SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP DIN ABU DHABI

Ferrari versus Mercedes și luptă 4x4 în față » Toate mizele la Abu Dhabi, în epilogul sezonului de Formula 1

Ferrari versus Mercedes pentru locul 2 la constructori // foto: Imago Images +20   FOTO
Ferrari versus Mercedes pentru locul 2 la constructori // foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 23 noiembrie 2023 07:03 / Actualizat joi, 23 noiembrie 2023 09:26

Duminică, ora 15:00, va avea loc Marele Premiu din Abu Dhabi, ultima cursă de Formula 1 din acest an. Max Verstappen a cucerit titlul de aproape două luni, Red Bull s-a încununat campioană la constructori, dar în epilogul sezonului rămân câteva mize importante.

Doar câteva zile ne despart de finalul unui nou sezon de Formula 1, unul dominat cap-coadă de Red Bull, în special de Max Verstappen, care și-a trecut în palmares al treilea titlu consecutiv la piloți.

Olandezul a bătut record după record, a câștigat un număr nemaivăzut de 18 curse dintre cele 21 desfășurate până acum, adică un procent colosal de 85,7%, și țintește victoria și în ultima întrecere a anului, la Abu Dhabi, circuit pe care s-a impus în precedentele trei sezoane.

Mai departe de Verstappen, ultima cursă din an pune în joc și alte mize: 

David Coulthard și-a amintit de teribilul accident de la Spa: „Michael Schumacher a crezut că e o conspirație ca să-l omor”
DEZVĂLUIRI
David Coulthard și-a amintit de teribilul accident de la Spa: „Michael Schumacher a crezut că e o conspirație ca să-l omor”

1. Ferrari versus Mercedes pentru locul 2 la constructori

Red Bull și-a adjudecat de mult titlul la constructori, a obținut 822 de puncte din cele 21 de curse de până acum, însă cine va urma echipa campioană rămâne un mister.

Înaintea cursei, Mercedes are 392 de puncte, 4 peste Ferrari, care va face tot posibilul să obțină locul 2 la constructori pentru al doilea an la rând.

O situație similară s-a petrecut anul trecut, numai că rolurile au fost inversate atunci. În finalul lui 2022, Ferrari a abordat ultima cursă din postura de favorită la locul 2, având un avans de 19 puncte. Mercedes, locul 3, spera să recupereze deficitul în ultima rundă, însă și-a trecut în zestre doar 10 puncte, prin George Russell, în vreme ce Lewis Hamilton s-a văzut nevoie să abandoneze.

În schimb, perechea Ferrari a obținut 30 de puncte, cu care a păstrat poziția secundă în ierarhia echipelor.

Rămâne de văzut dacă ce pot extrage piloții Ferrari din monopost va fi suficient pentru a repeta rezultatul de anul trecut. Directorul echipei, Fred Vasseur, este precaut: „Știm că monopostul nu va fi la fel de competitiv precum a fost în Las Vegas”.

9 milioane de europrimește în plus echipa care termină sezonul pe locul 2 față de a treia clasată

2. Luptă în 4 pentru locul 4

În ceea ce privește piloții, „podiumul” general la final de an este deja bătut în cuie: Verstappen campion, Sergio Perez pe 2, Lewis Hamilton al treilea.

Lupta pentru locul 4 este, însă, pasionantă. Nu mai puțin de 4 piloți importanți trag nădejde că se vor clasa imediat sub Lewis Hamilton: Carlos Sainz (Ferrari) și Fernando Alonso (Aston Martin) au câte 200 de puncte, Lando Norris (McLaren) are 195, Charles Leclerc (Ferrari) este la 188.

Raportându-ne la zestrea din prezent și la rezultatele din anii precedenți, avantajul pare a fi la Carlos Sainz. Pilotul Ferrari a fost al patrulea la Abu Dhabi în 2022, în vreme ce în 2021 a prins ultima treaptă a podiumului.

VIDEO » Rezumatul Marelui Premiu de Formula 1 al Braziliei

3. Trece AlphaTauri de Williams?

Un alt duel de urmărit este cel dintre AlphaTauri și Williams, echipe care își dispută a șaptea poziție în clasamentul constructorilor. Williams are avantajul, 28 de puncte față de 21, dar nu s-a descurcat încurajator în ultimele două curse. AlphaTauri, în schimb, a găsit resurse nebănuite în monopost și a punctat în 3 dintre ultimele 4 curse.

În același timp, Yuki Tsunoda și Daniel Ricciardo trebuie să se uite atent în retrovizoare, pentru că Alfa Romeo are doar 5 puncte mai puțin. Bottas și Zhou nu au mai punctat de la începutul lui octombrie, dar diferența față de AlphaTauri nu este insurmontabilă.

Miza, din nou, este de ordin financiar. Orice loc câștigat în clasamentul constructorilor aduce după sine încasări mai mari și, implicit, o probabilitate mai mare de a dezvolta monoposturi performante pentru 2024.

Mai multe știri din Formula 1:

Schimbare la Max » Verstappen a șters pe jos tot weekendul cu Marele Premiu din Las Vegas, dar astăzi a întors-o

Un parteneriat uriaș, tot mai aproape să intre în Formula 1! Pasul făcut spre creșterea numărului de echipe

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează