SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI

Ploaie încinsă! » Etapa a patra a Turului Franţei i-a revenit australianului Cadel Evans

Evans a reuşit să îi ia faţa lui Contador
Evans a reuşit să îi ia faţa lui Contador

Articol de - Publicat miercuri, 06 iulie 2011 00:00 / Actualizat marti, 05 iulie 2011 22:09

Într-o zi capricioasă cu frig şi averse, finalul strîns a încălzit atmosfera.

Alberto Contador n-a mai avut răbdare ieri. N-a mai aşteptat vîrfurile ameţitoare din Alpi şi a atacat pe o căţărare de categoria a treia, situată chiar la final. După ce au îndurat frig şi au înghiţit ploaie, rutierii au avut parte în ultima parte de soare. Unul care a fost martor al înghiţirii evadaţilor şi al atacului lui Alberto Contador. Puţin specific pentru spaniol. O ieşire din pluton atît de devreme, după doar patru etape. Cele 102 secunde de întîrziere în clasamentul general îl ardeau pe iberic. S-a ridicat din şa şi, în stilul caracteristic, a dat pedale în uralele spectatorilor aflaţi la Mûr-de-Bretagne.

Secunde preţioase

Cu doar 1,3 km înainte de linia albă şi groasă Contador era primul. La fel ca într-o etapă serioasă de munte, favoriţii au fost şi ei acolo, mai puţin Andy Schleck, care a fost luat prin surprindere. A fost Frank, dar şi Cadel Evans, care s-a ţinut de Contador şi care pînă la urmă a reuşit să-l învingă la fotografie pe atacatorul spaniol. Contador chiar a ridicat pumnul în semn de victorie. Bucuria avea să se furişeze sub tricoul gri-roşu al lui Cadel Evans.

Acţiunea învingătorului din 2010 i-a adus locul doi în etapa a patra, dar şi micşorarea diferenţei dintre el şi Andy Schleck cu opt secunde. Optimismul arătat după prima etapă, atunci cînd a fost prins într-o ambuscadă şi a pierdut din timp, are acum din ce să se hrănească pînă săptămîna viitoare, cînd se ajunge în munţi.

Pentru australianul Cadel Evans a fost, într-adevăr, o zi specială în care a avut ghinion, dar zîmbetul de la final i-a aparţinut. De două ori a avut probleme cu bicicleta în cei 172,5 km ai etapei a patra. "Cînd eşti la coada plutonului cu doar cincisprezece kilometri înainte de final, nu te gîndeşti că o să fii cîştigător de etapă. Crezi că şi anul acesta Turul s-a terminat. Eroul meu azi a fost Marcus Burghardt, el m-a adus înapoi în cursă", a spus australianul de 34 de ani. În plus, el are avantaj de un minut şi patruzeci şi una de secunde faţă de Alberto După lupta intensă de ieri, promisiunea pentru munţi e una imensă. Prima etapă cu vîrfuri periculoase este pe 14 iulie.

Hushovd a rămas în galben

Thor Hushovd a rămas în galben şi după etapa de ieri, dintre Lorient şi Mûr-de-Bretagne. Norvegianul s-a ţinut aproape de Contador şi Evans şi pentru o secundă a rămas lider în clasamentul general. "A fost foarte dur. La un moment dat am cedat, mi-am atins limitele. Dar ideea de păstra tricoul de lider m-a făcut să trec peste toate greutăţile. Ştiam că sînt limitat, dar am reuşit", a spus Hushovd, care a terminat pe şase etapa. El va îmbrăca pentru a patra zi tricoul galben.

Pentru moral

Alberto Contador a spus, după cursa de ieri, că locul doi e unul care aduce un moral bun pentru echipa sa. "Nu am început cu dreptul, dar azi am avut o zi bună. Nu am cîştigat foarte mult în raport cu rivalii mei, dar e un lucur pozitiv că am recuperat ceva", a spus spaniolul. El a mai adăugat că încă se simte obosit după efortul depus în Turul Italiei, competiţie în care s-a impus.

Şi au rămas 197

Jurgen Van de Walle este primul ciclist care renunţă la Turul Franţei. El a abandonat în etapa a a patra de ieri. Rănile sînt însă mai vechi, încă din prima etapă. Rutierul de 34 de ani de la Omega Pharma încerca să-i atenţioneze pe colegi că este un sens giratoriu şi a intrat în roata lui Ramunas Navardauskas. A mai avut putere doar pentru încă două etape. Chiar dacă medicii au încercat să-i aline durerile, lucrurile s-au înrăutăţit.

Etapa de azi: Carhaix-Cap Fréhel, 164,5 km

Rutierii rămîn azi în Bretania. Cei 164,5 km au în traseu doar un ciot de categoria a patra şi asta la început de etapă, cînd rutierii au parcurs doar 45,5 km. Bicicletele vor tăia peisaje rurale, iar pe final marea le va ţine companie.

Vîntul e inclus şi el în program. E o etapă croită pentru sprinteri. Se va pleca în excursia de azi la mijlocul zilei, din Carhaix, un oraş al muzicii. Cei 8.200 de locuitori vor ieşi pe străduţe pentru a vedea în premieră un start de etapă.

Turul Franţei e doar o încălzire pentru festivalul tradiţional care loc între 14 şi 17 iulie la Carhaix. La Cap Fréhel, frumuseţea peisajului îi va îmbrăţişa pe rutieri. Paradisul păsărilor marine îi aşteaptă, iar farul e piesa centrală a locului care este un eden turistic.

Rezultate etapa a patra, 172.5 de km între Lorient-Mûr-de-Bretagne:

1. Cadel Evans (Aus/BMC) 4h 11:39;

2.Alberto Contador (Spa/Saxo Bank);

3. Aleksandr Vinokurov (Kaz/Astana);

4. Rigoberto Uran (Col/SKY);

5. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma);

6.Thor Hushovd (Nor/Garmin), toţi în acelaşi timp;

Clasament general:

1. Thor Hushovd (Nor/Garmin) 13 h 58:25;

2. Cadel Evans (Aus/BMC) la 1s;

3.Frank Schleck (Lux/Leopard-Trek) la 4s;

4.David Millar (M.Br/Garmin) la 8s;

5.Andreas Kloden (Ger/RadioShack) la 10 s;

6.Bradley Wiggins (M.Br/Sky) la 10s.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
andreicosmin1013
andreicosmin1013  •  06 Iulie 2011, 11:18

asa este, citesc deja articolele din locurile mentionate de tine. insa am fost curios ce se scrie la noi in publicatiile principale si am ramas dezamagit . mai este si ciclism .ro unde din pacate sunt articole scrise mai bine dar care vin mai tarziu.

alex_dinescu
alex_dinescu  •  06 Iulie 2011, 08:24

Contador nu i-a luat fata lui Evans, caci in sprint, Contador era cel care trebuia sa-l prinda, nu invers!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează