SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  EȘEC LA MONDIALE

COSR le cere lui Belu și Bitang să spună dacă mai vor sau nu în sală!

Nicolae Forminte a fost numit la lotul naţional feminin în 2005, după ce şi-au dat demisia Belu şi Bitang, şi a plecat în momentul cînd cuplul de antrenori a revenit
Nicolae Forminte a fost numit la lotul naţional feminin în 2005, după ce şi-au dat demisia Belu şi Bitang, şi a plecat în momentul cînd cuplul de antrenori a revenit

Articol de , - Publicat marti, 27 octombrie 2015 00:00

Preşedintele forului olimpic acuză FRG de "totală ignoranţă" şi cere precizarea poziţiei antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Belu în programul de pregătire pentru Rio 2016.

Clasarea pe locul 13 a echipei feminine de gimnastică a României la Mondialele de la Glasgow, prin care a ratat calificarea directă la Olimpiada de la Rio 2016, a completat tabloul sumbru al rezultatelor realizate de sportivii "tricolori" în 2015 şi a iritat conducerea olimpismului românesc.

După ce a constatat "o totală ignoranţă faţă de recomandările COSR în legătură cu pregătirea olimpică", preşedintele Alin Petrache i-a transmis ieri o scrisoare deschisă preşedintelui FRG, Adrian Stoica, prin care-i recomandă unele modificări în componenţa colectivului tehnic al lotul feminin.

"Manifestîndu-ne public îngrijorarea, revenim, solicitîndu-vă implementarea unor măsuri concrete în scopul redresării parcursului sportiv rămas pînă la Jocurile Olimpice", a afirmat Petrache, adăugînd că "recomandă cooptarea domnului Nicolae Forminte, al cărui palmares este de notorietate datorită rezultatelor de valoare obţinute în competiţii majore".

Şeful COSR propune şi angajarea unui "antrenor străin, expert în pregătirea pentru aparatul paralele inegale", aspect faţă de care îşi reconfirmă disponibilitatea susţinerii financiare a contractului.

În încheierea scrisorii, Alin Petrache solicită și precizarea poziției antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Belu în programul de pregătire, calificare și participare la JO Rio 2016, oferindu-i lui Adrian Stoica un răgaz de 10 zile pentru a răspunde acestor solicitări.

Şeful FRG, care se află în aceste zile la Mondialele de la Glasgow, a declarat Gazetei că nu doreşte să răspundă scrisorii lui Petrache la mii de kilometri depărtare. "Nu comentez nimic acum. Aceste lucruri trebuie lămurite faţă în faţă", a afirmat Stoica.

Mandat de cinci ani

Nicolae Forminte, 59 de ani, a condus lotul feminin olimpic în perioada 2005-2010. Prima sa competiție importantă la cîrma echipei au fost Europenele de la Volos, unde România a obținut cinci medalii. În cei 5 ani în care a fost antrenor principal, Forminte și fetele sale au cucerit 6 medalii mondiale, 3 de argint și 3 de bronz, și 20 de medalii europene, 5 de aur, 7 de argint. 8 de bronz.

De mandatul său se leagă și ultima distincție cucerită de echipa feminină la un CM, un bronz în 2007, la Stuttgart. De la JO 2008, România s-a întors cu un aur la sol și un bronz la echipe. Înainte de a deveni "principal", Forminte a făcut parte mai mulți ani din corpul de antrenori de la Deva.

Probleme între Ponor și Forminte

În cazul în care Nicolae Forminte va reveni la lotul olimpic, s-ar putea aprinde unele dispute mai vechi între Cătălina Ponor și antrenor. Colaborarea lor a fost una problematică. În 2007, Cătălina s-a antrenat pentru Campionatele Mondiale de la Stuttgart cu Mariana Bitang și nu cu lotul olimpic.

"Mariana Bitang e singurul antrenor care mă poate readuce în formă. E singurul antrenor care mă poate conduce spre un titlu mondial sau spre unul olimpic", spunea atunci gimnasta.

La CM 2007, ea a ajutat echipa să urce pe podium și s-a clasat pe patru la bîrnă. După Mondiale, în octombrie, s-a întors la lot, dar la finalul anului a renunțat la gimnastică din cauza problemelor la spate.

"Nu am avut nici o discuție cu COSR"

Nicolae Forminte, care acum este antrenor la lotul de junioare de la Deva, a spus că nu a fost contactat de nimeni. "Mie o singură persoană poate să îmi propună să revin la lot și aceea este Adrian Stoica. Nu am avut nici o discuție cu Comitetul Olimpic, nu sînt implicat. Am auzit și eu despre acea scrisoare deschisă, multumesc pentru aprecieri".

Ar fi dispus să revină? "Nu e că aș fi dispus sau nu, dar mai bine așteptăm să se termine competiția de la Glasgow și apoi vedem ce se va întîmpla. Eu, acum, alături de alți șapte oameni, mă ocup de pregătirea unei noi generații, avem ca obiectiv Europenele de anul viitor", a completat tehnicianul.

Cît despre ce s-a întîmplat la Mondiale cu echipa României:  "Eu comentez doar despre acțiunile mele. Am vorbit despre ce s-a întîmplat la Olimpiada de la Beijing, iar de atunci nu am mai fost lăsat să vorbesc".

"Mie o singură persoană poate să îmi propună să reviin la lot și aceea este Adrian Stoica. Nu am avut nici o discuție cu Comitetul Olimpic, nu sînt implicat"
Nicolae Forminte

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
mobilajucarii
mobilajucarii  •  27 Octombrie 2015, 18:10

Cred ca se invart in jurul unor false probleme. Nu e ca nu se lucreaza bine la loturile nationale, raul cel mare se petrece la baza piramidei, in salile din teritoriu, cate mai sunt. Dar vad ca pe nimeni nu intereseaza cum si in ce conditii fac treaba copii si antrenorii acolo, poate si pentru sunt departe de Bucuresti...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează