din cursă.

Totuşi, Nicolas Edet a continuat aventura, Txurruka i-a ţinut companie, catapultîndu-se din sînul plutonului, acolo unde favoriţii au ales să nu îşi consume forţele inutil. Garda liderului Chris Horner, tricoul roşu, a supravegheat şi a suprimat orice surpriză cu 14 kilometri înainte de final. Din acel moment, plutonul a fost condus în viteza impusă de locomotiva RadioShack, pînă la intrarea în ultimii 3 kilometri, atunci cînd Sky, Cannondale şi Astana au canibalizat trena şi au setat lupta de etapă pe ciotul de final.

Juan Antonio Flecha a încercat să fure victoria din nou, la fel ca-n etapa a 3-a, însă veteranul de la Vacansoleil nu a reuşit decît să fie folosit ca iepure de Daniel Moreno, colegul lui Joaquim Rodriguez de la Katusha, cel care ştie exact cum să abordeze în sprint pantele dulci. În spatele său, cu 500 de metri înainte de final, Fabian Cancellara a încercat un atac vînjos, un contratimp care să-l taie asfaltul şi să-l aspire pe spaniol, însă Moreno a refuzat să privească în ochi uraganul şi a închis etapa. Surpriza a venit din partea veteranului Chris Horner, care a fost distanţat pe căţărarea de final şi a cedat secunde în favoarea lui Nibali, care l-a jupuit pe american de tricoul roşu.

Clasamentul etapei:
1 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 4:37:47 
2 Fabian Cancellara (Swi) RadioShack
3 Michael Matthews (Aus) Orica-GreenEdge   
4 Gianni Meersman (Bel) Omega Pharma-Quick Step   
5 Bauke Mollema (Ned) Belkin
6 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky
7 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R
8 Warren Barguil (Fra) Argos-Shimano   
9 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky
10 Nicolas Roche (Irl) Saxo-Tinkoff

Clasamentul general:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana 14:15:30 
2 Christopher Horner (USA) RadioShack  0:00:03 
3 Nicolas Roche (Irl) Saxo-Tinkoff 0:00:08 
4 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack  0:00:16 
5 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:00:21 
6 Robert Kiserlovski (Cro) RadioShack  0:00:26 
7 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky  0:00:28 
8 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 0:00:31 
9 Roman Kreuziger (Cze) Saxo-Tinkoff 0:00:42 
10 Bartosz Huzarski (Pol) NetApp-Endura 0:00:45

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
alexs_steaua
alexs_steaua  •  27 August 2013, 19:55

Incredibil cum a aratat ultima catarare.Pe panta medie de 25% nu se pot face prea multe.Oricum merita si Moreno o victorie.Hai Purito!

alpin
alpin  •  27 August 2013, 18:56

Corectati clasamentul general.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează