SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FLANDREI

TURUL LEILOR » Nick Nuyens îl năuceşte pe Fabian Cancellara şi se impune în Flandra

Nick Nuyens, centru, a trecut la sprint de Fabian Cancellara, dreapta, și Sylvain Chavanel, stînga
Nick Nuyens, centru, a trecut la sprint de Fabian Cancellara, dreapta, și Sylvain Chavanel, stînga

Articol de - Publicat duminica, 03 aprilie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 10 aprilie 2011 14:29

Belgianul Nick Nuyens (Saxo Bank) a cîştigat la sprint Turul Flandrei, după ce a trecut de elveţianul Fabian Cancellara (Leopard) şi de Sylvain Chavanel (QuickStep). Este cea mai mare victorie din cariera rutierului în vîrstă de 30 de ani

Willie Verhegge, un poet belgian ce stă la doar cîţiva metri de Ninove, oraşul de sosire al Turului Flandrei, spunea despre cursă că seamănă cu Requiem-ul în D Minor al lui Mozart. Dramatismul ediţiei din acest an a meritat din plin comparaţia cu opera marelui compozitor.

O după-amiază minunată pentru ciclism
Sub soarele binevoitor ce a binecuvîntat din primii metri Turul Flandrei, britanicul Roger Hammond (Garmin) şi-a adus aminte că în Regat se sărbătoreşte Ziua Mamei, a coagulat un grup de cinci cutezători şi a descompletat plutonul principal după doar 40 de borne parcurse. Cu elveţianul Fabian Cancellara pitit în umbra protectoare a veteranului Stuart O'Grady (Leopard), în spatele pieptarelor albe ale celor de la QuickStep, plutonul a moţăit pentru mai mult de 150 de kilometri, atenţionat din cînd în cînd de cîţiva rutieri care patinau în viteza tulburătoare dintre viraje.

Situaţia a basculat sub impulsul brutal al belgianului Sylvain Chavanel (QuickStep), care şi-a smuls trupul din grămadă pe căţărarea de pe Peterberg, cu cîţiva kilometri înainte de Zidul Grammontului, a scuturat o treime din pluton şi a deschis drumurile pentru colegi ca Lars Boom (Rabobank) sau Edvald Boasson Hagen (Sky). Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) a reprogramat cotele la marile case de pariuri cînd a accelerat pe Grammont, dar calmul din maşina lui Patrick Lefevere şi ritmul de zumba al gambelor lui Tom Boonen a liniştit ostilităţile la nivelul grupului favoriţilor. Totuşi, nimic nu avea să fie la fel odată începută saga lui Chavanel.

Rutierul în vîrstă de 31 de ani a "furat" un minut şi cîteva viraje bune privirilor lui Cancellara şi Boonen, dar efortul unor oameni ca Alessandro Ballan (BMC) sau Bjorn Leukemans (Vacansoleil) a fixat ecartul în jurul la 30 de secunde. Folosindu-se de vuietul fanilor de pe marginea şoselei, Tom Boonen a atacat haotic şi fără vlagă, iar efectul s-a dovedit de bumerang pentru cei QuickStep.

Cancellara îi dă şah lui Boonen, care pierde Turul Flandrei
Tractat de lipsa de inspiraţie a lui Boonen, "Spartacus" Cancellara şi-a suflecat cîmpeneşte mînecile, a decolat sub bannerul ce marca intrarea în ultimii 60 de kilometri şi a început să degaje acel parfum al invincibilităţii cu care ne-am obişnuit de la Turul Flandrei 2010. A făcut imediat joncţiunea cu Chavanel, a încercat să pedepsească isolenţa locotenentului lui Boonen, dar s-a văzut nevoit să accepte compania francezului pînă în primii metri ai teribilului Kapelmuur.

Cu 20 de borne înainte de final, acolo unde ascensiunea pe piatră cubică şlefuieşte brutal muşchii fiecărui rutier, iar zenitul e acoperit de lei negri conturaţi pe fond galben, Cancellara a simţit cum trupul îi zbiară din toate încheieturile. Ciclistul în vîrstă de 30 de ani s-a blocat inexplicabil, a început să volteze şi, pe lîngă umerii săi, s-au înghesuit oameni ca Sebastian Langeveld (Rabobank), Tom Boonen sau Philippe Gilbert (Omega-Pharma Lotto). Ultimul dintre aceştia a produs emoţii la vîrf cînd a strîns din dinţi nerăbdător şi a atacat violent. Nu a fost îndeajuns.

Cu trei kilometri înainte de final, Chavanel l-a părăsit pe Boonen definitiv, a strîns cordial mîna cu Fabian Cancellara care o luase înainte, în niciun caz înduplecat de reclama făcută pentru Leopard, şi l-a remarcat pentru prima oară în toate cele şase ore de cursă pe belgianul lui Bjarne Riis, Nick Nuyens, care a forţat joncţiunea pe lîngă un Gilbert în scufundare.

În faţa liniei de sosire din Ninove, cu soarele zîmbind curios printre uralele flamande, în secundele ce separau învingătorul de notele de subsol ale celei de-a 95-a ediţie, Nick Nuyens şi-a adus aminte, probabil, de copilăria petrecută în micuţul Lier, din Flandra, de prima lui bicicletă sau de amărăciunea argintului obţinut în 2008. Pentru toate acestea, Nuyens a închis ochii, şi-a surprins durerea într-un zîmbet încleştat, a trecut de maşinăria gri de la Leopard şi, în ciuda agitaţiei lui Chavanel, a ridicat mîinile pe linia de sosire. La capătul plutonului, în maşina de la Saxo Bank, Bjarne Riis a rîs cu putere. Şi-a luat revanşa în faţa tuturor favoriţilor.

Clasament Turul Flandrei, 256.8km:
1 Nick Nuyens (Saxo Bank Sungard)    
2 Sylvain Chavanel (Quickstep)    
3 Fabian Cancellara ( Leopard Trek)    
4 Tom Boonen (Quickstep)  
5 Sebastian Langeveld (Rabobank)
6 George Hincapie (BMC Racing Team)    
7 Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM)
8 Staf Scheirlinckx (Veranda's Willems - Accent)    
9 Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto)    
10 Geraint Thomas (GBr) Sky Procycling

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
budur
budur  •  04 Aprilie 2011, 11:58

si pe eurosport e trecut ca CHAVANEL al doilea

geraldgreen
geraldgreen  •  03 Aprilie 2011, 20:54

Nu va mai luati dupa comentatori care au stricat ultimele 10-15 minute din cursa

bibiosu
bibiosu  •  03 Aprilie 2011, 20:32

bai si mie mi sa parut ca Tom Boonen a fost al doilea.. in fine..

Vezi toate comentariile (9)
Comentează