SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

Corespondență din Suedia » Omul din umbră: el se ocupă de pregătirea portarilor de la naționalele de handbal

Jaume Fort le transmite româncelor din experiența sa de portar medaliat // Foto: Marius Ionescu (Helsingborg)
Jaume Fort le transmite româncelor din experiența sa de portar medaliat // Foto: Marius Ionescu (Helsingborg)

Articol de - Publicat vineri, 09 decembrie 2016 00:00

Din această primăvară, de pregătirea portarilor de la echipa națională, atât la fete, cât și la băieți, se ocupă Jaume Fort. Un spaniol care tace și face.

Time-out România! Martin Ambros își ia tăblița în mână, intră în mijlocul fetelor și începe să le explice. Țipă, se agită. Vrea să se facă înțeles. Lângă, la doi metri distanță, un tip mai înalt, tuns scurt, brunet, i-a luat pe portari deoparte și vorbește cu ei.

E Jaume Fort, un fost mare portar al Spaniei. Paula și Denisa vorbesc la superlativ despre el, "Un om de la care am învățat și învățăm enorm. E o plăcere să lucrăm cu el", spun cei doi goalkeeperi.

Jaume a jucat la trei ediții ale JO, pentru Spania, în 1996 a prins podiumul, bronz cu o echipă din care mai făceau parte, între alții, Talant Dușebaev şi Matteo Garalda, fostul tehnician al Bacăului.

"Nu pun accent pe cifre!"

Jaume e un profesionsit și cere același lucru și de la fete. "Noi suntem aici să le ajutăm pe jucătoare, pentru că asta e treaba noastră. Am bătut Rusia, a fost frumos, dar acum trebuie să ne gândim la Croația", zice ibericul.

Tehnicianul nu e impresionat că Dedu a avut 22 de parade. "Eu nu pun mare accent pe statistică. Mă interesează mai mult ca toți cei implicați să iasă de pe teren cu sentimentul că au dat tot ce au avut mai bun și că au făcut tot ce a depins de ei. Cu Rusia, a fost doar o secvență dintr-un film foarte lung. Cred că suntem pe drumul cel bun, dar sunt pericole la tot pasul. Trebuie să rămânem concentrați, să avem încredere în noi, fără însă a exagera", spune Jaume.

"Vom avea un meci greu împotriva Croației, va trebui să nu ne pierdem concentrarea și să rămânem umili"
Jaume Fort

Nu are probleme în a alege la începutul meciului cine va juca: Paula sau Denisa? "Pentru mine, ca antrenor, este foarte bine să mă confrunt cu o astfel de problemă. Îmi este greu să aleg dintre ele, dar și adversarilor le e greu să le depășească. Pentru că au valoare!".

Jaume spune că portarii trebuie să ajute echipa și invers. "Numai funcționând ca un tot obții rezultate. Jucătoarele știu că dacă una greșește, cea de lângă ea trebuie să repare imediat greșeala sau să sară să o ajute. Cu Rusia asta s-a întâmplat. Sunt convins că la fiecare meci va ieși în evidență o altă jucătoare", spune Fort.

"Portarii români sunt de mai multe feluri, au toate ingredientele: sunt portari valoroși, talentați, muncitori, de reflex, dar ca să fac o comparație cu bucătăria, trebuie să știm să alegem cele mai bune ingrediente pentru a ieși supa cum trebuie"
Jaume Fort

"Apreciez în mod special goalkeeperii tineri, pentru că sunt asemenea unui burete, sunt deschiși la sugestii, la sfaturi. În România este mult de lucru, dar dacă vom face treaba bine, am certitudinea că totul va fi în regulă", a încheiat ibericul.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează