SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Corespondenţă din Sofia » Larisa Iordache a cucerit trei medalii la Europene: "Mi-am făcut cel mai frumos cadou de majorat"

Articol de , - Publicat luni, 19 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 18 mai 2014 22:19

Gimnasta va împlini 18 ani pe 19 iunie şi spune că şi-ar fi dorit ca bilanţul de duminică să fi fost mai strălucitor.

Concursul s-a încheiat. Ultimul imn care s-a cîntat în sala Armeeţ din Sofia este cel al României.  A fost pentru Larisa şi pentru aurul său cucerit la sol, la egalitate cu italianca Vanessa Ferrari.

Cînd ajunge la zona mixtă, Larisa are la ea toate cele trei medalii: aurul de la sol, argintul de la bîrnă şi bronzul de la sărituri. Chiar dacă ultima impresie contează şi este una de aur, gimnasta e încă sub senzaţia argintului de la bîrnă, aparatul la care, în calificări, a luat nota cea mai mare.

- Larisa, felicitări. Eşti obosită, după trei zile în care ai evoluat la toate aparatele?
- Un pic, dar sînt dezamăgită pentru că mi-aş fi dorit ca argintul de la bîrnă să fie aur. Aşa aş fi vrut, dar pentru Mondiale o să muncesc mai mult şi sper să iasă mai bine.

- Ai idee cîte medalii ai strîns în cei trei ani de seniorat?
- (se gîndeşte) Nu.

-  Treisprezece.
- Da, dar dacă mai era una de aur era mai bine.

- N-ar fi fost mai bine dacă nu participai la sărituri sau paralele, pentru a fi mai odihnită?
- Domnul Belu şi doamna Mariana mi-au spus că dacă mă simt obosită pot să renunţ, dar mi-a fost mai uşor aşa, pentru că am intrat mai repede în atmosfera de concurs. Mi-ar fi fost mai greu să stau să aştept o oră pînă să intru în concurs.

Vişine în ciocolată

- Sîmbătă a fost aur cu echipa, cum ai dormit după un asemenea succces?
- Sincer, nu prea am dormit. Am fost atît de încărcată pozitiv pentru acea medalie, pentru cele mici, încît  abia am putut adormi. M-am bucurat foarte mult pentru mine şi pentru ele.

- Ce simte o gimnastă cînd se termină un concurs atît de solicitant? E uşurare?
- Nuuu, rămîne în ritm, simte că se poate mai mult, are chef de mai multă muncă.

- În cîteva zile împlineşti 18 ani, ţi-ai făcut un cadou frumos...
- Daaa, e cel mai frumos cadou pe care-l puteam primi.

- Şi sărbătoreşti cu vişine în ciocolată, dulciurile tale preferate?
- Întotdeauna. Shh!!! Nu spune la nimeni (zîmbeşte poznaş).

Zi încărcată
Larisa Iordache e obişnuită cu zilele încărcate. Fiind o gimnastă completă, ea se găseşte de multe ori în situaţia de a concura la toate cele patru aparate. Dar a fost pentru prima oară cînd a fost calificată în toate cele patru finale la un Campionat European.

Se anunţa o zi lungă. S-a trezit devreme, iar la 12:30 era deja la sală. Şi-a început maratonul în sala de antrenamente, una adiacentă, cu geamuri mari. Şi pe tot parcurul zilei a făcut naveta între sala unde a concurat şi cea de antrenament.

În finalele pe aparate, gimnastele nu mai beneficiază de minute de încălzire pe podium. "A fost o zi lungă şi grea", a spus, la final Larisa.

Cîştigătoare din ţări diferite
În cele patru finale de ieri, cîştigătoarele au venit din patru ţări diferite. Fapt ce arată că Rusia şi România nu mai domină gimnastica aşa cum o făceau odată.

Cele două ţări au cele mai multe medalii la aceste întreceri, dar o dată cu specializarea pe fiecare aparat au apărut şi învingătoare din ţări care nu au o tradiţie atît de mare.

Ieri, la sărituri a cîştigat elveţianca Giulia Steigruber, la paralele s-a impus britanica Rebecca Downie, la bîrnă rusoaica Maria Harenkova, iar la sol Larisa Iordache şi italianca Vanessa Ferrari.

Cinci medalii şi la junioare
Pe lîngă cele patru medalii de la senioare, România a mai cucerit la Europenele de la Sofia şi cinci distincţii la junioare. Echipa de junioare a urcat pe treapta a treia a podiumului, Laura Jurcă a cucerit argintul la individual compus, iar ieri, în finalele pe aparate, "tricolorele" mici au mai adunat alte trei medalii de argint: Laura Jurcă la sărituri şi Andreea Iridon la bîrnă şi sol.

Palmaresul Larisei la CE

2012- 3 medalii
aur cu echipa şi la sol
argint la bîrnă

2013- 4 medalii
aur la bîrnă
argint la Individual compus, sărituri şi sol

2014- 4 medalii
aur cu echipa şi la sol
argint la bîrnă
bronz la sărituri

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
asc21
asc21  •  19 Mai 2014, 20:26

Multi inainte si multa sanatate !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează