SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FLANDREI, DUMINICĂ

Turul Flandrei redevine cursa leilor » E totul despre Boonen şi Cancellara

Fabian Cancellara a cîştigat Turul Flandrei, în 2010, după ce l-a lăsat în urmă pe Tom Boonen, pe Grammont (foto: bicycle.net) +1   FOTO
Fabian Cancellara a cîştigat Turul Flandrei, în 2010, după ce l-a lăsat în urmă pe Tom Boonen, pe Grammont (foto: bicycle.net)

Articol de - Publicat miercuri, 28 martie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 28 martie 2012 17:49

Tom Boonen îndeamnă pe toată lumea să stea cu ochii pe elveţianul Fabian Cancellara, pentru victoria în Turul Flandrei, dar este contrazis de directorul sportiv al celor de la RadioShack, Dirk Demol, care crede că belgianul e modest cînd spune că nu e favoritul principal pentru "monumentul" de duminică. Cancellara e de aceeaşi opinie

Cîştigător de E3 Prijs şi Gent-Wevelgem, cele două curse pregătitoare pentru Turul Flandrei, belgianul Tom Boonen rămîne reţinut atunci cînd vorbeşte de şansele sale la un al treilea trofeu în cea mai importantă cursă flamandă a anului.

"Nu sînt principalul favorit. Omul de bătut rămîne Fabian Cancellara, fiindcă are cîteva procente peste mine. Gent-Wevelgem nu schimbă cu nimic raportul de forţe, nici nu se compară cu Turul Flandrei. De aceea o să mă antrenez si mai mult săptămîna aceasta, pentru a fi pregătit cum trebuie duminică. Turul Flandrei şi Paris-Roubaix sînt tot ce contează pentru mine", a explicat surîzătorul blond de la Omega Pharma-Quickstep.

Opinia lui Boonen a fost confirmată indirect de un dublu-cîştigător de Paris-Roubaix. "Cancellara va da cu toată lumea de pămînt în Turul Flandrei şi Roubaix" :O crede irlandezul Sean Kelly. "Are nevoie de o echipă bună, dar nimeni nu se poate adăposti în trena sa pe pavate. Marea întrebare e Boonen. Nu mi-a plăcut tactica abordată în cursele de pînă acum, dar cred că a făcut paşi importanţi spre a se bate pentru Flandra şi Roubaix. Rămîne de văzut cît de puternic e psihic".

Belgianul în vîrstă de 31 de ani a cîştigat de două ori Turul Flandrei, de trei ori Paris-Roubaix şi şi-a rezervat supranumele de "Regele Clasicelor", dar a fost măcinat de accidentări şi neşansă în ultimele două sezoane, perioadă ce a coincis cu superforma rivalului său elveţian, Fabian Cancellara. Rutierul de la RadioShack-Nissan a făcut dubla Flandra/Roubaix în 2010, a scăpat printre degete aceeaşi performanţă în 2011, dar, mai important, şi-a dominat psihic adversarul, ceea ce a înteţit presiunea pe umerii lui Boonen.

Revenit la viteza de sprint de odinioară, dar şi la sănătatea care i-a lipsit atît de mult în ultimul timp, Boonen a urcat în primele rînduri ale ciclismului profesionist şi speră ca 2012 să oprească seceta de victorii într-o clasică monument, fie ea Turul Flandrei sau Paris-Roubaix.

Ciudat sau nu, belgianul are susţinători în tabăra adversă. Directorul sportiv al celor de la RadioShack-Nissan, Dirk Demol, crede că Boonen a preluat responsabilitatea de favorit principal în Turul Flandrei. "Boonen e cel mai periculos pentru că e în formă şi e mai rapid decît Cancellara. Dacă Fabian vrea să cîştige, va trebui să evadeze singur, să profite de faptul că traseul este mai greu ca anul trecut". Chiar şi Cancellara e de aceeaşi opinie: "Tom e favoritul de cinci stele al cursei, dar voi pune cît de multă presiune pot".

Turul Flandrei se va termina în Oudenaarde, nu în Meerbeke, şi rutierii vor fi nevoiţi să parcurgă 255 de kilometri ce includ o buclă de final, repetată de 3 ori, pe care se vor regăsi căţărări precum Oude Kwaremont şi Paterberg. Este prima modificare de traseu după 1973, organizatorii retrăgînd din faţa rutierilor celebra ascensiune pe Zidul Grammontului, provocînd reacţii disperate din faţa fanilor.

În 2011, Nick Nuyens, un wildcard scos din mîneca în ultima parte a cursei de Bjarne Riis, a profitat de ezitările lui Cancellara şi a cîştigat o cursă uluitoare. Peter Sagan, slovacul de la Liquigas, este indicat în aceste zile ca omul de urmărit pentru a-i supăra pe Boonen şi Cancellara, dar Turul Flandrei rămîne o cursă a belgienilor şi e destul de greu de crezut că un sezon de primăvară care gravitează în jurul acestei competiţii pentru Omega Pharma-QuickStep va fi putea fi deturnat de cutezanţa tînărului rutier. După cîţiva ani buni, Flandra simte din nou că e vorba de tradiţionala luptă Boonen vs Cancellara.

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close