SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - RUSIA, AZI, 17:45, TVR 2 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Descoperă două dintre vedetele naţionalei feminine de handbal! » Surorile Oana Manea şi Adina Fiera

Articol de - Publicat joi, 16 decembrie 2010 00:00

Oana Manea şi Adina Fiera sînt nedespărţite, din 2000, cînd s-au cunoscut la Vîlcea. Nu s-au certat niciodată şi se înţeleg de minune atît în teren, cît şi în afara lui.

Cele două povestesc lucruri haioase din cantonamentul "naţionalei" şi-şi reamintesc cele mai frumoase întîmplări din carieră.

Din 2000, cînd s-au transferat la Oltchim, Adina Fiera Meiroşu şi Oana Manea sînt nedespărţite. Cele mai bune prietene, ele nu s-au plăcut din prima. "Eu am simpatizat-o din start, îmi plăcea că era o fată foarte deschisă. Ea însă nici nu mă băga în seamă", începe Adina Fiera povestea prieteniei cu Oana Manea. "Nu-mi plăcea, aşa e. Mi se părea încrezută, o bîrfeam cu fetele şi din «moldoveancă» nu o scoteam", recunoaşte Oana.

Surprinzător e faptul că, deşi nu se înţelegeau, au stat o lună în cameră. "Eu mă îmbrăcam elegant, cu rochiţe, cravate, Oana mi le lua şi făcea băşcălie în cămin, unde locuiam", spune Adina.

Relaţia s-a sudat din 2002. Mariana Tîrcă, antrenoarea Oltchimului de atunci, le-a pus pe amîndouă în cameră. De atunci, nu s-au mai despărţit. În perioada lui Gheorghe Tadici la Oltchim însă, cele două au avut de suferit. Nu au mai putut să stea împreună. "Domnul Tadici ne repartiza cum voia el. Rar, foarte rar, am mai nimerit amîndouă", spune Adina. "Nici să pasăm, la încălzire, nu ne lăsa. De atunci, nici nu ne-am mai schimbat. Şi acum eu lucrez la o minge cu Alice Ardean, iar Adina cu Ionela Stanca", completează Oana.

Oana, responsabilă cu trezirea
Se cunosc acum ca şi cum ar fi gemene. "Dacă stăm de atîţia ani împreună ne ştim tabieturile, ce-i place uneia şi ce celeilalte. De exemplu, Oana se trezeşte întotdeauna prima. Ea face cafeaua, merge la baie, se îmbracă. Pe mine mă lasă să dorm. Îmi spune doar: "Adina, mai e jumătate de oră şi trebuie să coborîm la masă, Adina, zece minute. Sar din pat cînd mai sînt cinci minute", recunoaşte Adina. "Aşa e ea, mai puturoasă. Dacă nu aş fi eu... Păi, nu aude nici alarma de la telefon, nici cînd bate cineva la uşă. Nu mai ştiu, dar eram în cantonament şi a bătut cineva la noi la uşă. Nu am vrut să mă ridic. Bubuituri în uşă. Dar ce, crezi că a auzit?", competează, rîzînd, Oana.

Tocilara şi poznaşa
Adina Fiera recunoaşte că la şcoală, era cam tocilară. "Învăţam să iau numai note mari. Oana era responsabila cu buna dispoziţie în clasă, ca şi la lotul naţional sau la Oltchim", spune Adina.

- Oana, povesteşte faza cu ora de istorie!
- Aaa, daaa! (pivotul naţionalei rîde cu poftă)

"Era prima oră dimineaţa, la şapte. Aveam istorie şi ne dă extemporal. Abia venisem din cantonament, eram lemn. Iau caietul unei colege şi încep să caut lecţia. Cu capul sub bancă tot căutam. La un moment dat, o palmă pe umăr şi aud o voce: «Lecţia următoare!». Zic «mersi» şi mă apuc de copiat. Abia apoi am aflat că profesorul îmi spusese unde să caut. Mi-a dat 9 pe lucrare, m-a lăsat în pace, dar ora următoare m-a ascultat. «Războiul de 30 de ani», ţin minte şi acum. Îţi dai seama că nu am ştiut nimic şi mi-a dat patru", încheie Oana.

Adina "somnambula"
Oana îşi mai aminteşte o fază haioasă petrecută în cantonament cu "sora" sa. "Dormeam şi la un moment dat Adina sare peste mine, se aşază la marginea patului, îmi ia piciorul în mînă şi începe să dea cu genunchiul ei într-al meu. Dădea aşa de tare la un moment dat, că am început să ţip. Cînd i-am povestit dimineaţa nu ştia nimic", spune Oana. Şi a mai fost una. "Era pe seară, eu eram la calculator, ea adormise. S-a trezit rîzînd, dar un rîs aşa zgomotos, m-am şi speriat. Şi-mi arăta pe perete. «Uite, e albastru, aaa, şi mov, şi galben» A ţinut-o aşa un minut". "Visasem că eram într-o cameră cu multe culori, dar nu ştiu de ce rîdeam", a explicat Adina.


Adina despre Oana

- nu am văzut niciodată o persoană cu o răbdare mai mare. Cred că dacă o pui să-ţi numere firele de păr, ţi le numără
- are o memorie extraordinară. Ea îşi aduce aminte orice, tot ce ni s-a întîmplat, pînă la cel mai mic detaliu
- o mare sufletistă, empatică, suferă pentru toată lumea
- persoana care rîde cel mai mult şi cel mai frumos. Cu o fată ca Oana nu ai cum să te plictiseşti niciodată

Oana despre Adina
- este foarte ordonată. În cameră, ea aşază întotdeauna lucrurile, cînd stăm mai mult pune hainele pe umeraş, le aranjează în dulap
- pune suflet mult în ceea ce face şi plînge foarte repede, e emotivă
- cîteodată pare aşa, în lumea ei, nimic nu o deranjează, nu o trezeşte
- e maniacă să cureţe, să spele. Mă deprimă cîteodată

Despre Oana şi Adina
- în cantonamente, îşi iau întotdeauna pijamale la fel, cîteodată acelaşi model, dar diferă culoarea
- cînd spală în cantonamente, fac cu rîndul: o zi una, o zi cealaltă
- nu prea vorbesc de handbal, dar cînd una joacă bine şi cealaltă mai puţin bine, întotdeauna se încurajează. "Mă zguduie Oana, de nu mă văd!", recunoaşte Adina
- se mai îmbracă una cu hainele alteia şi-şi împrumută pantofii. Se potrivesc la orice
- tot timpul în cantonament, dacă nu au un singur pat, îşi unesc paturile

E.T. şi extratereştrii
Şi Adina, şi Oana se strigă una pe cealaltă "E.T.". De unde a apărut acest nume? Ne explică Adina. "Eram la Zalău la un meci şi ne uitam la ştiri. Au dat că au aterizat într-un sat extratereştrii. Şi săracii, ţăranii ăia, au şi crezut. Ziceau că o să se înţeleagă bine, ce dacă au trei degete la mînă, copiii extratereştri o să se ducă la şcoală cu ai lor. Şi i-am zis Oanei E.T. atunci şi E.T. a rămas. Şi fetele ne mai strigă aşa", încheie Fiera.

Îi face ciorbă şi dulciuri
Adina are numai cuvinte de laudă la adresa colegei sale. "Trebuie să spun. E o bucătăreasă desăvîrşită. Îmi face ciorbă acasă, la Vîlcea, prăjituri. Cînd am poftă de ceva, o chem pe Oana. Şi ea, săraca, nu mănîncă nimic!", spune Adina. "La mine acasă s-au mirat cei de la gaze că nu se mai mişcă deloc contorul. Doar la cafea aprind aragazul. În rest, mănînc legume, fructe şi alte nimicuri şi tot degeaba, că mă îngraş", spune supărată Oana.

A speriat-o de moarte!
În primele lor cantonamente în care au stat împreună, Oana i-a făcut o farsă Adinei. "A intrat în cameră prima şi eu după ea. Am dat cu piciorul în uşă şi apoi m-am ţinut de faţă, ca şi cum mi-ar fi închis uşa în nas. A venit la mine, mă pupa, mă îmbrăţişa, îşi cerea scuze, nu ştia cum să mă mai îmbuneze. Am ţinut-o aşa două minute, pînă cînd am izbucnit în rîs, nu m-am mai putut abţine.

Adina Fiera
- născută pe 11 august 1985, la Galaţi
- are 1,82 metri şi 72 de kilograme
- căsătorită, a pierdut în acest an sarcina gemelară în luna a patra
- a jucat la CM 2007, CE 2008 şi CE 2010
- cu Oltchim a jucat finala Ligii Campionilor sezonul trecut
- evoluează pe postul de inter stînga sau centru
- la CE de tineret din 2003, a fost aleasă MVP-ul turneului
- 5 meciuri jucate pînă acum la CE 2010, a marcat de 11 ori

Oana Manea
- născută pe 18 aprilie 1985, la Bucureşti
- are 1,76 metri şi 82 de kilograme
- a fost căsătorită, dar a divorţat după doar o lună
- a jucat la CE 2008 şi CE 2010
- cu Oltchim a jucat finala Ligii Campionilor sezonul trecut
- evoluează pe postul de pivot
- la CE de tineret din 2003, a fost desemnată "cel mai bun pivot"
- 5 meciuri la CE 2010, a marcat de 16 ori

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (21)
endocrinu
endocrinu  •  18 Decembrie 2010, 01:28

Surprinzator. Nu aveam de unde sa stiu ca cele 2 sant prietene. Daca ar fi sa fac un top 3 cele mai frumoase jucatoare ale nationale ar fi: 1 Adina Meirosu 2 Oana Manea 3 Cristina Neagu Succes si MULT, MULT NOROC voua si la restul echipei, in meciul de sambata cu Suedia. Aveti mare nevoie de noroc. Sa ne vedem in finalaaaaa. Sa-i fie rusine lui alexandru.94; Oana Manea este pivotul cu greutate de care avem atata nevoie. Succes Oana, SUCCES & MULT NOROC FETELOR !!!! CAMPIOANELE INIMILOR

gabone
gabone  •  16 Decembrie 2010, 22:04

Frumos!

mamaya
mamaya  •  16 Decembrie 2010, 20:44

frumos reportaj...l-am citit cu placere...

Vezi toate comentariile (21)
Comentează