SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI / AURAY - SAINT BRIEUC, 164.5KM

Hushovd e primul la Saint-Brieuc

Articol de - Publicat duminica, 06 iulie 2008 00:00

Norvegianul Thor Hushovd (Crédit Agricole) a cîştigat la sprint a doua etapă din Turul Franţei, după ce i-a depăşit pe ultimii metri pe Kim Kirchen şi Gerald Ciolek (ambii Columbia). Este a şasea victorie de etapă pentru rutierul de 30 de ani, iar Alejandro Valverde rămîne în galben.

Norvegianul Thor Hushovd (Crédit Agricole) a cîştigat la sprint a doua etapă din Turul Franţei, după ce i-a depăşit pe ultimii metri pe Kim Kirchen şi Gerald Ciolek (ambii Columbia). Este a şasea victorie de etapă pentru rutierul de 30 de ani, iar Alejandro Valverde rămîne în galben.

A doua etapă din Turul Franţei a propus o nouă excursie în Bretania, caravana parcurgînd regiunea din nord-vestul Hexagonului, de la coasta Atlanticului pînă la Canalul Mînecii. Profilul etapei a fost foarte asemănător cu cel de ieri, în condiţiile în care plutonul a avut de trecut trei căţărări de categoria a IV-a şi Mûr-de-Bretagne, o căţărare de a treia categorie. Auray a fost o premieră în Turul Franţei, în ciuda faptului că anul trecut a găzduit echivalentul de mountain-bike al competiţiei. Saint-Brieuc a primit caravana de zece ori de-a lungul istoriei, ultima oară în 2004, atunci cînd italianul Filippo Pozzato (Fassa Bortolo) i-a întrecut la sprint pe doi spanioli, Iker Flores (Euskaltel-Euskadi) şi Francisco Mancebo (Illes Balears-Banesto). La 7 kilometri de Saint-Brieuc s-a născut ultimul francez care a dus tricoul galben la Paris, Bernard Hinault, în timp ce Sébastien Hinault a avut privilegiul de a se naşte în acest oraş, la douăzeci de ani după Bernard. Nicio legătură de rudenie între cei doi.

Profilul de cursă clasică a declanşat atacurile încă din primii metri ai etapei. După ce un grup masiv de ciclişti a forţat desprinderea permanent, vîrful rachetei a fost singurul care a supravieţuit. Sylvain Chavanel (Cofidis) şi Thomas Voeckler (Bouygues Telecom) au luat cursa pe cont propriu, ultimul fiind pornit să îşi apere tricoul de cel mai bun căţărător. Evadarea a funcţionat impecabil pînă pe Côte de Saint-Mayeux, în momentul în care David Lelay şi Christophe Moreau (ambii Agritubel) au decolat pentru punctele căţărării şi au sfîrşit prin a face joncţiunea înainte de intrarea în Plouagat.

Rutierii de la Caisse d'Epargne au preluat frîiele plutonului cu 40 de kilometri înainte de final şi au dus un ritm infernal în spatele celor patru, pentru a conserva tricoul de lider al lui Valverde. Soler a pierdut contactul cu grupul compact în urma accidentării duble de la încheiturile mîinilor şi s-a tîrît pînă pe linia de sosire. Grupul lui Moreau s-a agăţat cu toată puterea de ultimele borne ale cursei şi virajele numeroase au amînat joncţiunea pînă pe "gîtul" unei căţărări nerepertoriate. Chavanel a încercat marea cu degetul, dar impulsul oamenilor de la Columbia a dus finalul etapei înspre un sprint masiv, în ciuda unei acţiuni marca Fabian Cancellara. Thor Hushovd (Credit Agricole) a profitat de culoarul creat de coechipieri şi s-a impus în faţa lui Kim Kirchen (Columbia) şi Gerald Ciolek (Columbia). Valverde rămîne în galben la startul de mîine din Saint-Malo.

Clasamentul etapei:
1 Thor Hushovd (Nor) Crédit Agricole
2 Kim Kirchen (Lux) Columbia
3 Gerald Ciolek (Ger) Columbia
4 Robert Hunter (RSA) Barloworld
5 Erik Zabel (Ger) Milram
6 Iouri Trofimov (Rus) Bouygues Telecom
7 Oscar Freire (Spa) Rabobank
8 Jimmy Casper (Fra) Agritubel
9 Martin Elmiger (Elv) AG2R La Mondiale
10 Leonardo Duque (Col) Cofidis

Clasamentul general:
1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne
2 Kim Kirchen (Lux) Columbia
3 Oscar Freire (Spa) Rabobank

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
 •  06 Iulie 2008, 22:03

trebuia sa se intample si asta...:D

 •  06 Iulie 2008, 20:01

Pacat ca, Cancellara nu a reusit sa se mentina in frunte pe ultimii zeci de metri :(

 •  06 Iulie 2008, 19:07

A meritat victoria Hushovd, a fost cel mai puternic dintre sprinteri. Bravo celor de la Team Columbia care au avut doi rutieri pe podium, si Mark Cavendish principalul lor sprinter, nu s-a numarat printre ei. Maine il vad castigator pe McEwen.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează