SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - SERBIA 24-28 (ÎN TUR 32-26)

22 de calificări, 0 ratări » România rămîne integralistă legat de prezenţa la turneele finale de Campionate Mondiale

Articol de - Publicat luni, 15 iunie 2015 00:00

"Tricolorele" au bifat sîmbătă a 22-a calificare şi conduc în top

România nu a ratat nici un turneu final mondial pînă acum, iar "tricolorele" vor fi între cele mai bune 24 de echipe şi la Mondialul din Danemarca (5-20 decembrie 2015). Într-un top al celor mai multe participări la CM, România e singura care are 22 de calificări, în faţa unor ţări precum Ungaria (20 de prezenţe) sau Norvegia şi Danemarca (ambele 18). Se cunosc deja 21 din cele 24 de calificate la CM. Ultimele trei locuri se vor stabili în această săptămînă. IHF va anunţa cele două ţări care vor primi wild-card pentru a merge în Danemarca. Cele mai îndreptăţite să primească invitaţie sînt Germania şi Serbia, dar Croaţia speră şi ea să intre în cărţi, mai ales că nu există nişte criterii clare la acordarea acestor wild-carduri. Ultimul loc se va stabili în urma unui turneu de calificare care va avea loc între 15 şi 17 iunie, la Almatî, în Kazahstan, la care vor participa Kazahstan, Congo, Mexic şi Australia.

3 medalii mondialea reuşit România în istorie: campioană mondială în 1962, la a doua ediţie, şi vicecampioană mondială la ediţiile din 1973 şi 2005

8este numărul prezenţelor echipei naţionale în semifinalele Campionatului Mondial. De 5 ori România a ratat însă medalia, terminînd doar pe locul 4

S-a schimbat sistemul de desfăşurare

Consiliul de Administraţie al FRH, întrunit sîmbătă, la Cluj Napoca, a decis ca, din viitorul sezon, sistemul de desfăşurare a campionatului feminin să se schimbe. Componentele naţionalei, dar şi antrenorii s-au plîns de programul extrem de încărcat din ultimul an, cînd s-a jucat play-off şi play-out. Practic jucătoarele de la campioana Baia Mare au evoluat în sezonul trecut în nu mai puţin de 46 de meciuri, cele mai multe pentru o echipă din întreaga Europă! Campionatul României a fost ultimul care s-a încheiat, fetele neavînd acum, după caz, decît două sau trei săptămîni de vacanţă. În sezonul viitor, la feminin, nu se va mai juca play-off şi play-out, campioana şi retrogradatele stabilindu-se după cele 26 de etape din tur şi retur. La masculin, pentru că România nu are şanse la Jocurile Olimpice, se va juca la fel ca şi în sezonul recent încheiat.

"Dacă nu ne-am fi calificat, cu siguranţă că eram îndreptăţiţi să primim un wild-card. M-am uitat şi acum pe meciurile din play-off, iar România, cu 7.000 de oameni în tribună la Cluj, a avut de departe cea mai numeroasă asistenţă. Federaţia Internaţională ţine cont şi de asta"
Alexandru Dedu, preşedintele FRH

"Îmi doresc să ajung şi eu la Mondiale!"

Gabriela Mihalschi a pus umărul la a doua calificare a echipei României la Mondiale. Îm 2013 nu a prins însă turneul final, iar acum speră să fie mai norocoasă

- Gabi, aţi avut ceva emoţii pentru calificare, nu?
- Sincer, da. Nu ne aşteptam la acest rezultat. Dar am luptat pînă la capăt şi am crezut în calificare pînă în ultimul moment.

- Aţi luat meciul uşor, v-aţi crezut deja calificate după tur?
- Nu, nici vorba de aşa ceva. Ele au jucat mai bine, mai exact, degajate, relaxate, noi am fost crispate, timorate. Pe final am rezolvat însă problema şi am obţinut un rezultat pozitiv, calificarea la Mondiale.

- E greu să joci faza de apărare, acolo unde ai fost folosită tu, cu predilecţie?
- Nu e greu. E mult de muncă, dar sînt obişnuită. Din păcate, eu consider că au fost cîteva decizii împotriva noastră în meciul de la Cluj, vă spun sincer, două din cele trei eliminări de două minute au fost acordate foarte uşor. Nu meritam să văd cartonaşul roşu.

- Apărarea nu a mers prea bine, nici poarta. De ce?
- Nu am colaborat prea bine. S-a simţit şi lipsa Paulei, e un portar cu experienţă, dar nici noi nu am ajutat prea mult portarii. Nu avem nici o scuză, nici apărarea, nici portarii, pe viitor sper să ne înţelegem mai bine, să colaborăm exact. Să scoatem rezultatele pozitive mai uşor.

- Publicul v-a ajutat pe final, altfel ar fi fost greu, nu?
- Da, suporterii au fost minunaţi. În momentele grele ne-au împins de la spate. Ne pare rău că le-am dat ceva emoţii.

- Prinzi de data asta turneul final la Mondiale?
- Îmi doresc din toată inima. Eu am mai fost în calificările pentru Mondiale şi campionatul trecut, cînd am eliminat Slovacia. La Mondiale nu am ajuns însă. Sper să o fac acum. Important e să fiu sănătoasă pentru că îmi doresc să ajut echipa naţională.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează