SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI 2013, ETAPA 14: BAGA - COLLADA DE LA GALLINA 155.7KM

Daniele Ratto se impune în Andorra, Nibali apără liniştit tricoul roşu din Turul Spaniei

Foto: aljazzera.com
Foto: aljazzera.com

Articol de - Publicat sambata, 07 septembrie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 07 septembrie 2013 20:38

Yesterday 31degres,today 4degres on 2400müm,rain,rain,cold.we have in my opinion the most crazy sport regarding weatherconditions.

Italianul Daniele Ratto a obţinut cea mai mare victorie din scurta sa carieră profesionistă, în prima etapă din Pirinei, după ce a supravieţuit vremii oribile şi unei evadări gigant. Nibali şi-a apărat în linişte tricoul roşu, Horner pune şi el secunde faţă de locul 3 în clasamentul general.

"Ploaia nu e o problemă, uitaţi-vă ce am făcut în Giro şi-n Tirreno, credeţi-mă că sînt pregătit de orice". Vincenzo Nibali a respins orice întrebare legată de vremea oribilă din etapa a 14-a a Turului Spaniei, în timp ce zîmbea ameninţător din spatele ochelarilor de soare, afişînd nonşalant tonusul şi cochetăria legendarului Fausto Coppi. Italianul în vîrstă de 28 de ani a avut nevoie de orice strop de încredere pe care şi-l putea administra, în condiţiile în care plutonul a întîlnit pentru prima oară Pirineii, în 156 de kilometri fără nicio bornă plată şi cu patru căţărări repertoriate în cea de-a doua jumătate de traseu.

Sosirea pe Collada de la Gallina, în Andorra, acolo unde Alejandro Valverde s-a impus în afacerea spaniolă de anul trecut, a fost piatra de care favoriţii şi-au ascuţit cuţitele şi unde toţi pasionaţii de ciclism au restartat cronometrele pentru a înţelege exact cum se şlefuieşte lupta pentru clasamentul general. Pînă să se dezlănţuiască iadul, Steve Chainel (AG2R), Graeme Brown, Luis León Sánchez (Belkin), Philippe Gilbert (BMC) şi Daniele Ratto (Cannondale) au acumulat un avantaj de 12 minute, încălecînd căţărarea specială de la mijlocul etapei, însă evadarea s-a dezintegrat teptat, în faţă rezistînd doar Gilbert, Luis Leon şi Ratto.

586145-etapa-14.png

Dacă Ratto şi-a continuat efortul graţie calităţilor sale de căţărător, zloata l-a răpus pe Gilbert şi l-a aruncat cu roţile în sus pe Luis Leon Sanchez. Abia reîntors într-un Mare Tur, spaniolul a încercat să profite de apatia plutonului, însă temperatura ostilă, de doar 5 grade, amplificată de alternanţa cu căldura din Catalunia a cerut sufletul omului de la Belkin, iar Sanchez a fost nevoit să-l cedeze, după ce căzătura s-a împletit perfect cu un puseu de hipotermie! :O

Adîncitura dintre Coll de Ordino şi primii metri dinspre Andorra a stors avantajul lui Ratto, în ciuda ritmului solid dus de rutierul de la Cannondale, în timp ce Valverde a pierdut contactul cu plutonul, acolo unde oamenii lui Nibali şi ai lui Rodriguez l-au scuturat pentru un pumn de secunde. Asfaltul ud, trena epuizantă, temperatura cruntă şi povara anilor au fost argumente suficiente ca Ivan Basso, omul care patrona munţii mai ceva ca Cibele, să abandoneze îngheţat.

Ratto nu şi-a pierdut cumpătul, a ţinut strîns la piept cele nouă minute avantaj, ca un jucător de poker grijuliu, după care a început calm să sape în Collada de la Gallina şi a ajuns primul pe linia de sosire. Rutierul în vîrstă de 23 de ani a obţinut prima victorie într-un Mare Tur, însă titlul principal a venit din grupul favoriţilor.

Înfăşuraţi în încălzitoare şi tricouri distinctive, Vincenzo Nibali şi Chris Horner, liderii Turului Spaniei, au simţit aburul călduţ şi rapid scos de plămînii suprasolicitaţi ai lui Rodriguez şi s-au descotorosit imediat de el şi de ceilalţi rivali. Cei doi au dispărut în ceaţa ultimelor 3 borne, Horner ţopăind ca Lance Armstrong şi Vincenzo Nibali încleştat de ghidon ca Ullrich, iar duo-ul şi-a conservat forţele pînă în ultimii 200 de metri, atunci cînd "Rechinul" de la Astana a muşcat din secundele de bonificaţie.

În ciuda faptului că ştie căţătarea din Andorra ca pe buzunarul propriei haine, în condiţiile în care are o casă în apropierea finişului, Rodriguez a plecat de la masa bogaţilor şi a aterizat în meniu, fiind al patrulea rutier al etapei, la secunde bune de Nibali. Italianul îşi păstrează tricoul roşu, iar lupta se amînă pentru mîine.

Clasamentul etapei:
1 Daniele Ratto (Ita) Cannondale  4:24:00 
2 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  0:03:53 
3 Christopher Horner (USA) RadioShack Leopard 0:03:55 
4 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:04:11 
5 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:04:19 
6 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:04:43 
7 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:04:46 
8 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R
9 Mikel Landa Meana (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:05:17 
10 Leopold Konig (Cze) NetApp-Endura 0:05:21

Clasamentul general:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  53:56:49 
2 Christopher Horner (USA) RadioShack Leopard 0:00:50 
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:01:42 
4 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:02:57 
5 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R  0:03:43 
6 Nicolas Roche (Irl) Saxo-Tinkoff 0:04:06 
7 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:04:34 
8 Leopold Konig (Cze) NetApp-Endura 0:05:42 
9 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 0:06:28 
10 Tanel Kangert (Est) Astana 0:06:45

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează