SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  REVINE PONOR

În 2009 şi 2010, doar două campioane mondiale au avut peste 20 de ani » Bitang: "Ponor e în formă"

Articol de - Publicat marti, 29 martie 2011 00:00 / Actualizat luni, 28 martie 2011 21:29

Cătălina Ponor, care revine la lotul olimpic începînd cu 1 aprilie, va avea la Mondialele de la Tokyo vîrsta de 24 de ani

La 7 ani de la triplul succes realizat la Jocurile Olimpice de la Atena, Cătălina Ponor a primit acceptul de a se alătura lotului naţional feminin de la Izvorani. Prima discuţie pe care gimnasta a avut-o cu antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Belu a avut loc anul trecut, în decembrie. "I-am dat atunci un termen de patru luni pentru a reveni la o condiţie fizică aproape de cea a actualelor componente ale lotului. Cătălina s-a conformat şi acum este una dintre candidatele la un loc în echipa naţională", a declarat ieri, Mariana Bitang.
Cătălina Ponor o va detrona acum pe Sandra Izbaşa din poziţia de veterană a lotului olimpic de la Izvorani. Cătălina va împlini în vară 24 de ani, în timp de Sandra împlineşte 21 de ani în iunie. Vîrsta Cătălinei este una matură pentru gimnastica feminină mondială. Fără a mai lua în calcul loturile Chinei şi Rusiei, care oricum sînt formate în majoritatea lor din sportive a căror vîrstă medie este la limită inferioară permisă, 16-17 ani, restul de gimnaste din elita mondială se opresc undeva la pragul de 20 de ani. La ultimele două ediţii ale Campionatelor Mondiale, doar două sportive care au cucerit medalii de aur au fost mai în vîrstă. Americanca Alicia Sacramone, care a avut 23 de ani cînd a devenit campioană la sărituri, şi britanica Beth Tweddle, 26 de ani care a urcat pe primul loc la paralele şi în 2009 şi în 2010.

Tripla campioană olimpică Cătălina Ponor a mai avut o tentativă de revenire în viaţa competiţională după retragerea anunţată iniţial în mai 2006. Prima în 2007, cînd s-a pregătit la Constanţa cu Matei Stănei, şi a apoi 2007, la Bucureşti cu Mariana Bitang. La Mondialele din acel an, de la Stuttgart, a fost depunctată în finala de la bîrnă, în care s-a calificat cu a doua notă, din cauza depăşirii timpului permis pe aparat. Gimnasta a acceptat apoi să se alăture lotului condus de Nicolae Forminte, dar pentru o perioadă de două luni, în decembrie 2007 anunţînd că se retrage definitiv din cauza probleme grave de sănătate.

349351-virsta.jpg

Va pierde 50 de milioane de lei lunar
Prin revenirea oficială la lotul olimpic de gimnastică al României, Cătălina Ponor este obligată, conform legii, să renunţe la renta viageră. Datorită palmaresului său bogat, gimnasta primeşte o pensie viageră de aproape 6.000 de lei. În schimb, de la 1 aprilie, sportiva va avea dreptul la o indemnizaţie sportivă lunară, care este de 1.000 de lei. "Este anormal ca indemnizaţia să fie mai mică decît pensia. Sportivul nu este încurajat să facă sport, ci să se lase de sport", a declarat antrenoarea Mariana Bitang.

CV
S-a născut pe 20 august 1987, la Constanţa;
Jocurile Olimpice Atena 2004:
- aur cu echipa;
- aur la bîrnă;
- aur la sol;
Campionate Mondiale:
- argint la bîrnă, sol şi cu echipa la CM 2003;
- bronz la bîrnă la CM 2005;
- bronz cu echipa la Cm 2007
Campionate Europene:
- aur la sol, bîrnă şi cu echipa la CE 2004;
- aur la bîrnă la CE 2005;
- aur la bîrnă la CE 2006;
- argint cu echipa la CE 2006;
- bronz la sol la CE 2006;

Citește și:

E gata! Kylian Mbappe a fost prezentat oficial de Real Madrid
Campionate
E gata! Kylian Mbappe a fost prezentat oficial de Real Madrid
„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Altele
„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”
Superliga
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează