SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCANDALOS

Bătaie de joc » O generaţie ştearsă cu buretele de pe harta handbalului

Articol de - Publicat sambata, 19 septembrie 2015 00:00

Federaţia Română de Handbal a mutat grupa 1998-1999 din Centrul de Excelenţă de la Rm. Vîlcea la Braşov. Doar 5 din cele 15 fete au acceptat însă să schimbe locaţia, iar acum oficialii caută jucătoare doar ca să completeze grupa, nemaiţinînd cont de calităţile fetelor.

Caz incredibil în handbalul românesc. Federaţia Română de Handbal a anunţat cu surle şi trîmbiţe acum două săptămîni că a mai înfiinţat un Centru de Excelenţă, la Braşov! Astfel, pe lîngă cel feminin, de la Rm. Vîlcea, şi cel masculin, de la Sighişoara, mai funcţionează unul la Braşov.

Preşedintele Alexandru Dedu a declarat atunci că în acest an nu va mai fi timp să se formeze grupe noi, federaţia luînd decizia ca să mute una dintre grupele de la Rm. Vîlcea. Este vorba de generaţia 1998-1999, care s-a clasat pe locul 4 la Campionatul European Under 17, din Macedonia.

Părinţii s-au opus, nu au fost ascultaţi

Mai mulţi părinţi ai fetelor de la Vîlcea s-au opus mutării şi au încercat să-i convingă pe federali că măsura nu este una bună. "La Rm. Vîlcea sînt cele mai bune condiţii, fetele s-au obişnuit acolo, o nouă mutare cu şcoala, cu internatul, nu le-ar prinde deloc bine", au spus ei. Federaţia nici nu a vrut să audă.

"Fetele care nu vor să meargă la Braşov sînt libere să se întoarcă la cluburile de provenienţă. În plus, trebuie să spunem din capul locului, că din totalul de 15, de la Vîlcea, doar fetele pe care le va selecţiona doamna Mariana Tîrcă în lot vor ajunge la Braşov. Celelalte nu mai fac parte din Centrul Naţional de Excelenţă", a anunţat Alexandru Dedu.

Tot părinţii au spus atunci că tot acest scandal a izbucnit din cauza Marianei Tîrcă. Fosta mare jucătoare, antrenoarea lotului de junioare a României, la această generaţie, a dorit să înfiinţeze acest centru la ea acasă.

"Toate se întîmplă din cauza Marianei Tîrcă. Ea vrea sa-şi faca echipa naţională la Braşov. De ce nu vine ea la Vîlcea, dacă vrea să le antreneze pe fete? Stilul doamnei Tîrca îl ştim, fata mea a fost la Braşov şi m-am săturat de isteriile ei şi de cuvintele urîte cu care se adreseaza fetelor. Am fugit de la Braşov pentru că acolo totul se învîrte la aceasta generaţie în jurul Sorinei Tîrcă, fiica antrenoarei. Pe Mariana Tîrcă nu o interesează lotul, o interesează fata ei. A ieşit golgeter, dar echipa a avut de suferit în Macedonia", a declarat David Bodo, cel care a avut fetiţa la Centrul de Excelenţă de la Rm. Vîlcea.

Tîrcă nu s-a înţeles cu Dedu!

Toate bune şi frumoase dar, cînd s-au aşezat la masă să pună lucrurile pe hîrtie, preşedintele Alexandru Dedu nu s-a mai înţeles cu Mariana Tîrcă. Antrenoarea, spun surse din federaţie, nu a dorit să locuiască împreună cu fetele, la cămin, aşa cum a vrut şeful FRH.

Tehnicianul ar fi vrut să stea acasă şi să meargă doar la antrenamente. Atît ea, cît şi fata ei, liderul generaţiei, Sorina Tîrcă.
Atunci Dedu a luat o decizie surprinzătoare. A pus-o şefa Centrului de Excelenţă de la Braşov pe Lena Brebeanu, cea care nu se înţelege deloc bine, la Braşov, cu Mariana Tîrcă!

Urmarea? Mariana Tîrcă nu va mai trimite la Centrul de Excelenţă pe nici una dintre fetele legitimate la Corona Braşov! Şi aşa a rămas federaţia doar cu cele cinci fete venite de la Vîlcea. Pentru a completa grupa, Lena Brebeanu sună acum pe la toate cluburile din ţară pentru a găsi jucătoare, dar nimeni nu e de acord să mai lase fetele la Centru, mai ales că la finalul junioratului va împărţi grila de formare cu Federaţia!

Şi uite aşa, trei ani în care Primăria Vîlcea, Ministerul Învăţămîntului şi Federaţia Română de Handbal au investit în aceste fetiţe au fost şterşi cu buretele. Şi practic, deşi are mai multe Centre de Excelenţă, pe hîrtie, federaţia pregăteşte mai puţine fete decît înainte!

Anunţaţi de femeia de serviciu!

Şeful Centrului de Excelenţă de la Rm. Vîlcea, Nicoleta Alexandrescu, a promis că va merge să stea de vorbă cu părinţii fetelor despre mutarea la Braşov, dar nu a avut curajul să dea ochii cu ei.

"Nu a venit nimeni din federaţie să ne anunţe, să ne spună ceva. Au trimis femeia de serviciu de la Liceul Energetic, la care învăţau fetele, să îi predăm ei echipamentul! Aşa ceva e inadmisibil", s-au plîns părinţii.

Fetele nu sînt înscrise la şcoală!

Nebunia cu mutatul fetelor e totală avînd în vedere că nici fetele care au acceptat să plece la Braşov nu sînt cu actele în regulă. Fetele nu pot să meargă încă la şcoală, la Braşov, pentru că federaţia nu le-a rezolvat transferurile. Handbalistele care nu au acceptat mutarea, deşi li s-a promis sprijinul, nu au avut nici un ajutor din partea federaţiei.

Bani aruncaţi pe fereastră

Alexandru Dedu a declarat recent că FRH trebuie să plătească pentru Centrele de Excelenţă de la Rm. Vîlcea şi Sighişoara aproximativ 20.000 de euro lunar. La un calcul sumar, grupa desfiinţată de la Vîlcea a costat federaţia în trei ani 165.000 de euro!

La aceşti bani se adaugă însă salariile profesorilor suportate de Ministerul Învăţămîntului, dar şi banii pe cazare şi masă, suportate de Primăria Rm. Vîlcea! Toată investiţia va avea finalitate spre 0 în condiţiile în care jucătoarele nu vor mai face parte din CNE.

Campioana mondială pe drumuri

Portarul Isabela Roşca, handbalistă care a cucerit titlul mondial anul trecut, nu are echipă şi poate renunţa la handbal din cauza grilei imense de formare impuse de regulamentele FRH.

Handbalista a terminat în vară junioratul şi a fost achiziţionată tot în această vară, la licitaţia fetelor de la Centrul Naţional de Excelenţă de la Rm. Vîlcea, de HCM Baia Mare. Clubul băimărean s-a răzgîndit însă între timp şi nu a mai achitat grila de 16.000 de euro, lăsînd jucătoarea pe dinafară.

Unirea Slobozia a încercat să o transfere, dar grila imensă impusă i-a făcut pe oficialii ialomiţeni să dea înapoi. Şi uite aşa, titulara echipei naţionale de tineret stă acasă la Horezu, în judeţul Vîlcea, neputînd să se antreneze.

Preşedintele FRH a declarat că "în cazul în care jucătoarea nu-şi găseşte echipă, va putea să se alăture fetelor de la Centrul de Excelenţă de la Braşov şi să joace în liga a doua! Asta e tot ce putem face pentru Isabela", a declarat Dedu.

16.000 €e grila de transfer a Isabelei Roşca. Pentru Havier Humet, interul dreapta de la CSM Bucureşti, vicecampioana României a plătit o grilă de 5.000 de euro

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
whiteredarad
whiteredarad  •  21 Septembrie 2015, 10:30

Este o vesnica cearta intre Valcea si Brasov. Cei din Valcea sperau,ca sa-si refaca o echipa de valoare cu aceste fete. In fond cine da banii comanda. Logic este cum s-a hotarat : cine nu vrea sa mearga, la Brasov , revine la clubul de origine, treaba , in timp, se va linisti. Este cazul ca ura impotriva dnei Tarca sa inceteze, ea a adus handbalului romanesc multe succese, in fond nu este rau sa i se ofere si dansei posibilitatea de a antrena Nationala. Acum,dupa Tadici ne-au invadat Nordicii. Vom vedea cu ce rezultatae.

jon2
jon2  •  19 Septembrie 2015, 14:53

... sa aduci o jucatoare din afara pe 5000 de euro si o jucatoare pregatita in tara sa aiba grila de 3 ori mai mare ? Culmea, sa nici nu-i oferi posibilitatea sa joace !! ... Asta pt ca in Romania handbalul nu mai e un sport, este o afacere. Niste mercenari care au fost investiti cu multa increderea la preluarea mandatului, dar pentru care administrarea FRH s-a dovedit a fi o palarie prea mare. Rezultatele fetelor atat la mondiale cat si la europene, sunt rezultatul administratiei Gatu. Dedu nu doar culege roadele muncii altora, dar prin incompetenta si snobism distruge tot ce este bun in handbalul romanesc.

faxx
faxx  •  19 Septembrie 2015, 14:14

felicitari pt articol .. asa da

Vezi toate comentariile (9)
Comentează