SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP ABU DHABI

FOTO Final INCENDIAR în Formula 1! Verstappen, campion mondial după ce l-a depășit pe Hamilton în ultimul tur al sezonului

Max Verstappen este în premieră campion mondial de Formula 1 +29   FOTO
Max Verstappen este în premieră campion mondial de Formula 1

Articol de - Publicat duminica, 12 decembrie 2021 16:48 / Actualizat duminica, 12 decembrie 2021 18:45

Max Verstappen este în premieră campion mondial de Formula 1. Olandezul de 24 de ani de la Red Bull l-a învins pe Lewis Hamilton (37 de ani) în Marele Premiu de la Abu Dhabi, după ce l-a depășit în ULTIMUL TUR al sezonului. Mercedes a câștigat titlul la constructori, pentru al 8-lea an consecutiv!

Plecați cu același număr de puncte înaintea acestei curse, Verstappen și Hamilton s-au luptat până în ultimul tur pentru titlul mondial. Britanicul a condus cursa aproape în totalitate, după ce și-a depășit rivalul imediat după start.

Mercedes a gestionat perfect tot parcursul cursei, Hamilon având 17 secunde avans după două opriri la boxe, cu 21 de tururi rămase.

Max Verstappen, campion mondial în Formula 1

Deși avea pneuri mai noi, Verstappen n-a reușit să reducă sub 10 secunde avansul față de Hamilton și lupta pentru titlul mondial părea jucată. Totul s-a schimbat însă cu 5 tururi înainte de final. Nicholas Latifi a lovit parapetul și a fost nevoie de intervenția Safety Car-ului, care a dat calculele peste cap. Verstappen a schimbat pneurile și a profitat de ocazia incredibilă care i-a apărut în față.

Deși inițial anunțaseră că monoposturile rămase în urmă cu un tur nu vor putea depăși Safety Car-ul, organizatorii au revenit asupra deciziei! Astfel, cele 5 mașini dintre Hamilton și Verstappen au dispărut înainte de ultimul tur, când s-a reluat cursa.

Verstappen n-a stat mult pe gânduri și l-a atacat rapid pe Hamilton. Mai lent, britanicul i-a rezistat doar câteva secunde. Și-a pierdut poziția de lider și n-a mai reușit să revină în fața lui Max, ratând astfel șansa de a cuceri al optulea titlu mondial din carieră. L-ar fi depășit pe legendarul Michael Schumacher, alături de care se află la egalitate în acest moment.

+25 FOTO

Verstappen se impune la Abu Dhabi și câștigă primul titlu mondial din carieră. Hamilton a venit pe 2, în timp ce podiumul a fost completat de Carlos Sainz jr.

E incredibil. Am luptat pe toată durata cursei. Am și acum crampe. E o nebunie. Nu știu ce să spun. Vreau să spun că-mi iubesc echipa, mi-a plăcut să lucrez cu cei de la Honda încă din 2016. Am avut șansă în finală. Îi mulțumesc lui Perez,, a făcut o treabă extraordinară. Vreau să rămân cu această echipă toată viața
Max Verstappen

Felicitări pentru Max și pentru echipa sa. Mulțumesc tuturor celor din echipă, au făcut tot ce pot. Suntem pe acest drum împreună. Nu am renunțat niciodată la luptă.
Lewis Hamilton

Top 10 în MP de la Abu Dhabi

Final INCENDIAR în Formula 1! Verstappen, campion mondial după ce l-a depășit pe Hamilton în ultimul tur al sezonului

Clasament final piloți:

  1. Max Verstappen -395,5p
  2. Lewis Hamilton – 387,5
  3. Valtteri Bottas – 226p
  4. Sergio Perez -190p
  5. Carlos Sainz -164,5

Clasament final constructori:

  1. Mercedes – 613,5
  2. Red Bull – 585, 5
  3. Ferrari – 323,5
  4. McLaren – 275
  5. Alpine - 155

Final incendiar în MP de la Abu Dhabi: Max Verstappen e campion mondial în Formula 1

FINAL DE CURSĂ: După un tur final incredibil, Verstappen a devenit campion mondial. Olandezul l-a atacat și l-a depășit la limită pe Hamilton. Britanicul a încercat să revină, dar Max s-a apărat perfect și a câștigat cursa.

Turul 58/58: Saftey Car-ul iese de pe circuit. Vom mai avea un tur la limită. Verstappen l-a depășit pe Hamilton și e favorit la câștigarea campionatului

Turul 53/58: Avem Saftey Card! Latifi lovește mașina și toate calculele sunt date peste cap. Verstappen a intrat la boxe pentru a schimba pneurile, Hamilton rămâne pe circuit.

„Este incredibil!”, a spus Hamilton.

Turul 48/58: Verstappen se apropie de Hamilton, la 11,5 secunde.

Turul 41/58: Hamilton este lider, la 14,5 secunde de Verstappen.

Turul 37/58: Sub Virtual Saftey Car, Verstappen a intrat la boxe. a revenit pe locul 2.

Turul 33/58: Hamilton este în continuare lider. Are un avans de 4 secunde față de Verstappen. Perez e pe 3, urmat de Alonso, Gasly, Sainz, Norris, Leclerc, Bottas și Tsunoda.

Turul 28/58: Kimi Raikkonen abandonează. Acesta este ultima cursă pentru campionul mondial din 2007, el urmând a se retrage după cursa de azi

Turul 27/58: Cum arată acum Top 10: Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez, Alomso, Gasly, Sainz, Norris, Leclerc, Tsunoda.

Turul 21/58: Hamilton a trecut de Perez, dar strategia Red Bull a dat roade. Versappen a venit la 2 secunde pe Hamilton. Olandezul a trecut cu ușurință de Perez și a plecat în urmărirea lui Hamilton.

Turul 20/58: Momente incredibile. Hamilton l-a depășit pe Perez pe porțiunea de viteză, cu ajutorul DRS, dar mexicanul de la Red Bull a revenit. Britanicul a trecut din nou, dar Perez a revenit.

Turul 18/58: Perez este lider. Hamilton este pe locul 2, cu un avans considerabil față de Verstappen, locul 3: 8 secunde

Turul 15/58: Hamilton a intrat la boxe. A ieșit pe locul 2, în spatele lui Sergio Perez

Turul 14/58: Verstappen intră la boxe. A pus pneurile hard și a ieșit pe pistă pe locul 5

Turul 12/58: Verstappen transmite către boxe că are probleme cu pneurile, în timp ce Hamilton se distanțează. Este la 5,7 secunde față de rivalul olandez.

Turul 7/58: Hamilton s-a instalat la conducerea cursei și are un avantaj de 2 secunde față de Verstappen.

Red Bull a protestat după decizia comisarilor

Imediat după ce comisarii nu au luat nicio decizie după ce Hamilton a părăsit pista, directorul echipei a discutat cu Michael Masi, directorul sportiv.

- Jonathan Wheatley: „Nu înțelegem. A fost o încercare agresivă a lui Max, dar Max a rămas pe pistă și a fost în față înaintea curbei. A făcut totul corect”
- Michael Masi: „Comisarii au revăzut faza și au decis că Max a forțat acea poziție. Au revăzut și nu vor investiga mai mult”.

Ulterior, de la boxe, i-a fost comunicat decizia lui Verstappen: „Acum trebuie să lași capul jos. Nu se va investiga acea tăiere a șicanei și nici avantajul pe care l-a câștigat”. Olandezul a fost contrariat de decizie: „Este incredibil! Ce fac acolo?”

+25 FOTO

Turul 3/58: Comisarii au decis că nu se impune nicio măsură după ce Hamilton și Verstappen s-au lovit, iar pilotul britanic a tăiat șicana.

Turul 2/58: Cum arată acum Top 10: Hamilton, Verstappen, Perez, Sainz, Norris, Leclerc, Tsunoda, Bottas, Ocon, Ricciardo

Turul 1/58: Start în cursă. Hamilton are un start perfect. L-a depășit imediat pe Verstappen și a preluat conducerea. După câteva momente, Verstappen a încercat să-l depășească și cei doi s-au lovit. Hamilton a ieșit în afara pistei, a tăiat șicana și a revenit pe primul loc.

S-a plecat în turul de formare

Grila de start pentru Marele Premiu din Abu Dhabi

Final INCENDIAR în Formula 1! Verstappen, campion mondial după ce l-a depășit pe Hamilton în ultimul tur al sezonului

Citește și: 

Bătut de Verstappen în calificări și huiduit copios, Hamilton e încrezător: „Abia aștept cursa” + cum le-a răspuns fanilor

Piloții din Formula 1 răspund marii întrebări: Verstappen sau Hamilton? Vettel, tranșant: „Lewis să mai câștige și 5 titluri, tot Schumacher rămâne cel mai mare”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (106)
lagardere_72
lagardere_72  •  13 Decembrie 2021, 12:36
Postat de powerdinamo pe 13 Decembrie 2021, 10:38

Nimeni dintre concurenti,dar absolut NIMENI nu l-au depasit pe Hamiltonin in cursa,i-a dat clasa si la start,singurii care l-au FURAT au fost comisarii de cursa,rusine ,scandalos ,sa schimbi regula jocului cu saftey-carul pe pista????????????????????este mizeria anului in sport,de domeniul prostie maxime,mai ceva decat in filmele cu prosti-in speta,comisarii.!

Regula SC este să lași mașinile întârziate să treacă. Dacă nu tegiversau această regulă comisarii de cursă nu mai era nici o discuție. De data asta până la urmă s-a trecut peste ce a vrut să impună iarăși Witley

lagardere_72
lagardere_72  •  13 Decembrie 2021, 12:33
Postat de lupu68 pe 12 Decembrie 2021, 23:21

Cum e, tataie, te-ai trezit? Esti mai linistit acum ? Contestatiile mult-asteptate de tine s-au dovedit a fi un mare fâs! Singura contestatie care s-ar fi impus era cea despre taierea sicanei in primul tur. Te-ai impacat cu gandul ca *** tau nu are nimic de-a face cu GOAT? Si stai, ca asta nu-i nimic, sa vezi cand ti-o veni calutul cabrat pe cap in sezonul care vine! Neica-nimeni o sa fie BLM-istul tau.

Eu am explicat (aici pe GSP) imediat după ce au fost depuse contestațiile de ce sunt un mare fâs. Dar suporterii lui Hamilton nu și nu, "Batman, Batman "

powerdinamo
powerdinamo  •  13 Decembrie 2021, 10:38

Nimeni dintre concurenti,dar absolut NIMENI nu l-au depasit pe Hamiltonin in cursa,i-a dat clasa si la start,singurii care l-au FURAT au fost comisarii de cursa,rusine ,scandalos ,sa schimbi regula jocului cu saftey-carul pe pista????????????????????este mizeria anului in sport,de domeniul prostie maxime,mai ceva decat in filmele cu prosti-in speta,comisarii.!

Vezi toate comentariile (106)
Comentează