SPORTURI  »  FORMULA 1  »  RECORDURI

VIDEO Dominație la Max » Verstappen a reușit în 2023 cinci performanțe nemaivăzute în Formula 1

Max Verstappen // foto: Guliver/gettyimages
Max Verstappen // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat luni, 27 noiembrie 2023 06:59 / Actualizat luni, 27 noiembrie 2023 08:09

Sezonul de Formula 1 s-a încheiat așa cum a început, cu victorie a olandezului Max Verstappen (26 de ani). Pilotul Red Bull a câștigat titlul la piloți pentru al treilea an la rând, însă modul în care în a reușit-o în 2023 este remarcabil.

Dintre cele 22 de curse din 2023, 21 au fost câștigate de un pilot Red Bull. Între contribuțiile pe care le-au avut Max Verstappen și Sergio Perez, cei doi piloți ai echipei austriece, nu există însă termen de comparație.

Romina Gingașu dezvăluie: ce prime de Crăciun URIAȘE primesc angajații Ferrari. „De la femeia de serviciu până la director”
FERRARI
Romina Gingașu dezvăluie: ce prime de Crăciun URIAȘE primesc angajații Ferrari. „De la femeia de serviciu până la director”

Cinci statistici stau mărturie la faptul că Verstappen a reușit cel mai dominant sezon din istoria Formula 1. Le redăm în continuare:

1. Max Verstappen a câștigat 19 curse în 2023

Anul trecut, Max Verstappen câștiga 15 curse și stabilea astfel un nou record de victorii într-un sezon de Formula 1. În 2023, olandezul nu doar că și-a egalat propria realizare, dar a spulberat-o! 

În 19 dintre cele 22 de curse de anul acesta, Verstappen a trecut primul linia de finiș, o performanță foarte posibil irepetabilă.

Rezumatul VIDEO al Marelui Premiu de Formula 1 din Abu Dhabi

2. Cel mai mare număr de puncte din istoria F1

În mod firesc, numărul colosal de victorii din acest sezon i-a adus lui Verstappen o zestre impresionantă la finalul anului. Max a încheiat sezonul cu 575 de puncte, record absolut în Formula 1. 

92,74%dintre punctele puse în joc în 2023 au fost câștigate de Verstappen. În calcul intră punctele din Marile Premii, cursele sprint și cele aferente celor mai rapide tururi din Marile Premii

El ocupa prima treaptă a acestui clasament și înaintea sezonului 2023, grație celor 454 de puncte pe care le-a câștigat în 2022.

3. Max Verstappen a stabilit cel mai mare procentaj de victorii din istoria competiției

Cu 19 victorii din 22 posibile, Max Verstappen a subjugat concurența. Pilotul Red Bull a stabilit cel mai înalt procentaj de victorii într-un sezon, 86,36%, o diferență considerabilă față de precedentul record, de 75%, care îi aparținea lui Alberto Ascari. 

Italianul decedat cu mai bine de jumătate de secol în urmă câștigase 6 dintre cele 8 întreceri disputate în 1952.

Următorul pe această listă este Michael Schumacher, 13 victorii din 18 în 2004, la Ferrari, adică un procentaj de victorie de 72,22%.

4. Max Verstappen ar fi câștigat de unul singur titlul la constructori în Formula 1

Cu 575 de puncte dintre cele 860 ale echipei aduse de Verstappen, Red Bull ar fi câștigat titlul la constructori și dacă ar fi operat întregul sezon cu un monopost, acela al olandezului.

Chiar și într-un astfel de scenariu virtual, Red Bull nu ar fi avut nicio emoție cu privire la titlul de campioană. Perechea Mercedes a livrat 409 puncte cumulat, piloții Ferrari s-au oprit la 406, mult sub ce a reușit Verstappen de unul singur.

5. Max Verstappen a ratat podiumul într-o singură cursă din 2023

„Olandezul zburător” a urcat pe podium în 21 dintre cele 22 de curse din acest an. Verstappen a eșuat într-o singură întrecere, la Singapore, unde învingător a fost Carlos Sainz (Ferrari).

Campionul din acest an s-a clasat pe locul 5 în acea cursă, ceea ce nu i-a permis să egaleze performanța lui Michael Schumacher din 2002, atunci când fostul pilot Ferrari încheia 100% dintre cele 17 curse ale sezonului pe o poziție de podium.

Cu 21 de podiumuri, procentajul lui Verstappen s-a oprit la 95,45%. Oricum, numărul de 21 de clasări între primii 3 este nemaivăzut în Formula 1. Precedentul record fusese stabilit tot de Max, 18 podiumuri în 2022.

Mai multe știri din Formula 1:

Lewis Hamilton, despre o posibilă trecere-șoc la Red Bull

David Coulthard și-a amintit de teribilul accident de la Spa: „Michael Schumacher a crezut că e o conspirație ca să-l omor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează