SPORTURI  »  HANDBAL  »  ULRIK WILBEK

Creierul!

Articol de - Publicat marti, 29 ianuarie 2008 00:00

Danemarca a cucerit titlul continental la băieţi cu acelaşi tehnician cu care cîştigase tot ce se putea la fete: Ulrik Wilbek

Ulrik Wilbek are 50 de ani, dar nu-i arată. Uitîndu-te la el pe marginea terenului, dînd indicaţii jucătorilor, ai impresia că se pregăteşte doar să intre pe teren pentru a marca un nou gol. E însă tehnicianul cu cele mai mari rezultate în handbalul danez. De numele său se leagă marile succese ale "naţionalei" de fete: titlul european în 1994 şi 1996, medaliile de aur la JO din 1996, şi primul loc la Mondialele din 1997.

În 1997, după ce a cîştigat aurul mondial în Germania, a anunţat că se retrage. "Nu mai am nici o motivaţie. Am cîştigat tot ce se putea", a anunţat el. Nu a putut să stea prea mult departe de banca tehnică. A preluat pe Viborg în 1998 şi a cîştigat patru ani la rînd campionatul, Cupa EHF în 1999 şi a jucat finala Champions League în 2001. Cînd i s-a propus de către federaţia daneză să preia echipa masculină, Wilbek a acceptat fără să stea prea mult pe gînduri. Nu lucrase cu băieţii, dar pentru el era o provocare prea mare. Rezultatele au venit imediat: bronz la CE din 2006 şi la CM 2007. Nu s-a mulţumit însă cu atît. Duminică, la Lillehammer, în Norvegia, Danemarca a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Euro, după 24-20 cu Croaţia în finală. Ulrik Wilbek nu se va retrage însă. Şi-a propus ca în septembrie, în China, să cîştige aurul olimpic şi la băieţi.

A dat-o afară pe Anja!
În 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, un incident din cantonamentul nordicelor, a scurtcircuitat toată Danemarca. Ulrik Wilbek a dat-o afară din vestiar pe Anja Andersen, cea mai bună jucătoare, pentru că îi răspunsese. Conflictul a fost însă repede aplanat, la rugămintea celorlalte fete şi după ce actuala antrenoare de la Slagelse şi-a cerut scuze. Danemarca a cîştigat apoi titlul olimpic, trecînd în finală cu 37-34 de Coreea de Sud. Anja Andersen a fost desemnată MVP-ul turneului.

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
 •  31 Ianuarie 2008, 01:53

ne-am saturat de semnele tale de exclamare. ce pana mea pui exclamare la un titlu ca asta? la orice articol pui semn de exclamare.

 •  30 Ianuarie 2008, 02:43

Super site!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează