SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONAT MONDIAL

Bîrnă amară, sol dulce » Larisa Iordache a mai cucerit ieri o medalie de argint la Mondialele de la Nanning

Articol de - Publicat luni, 13 octombrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 12 octombrie 2014 20:41

Gimnasta în vîrstă de 18 ani a căzut de pe ”puntea suspinelor”, dar a zîmbit pe covorul albastru. Ea mai urcase pe locul al doilea şi la individual compus


Larisa Iordache a trecut ieri prin multe stări la Campionatele Mondialele de la Nanning. Au fost concentrare maximă, dezamăgire, eliberare şi bucurie.
În timp ce alte gimnaste evoluează, ea stă cu spatele la bîrnă. Are ochii închişi şi îşi revede exerciţiul în minte. În sala e multă gălăgie. Părinţii îi ţin pumnii strînşi. E şansa ei la aur. A făcut pînă acum la Nanning trei evoluţii aproape perfecte. "Fiţi atenţi la viteza de execuţie! E minunată şi pare atît de uşoară pe bîrnă", spune comentatoarea de pe canalul oficial al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A făcut exerciţiul de sute de ori.

Secunda decisivă
Larisa zîmbeşte, are în spate trei concursuri complete şi o medalie de argint la individual compus la aceste Mondiale. Se urcă pe bîrnă. Parcă nimeni nu mai respiră. Larisa se desprinde de pe bucata lată de 10 cm. O secundă, două şi piciorul drept alunecă după saltul înapoi cu întoarcere de 360 de grade. Încearcă să se ţină, dar aparatul nărăvaş o aruncă pe saltea. "Ooo, nu. Ce păcat!", par a spune toţi comentatorii de la Nanning. Presiunea, emoţiile au fost din nou mai puternice decît Larisa. Ca la Londra, ca la Anvers, ca la Sofia.

După ce presiunea s-a risipit, a continuat perfect. Căzătura avea s-o scoată însă din lupta pentru medalii. 14,066, cea mai mică notă din cele patru zile în care a concurat, şi locul al cincilea.

Însă ziua ei nu avea să se încheie aşa, cu gustul amar al exerciţiului de la bîrnă. Urma solul, acolo unde intra a doua în concurs, dar prima dintre favorite. La prezentare zîmbetul i-a fost palid, dar pe parcusul celor 90 de scunde s-a adunat şi a găsit forţa să prezinte un exerciţiu plin de energie şi bucurie.

Artistă vs acrobată
Pe faţa ei se citeau entuziasmul şi dorinţa, chiar dacă în suflet încă stăruia regretul de la bîrnă. A fost cel mai plăcut şi mai artistic exerciţiu al finalei. Antrenoarea Lăcrămioara Moldovan, care a stat sus în tribune, avea mîinile împreunate la finalul evoluţiei. Larisa a salutat, a zîmbit şi apoi a aşteptat nota. 14,800. Parcă arbitrele şi-au lăsat un pic de loc pentru celelalte gimnaste. Mai ales că urma americanca Simone Biles, campioană mondială cu echipa, la individual compus şi la bîrnă. O gimnastă puternică şi dinamică. Şi care execută diagonalele cu o uşurinţă incredibilă. 15,333 a primit ea şi Larisa a coborît pe treapta a doua. Unde a rămas şi după ce Aliia Mustafina a pus punct finalei de la sol cu un 14,733.

La festivitatea de premiere, Iordache a prezentat surîsul obligatoriu pentru fotografi. Chiar dacă e cel mai bun rezultat al ei la Campionatele Mondiale, ratarea de la bîrnă a marcat-o. Din 2007, nici o altă gimnastă din România nu mai reuşise însă să cucerească două medalii la CM. Larisa îşi dorea mai mult, dar are doar 18 ani şi multe vise de împlinit.

15 medalii a adunat Larisa Iordache în trei ani de seniorat, dintre care 1 la JO, 3 la CM şi 11 la CE

Medaliile României la CM în finalele pe aparate
Sol (24) - 10 de aur, 6 de argint, 8 de bronz
Bîrnă (23) - 8 de aur, 8 de argint, 7 de bronz
Sărituri (21) - 6 de aur, 9 de argint, 6 de bronz
Paralele (11) - 3 de aur, 3 de argint, 5 de bronz

Rezultate la ultimele ediţii ale CM pentru gimnastica feminină
2005 1 medalie bronz Cătălina Ponor la bîrnă
2006 2 medalii argint şi bronz Sandra Izbaşa la bîrnă şi individual compus
2007 2 medalii argint Steliana Nistor la individual compus şi bîrnă
2009 1 medalie bronz Ana Porgras la paralele
2010 2 medalii aur şi argint Ana Porgras la bîrnă şi Diana Chelaru la sol
2011 0 medalii
2013 1 medalie bronz Larisa Iordache la sol
2014 2 medalii argint Larisa Iordache la sol şi individual compus

Clasament pe medalii la CM 2014
1. SUA 4 2 4 10
2. China 3 3 1 7
3. Coreea de Nord 2 0 0 2
4. Japonia 1 3 2 6
5. Ucraina 1 1 0 2
...........
9. România 0 2 0 2


Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  14 Octombrie 2014, 04:57

felicitari Larisei, singura gimnasta adevarata din acest moment, de la lotul Romaniei. dar, sa nu uitam locul pe care l-a ocupat Romania la aceasta editie... 9 ?? patetic.. s-a terminat si cu gimnastica, in Romania. s-a terminat cu sportul unde am fost precum Brazilia la futbol, s-a terminat cu o dominatie fantastica exercitata constant timp de zeci de ani, gata cu sportul care ne-a adus sute de medalii olimpice, mondiale si europene si ne-a umplut sufletele de mandrie si patriotism, de fiecare data cand pe podiumuri era 1, 2 sau chiar 3 sportive in Tricolor !

andytheblue
andytheblue  •  13 Octombrie 2014, 13:39

BRAVO !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close