SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  OPINIE

Luminiţa Paul despre "revenirea" antrenorilor Belu şi Bitang la lotul de gimnastică » Decizii şi interpretări

Articol de - Publicat joi, 06 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 06 noiembrie 2014 13:56

Antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Belu s-au întors la începutul săptămînii la lot. Nuuu, de fapt, nici nu plecaseră

În urmă cu trei zile s-a aflat că Mariana Bitang şi Octavian Belu "şi-au clarificat lucrurile pe care le aveau ei cu ei şi au redevenit antrenori ai lotului feminin". Motiv de uşurare, bineînţeles, mai ales că ghilimelele delimitează declaraţia preşedintelui FRG, Adrian Stoica. O confirmare cît se poate de oficială. În iunie, după Europenele de la Sofia încheiate cu două medalii de aur, una de argint şi una de bronz, cei doi antrenori plecaseră de la baza de pregătire de la Izvorani. Abia în septembrie şi-au făcut însă publică decizia de a renunţa de coordonarea lotului, iar cuvîntul rostit pentru a împodobi hotărîrea a fost "definitiv". "Este o decizie definitivă. Încercăm să mai ajutăm cum putem, am făcut cît am putut", spunea atunci Mariana Bitang pentru Mediafax.

Tot în urmă cu trei zile, la două ore şi jumătate de la prima sa declaraţie, preşedintele Stoica a revenit cu o poziţie şi mai oficială. Un comunicat, mai exact. Un comunicat, remis cu acordul celor doi tehnicieni, din care se află faptul că aceştia "nu au părăsit activitatea de gimnastică, fiind total implicaţi în activitatea de coordonare a Programului Naţional de selecţie, precum şi în activitatea de pregătire directă a lotului olimpic feminin de gimnastică a României". 

Apoi, pentru că orice incizie mai adîncă ar fi provocat alte semne de întrebare să iasă la iveală, a venit şi obişnuitul capac. "Nu dorim să facem alte comentarii, nici unul dintre noi, doar să fie o clarificare pentru toată lumea. Nu au ieşit din acte şi din tot ce înseamnă administrativ cu privire la activitatea la lotul naţional. Că uneori s-au schimbat funcţiile..." Toate acestea nu pot însemna decît un singur lucru: că definitivul a devenit o noţiune relativă, interpretabilă. Probabil trebuie vorbit la Academia Română. 

Bun, deci nu doar că doamna Bitang şi domnul Belu s-au întors, dar, de fapt, nici n-au plecat. Episodul aminteşte izbitor, pînă la suprapunere, cu cel petrecut în 2012, la JO de la Londra, după terminarea concursului de gimnastică. Atunci, ajuns în Satul Olimpic, antrenorul Octavian Belu spunea "Contractul meu s-a încheiat. Nu mai dau declaraţii, sînt un freelancer". A durat ceva mai puţin de o zi pînă să fie convocată o conferinţă de presă în care să se precizeze că, de fapt, nu e deloc aşa. Că nici dînsul, nici Mariana Bitang nu au declarat că-şi dau demisia sau că părăsesc lotul. Alţii sînt de vină pentru confuzia creată, cei care speculează, care caută tot timpul lucrurile şocante, care interpretează după bunul plac sau după bunul interes. Al audienţei, se înţelege. Chiar cuvîntul freelancer îi trădează.

Şi comunicatul de luni începe ca un avertisment: "Pentru a evita orice fel de speculaţii ulterioare...". Fiindcă aşa e mereu, nu? Cuvintele clare, afirmaţiile neechivoce, detaliile tranşante puse în lumină de antrenori şi de federaţie sînt mereu interpretate, speculate, întoarse pe toate feţele de răuvoitori. 

Interesant e însă că, ori de cîte ori au avut un of, Mariana Bitang şi Octavian Belu au găsit invariabil ecou în presă, scrisă, tv, radio, online şi cum o mai fi ea. Că erau salariile mici, că erau premierile inechitabile, că nu exista medic la lot, că era frig în sală, că voiau o altă sală etc, orice problemă ridicată de dînşii a fost preluată ca o cauză de interes naţional. Mişcaţi, au intervenit pe rînd prim-miniştri, miniştri, oameni de afaceri, ca să se rezolve, oameni buni, problemele şi să nu plece Belu şi Bitang de la lot. Pentru că ei sînt garanţia succesului, ceea ce nu e o afirmaţie neadevărată, dimpotrivă.

Şi atunci, de ce nu se pot asuma nişte declaraţii clare? "Am plecat, definitiv, nu mai sîntem". De ce trebuie aruncată vina pe presupuşi speculatori? Probabil urmează un comunicat.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
daniaania
daniaania  •  06 Noiembrie 2014, 15:41

Ma bucura vestea.Vom face din nou performanta. Gimnastica este sigurul sport care ne-a adus medalii multe.

madskills
madskills  •  06 Noiembrie 2014, 14:59

mai nou doamna Luminita scrie si articole, dupa ce a vazut ca bate vantul pe blog din cauza multor ineptii pe care le debita? Hai sa-i punem la zid pe cei mai valorosi antrenori, atentie, DIN ISTORIA SPORTULUI !, ca au vrut sa revina la lot. Va dati seama, "nemernicii", cum au gasit ei ecou in presa, cum toata lumea vroia sa ajute cel mai de succes sport din istoria Romaniei...Incredibil "doamna" Luminita, astia 2 "ticalosi" merita pusi la zid la cum se sucesc ei. Cum au refuzat ei cu impertinenta oferta banoase din afara si se chinuie fara medic la un lot national!!! Trebuie executati in public, nu alta !!Nu exista vreun Doru Isac in gimnastica?Pe el il vrem!

unfake
unfake  •  06 Noiembrie 2014, 14:25
Postat de costeltudor pe 06 Noiembrie 2014, 14:12

Nu sint incintat de revenirea lui Bitang,nu pot uita atunci cind Funeriu era ministru la educatie ca mai avea putin si il spala pe picioare pe acest infractor.

Ma, da ce te pricepi !... Stii tu, asa, ca nu ebine cu Belu si Bitang la lot, ca e mai bine fara ei si fara performante. Si cum ai stabilit tu ca Funeriu e infractor, ai vreo ruda grefier, sau cum ?.. Ca nu am auzit de vreo sentinta, nici macar ne-definitiva.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează