SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FLANDREI, DUMINICĂ

Ultimul dintre Flamanzi » Briek Schotte, belgianul cu cele mai multe Tururi ale Flandrei

Briek Schotte în tricoul de campion mondial, foto: nieuwsbladcdn.b
Briek Schotte în tricoul de campion mondial, foto: nieuwsbladcdn.b

Articol de - Publicat vineri, 30 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 30 martie 2012 12:42

Briek. Adică Aubrey, din Aubri, denumirea franceză a germanicului Alberich, cuvîntul compus din elementele alb (elf) şi rihhi (stăpîn). Adică Stăpînul Elfilor. Alberic "Briek" Schotte a luat startul de 20 de ori consecutiv în Turul Flandrei, a terminat competiţia de 16 ori şi a cîştigat-o în două rînduri. O performanţă ce ar putea fi întrecută, parţial, în această duminică

Este considerat părintele ciclismul belgian modern. S-a născut în Flandra de Vest, pe 7 septembrie 1919, şi a murit în aceeaşi zi cu Turul Flandrei, pe 4 aprilie 2004, într-un fel de omagiu umil adus provinciei faţă de care a fost loial toată viaţa. A devenit ciclist profesionist în 1939 şi şi-a construit cariera pe umerii victorilor în cursele de o zi, acele turnire atît de mult apreciate de publicul flamand. A devenit primul director sportiv al echipei Flandria, în 1960, poziţie din care nu s-a mişcat pentru nu mai puţin de 20 de ani, descoperind rutieri ce au marcat sportul pe două roţi.

Dar, înainte de toate, a fost un erou. Muncitor, calculat pînă în măduva oaselor, devotat steagului flamand şi culturii în care a crescut, încredibil de rezistent la durere, Briek Schotte a fost una dintre cele mai mari poveşti de dragoste pe care le-a trăit ciclismul belgian. Supranumit "Ultimul dintre Flamanzi" şi "Briek cel de Fier", ciclistul a exemplificat ce înseamnă pasiunea dusă la extrem. O singură amintire, din tinereţe: după ce termina munca la o fermă din Flandra de Vest, Briek se antrena ore în şir, în întuneric, pe acele uliţe infernal pavate, pline mocirlă sau de praf.

[CITESTE SI: Bere, teatru, pinguini » 3 poveşti uluitoare pentru care merită să vezi Turul Flandrei]

A participat în Turul Flandrei de 20 de ori consecutiv, dar a terminat competiţia de 16 ori. Dacă americanul George Hincapie, rutierul de la BMC, reuşeşte să termine cursa de duminică, al doilea record al belgianului cade cu o unitate. Briek a obţinut două victorii, în 1942 şi 1948, dar şi-a trecut în palmares nu mai puţin de opt clasări pe podium, record egalat doar de Johan Musseuw, o altă legendă a ciclismului belgian.

Cel mai bun sezon din cariera lui Briek a venit în 1948, atunci cînd victoria sa din Turul Flandrei s-a legat cu tricoul curcubeu, de campion mondial, obţinut după 27 de treceri peste Cauberg, căţărarea olandeză din Valkenberg, dar şi de un loc secund în Turul Franţei, în spatele legendarului italian Gino Bartali. Împreună cu o nouă victorie în Campionatele Mondiale, două ediţii de Paris-Tours şi Paris-Bruxelles, un accent flamand rafinat şi adorabil, Briek şi-a cîştigat poziţia în vitrina marilor campioni belgieni. Mai important de atît, a inspirat mii de tineri, după cum marele Eddy Merckx mărturisea: "Brike a fost punctul nostrul de referinţă, patronul acestui sport în această ţară". 11 podiumuri au cucerit rutierii antrenaţi de Briek în Turul Flandrei, cu cinci victorii.

A murit pe 4 aprilie, în 2004, ziua cînd Turul Flandrei îl încorona drept cîştigător pe neamţul Steffen Wesemann. Unul dintre comentatorii cursei a spus atît: "Cred că Dumnezeu a fost cel mai mare fan al lui Briek". Toate ziarele flamande i-au publicat chipul pe prima pagina, a doua zi.

Turul Flandrei e duminică, pe Eurosport. Cronica cursei o poţi citi pe GSP.RO. Află cine sînt favoriţii.

Citește și:

Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Csikszereda - Dinamo » Momente uluitoare la Miercurea Ciuc: „Plecați cu toții, lăsați-ne!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Csikszereda - Dinamo » Momente uluitoare la Miercurea Ciuc: „Plecați cu toții, lăsați-ne!”
Presa din Ungaria, reacție devastatoare după Csikszereda - Dinamo: „Nu au existat”
Superliga
Presa din Ungaria, reacție devastatoare după Csikszereda - Dinamo: „Nu au existat”
Vrea să scape imediat de la FCSB » Jucătorul transferat pentru 400.000 de euro nu mai suportă și se pune la masa negocierilor cu Gigi Becali
Superliga
Vrea să scape imediat de la FCSB » Jucătorul transferat pentru 400.000 de euro nu mai suportă și se pune la masa negocierilor cu Gigi Becali

La fel ca Ionel Ganea! Un nou fotbalist de legendă a reacționat dur după ce nu a fost invitat la meciul de adio: „Eu am construit această Generație de Aur! ”

O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează