SPORTURI  »  HANDBAL  »  OLTCHIM - GYOR, DUMINICĂ, 17:15, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Descoperă-l pe antrenorul celei mai puternice echipe din România, Radu Voina: "Am încărunţit la Oltchim!"

Radu Voina, Voina, Oltchim
Radu Voina, Voina, Oltchim

Articol de - Publicat marti, 13 aprilie 2010 00:00

### 11 victorii, 3 egaluri şi 6 înfrîngeri e palmaresul Oltchimului cu Radu Voina pe bancă în Liga Campionilor

### În România, Oltchim nu a pierdut nici un  meci cu Voina. A adunat 30 de victorii consecutive

Radu Voina povesteşte cum e să stai pe banca celei mai tari echipe din România. Pe 12 februarie 2010 a împlinit un an la Vîlcea, dar simte că a îmbătrînit cît în cinci

E cunoscut drept antrenorul gentleman. Omul care nu se enervează niciodată, care nu le vorbeşte urît fetelor, care nu dă declaraţii la cald, tocmai în ideea de a nu spune lucruri pe care apoi să le regrete. E adeptul şcolii franceze, după cincisprezece ani petrecuţi în Hexagon. Se consumă foarte mult pe bancă, dar nu-şi exteriorizează emoţiile. Le lasă să se consume în interior. A calificat sezonul trecut în premieră Oltchimul în semifinalele Ligii Campionilor. Acum, e la doar un meci de marea finală, la care Vîlcea visează de la înfiinţare, din 1980!

Cum e Radu Voina pe banca tehnică, dar şi în viaţa de toate zilele? Să-l descoperim! ;)

- Domnule Radu Voina, sînteţi de un an şi două luni pe banca Oltchimului. Cum aţi trăit această perioadă?
- (Oftează). A fost poate cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea de antrenor, dar în acelaşi timp şi cea mai grea. La Oltchim, totul se trăieşte la extrem: bucuriile, satisfacţiile, insatisfacţiile, dezamăgirile. Aşteptările sînt mari, dar şi presiunea e imensă pentru că de la Oltchim toată lumea se aşteaptă numai să cîştige, să fie în vîrf.

- Anul trecut aţi jucat semifinale de Liga Campionilor. Acum sînteţi la un pas de finală. E favorită Oltchim acum?
- Nu, nu e! Repet, nu trebuie să ne considerăm în finală. Meciul de la Vîlcea va fi mult mai greu decît la Gyor. Trebuie să uităm egalul din Ungaria şi să luăm totul de la zero. Gyor e o echipă periculoasă, capabilă să cîştige în deplasare.

- Pînă acum doi ani aţi antrenat numai băieţi. Cum a fost trecerea la fete?
- Acum pot face diferenţa între fete şi băieţi. Plăcerea de a lucra cu fetele e mai mare. Ele sînt mai devotate, mai conştiincioase, foarte harnice, ştiu să treacă peste durerile şi problemele lor femeieşti. Într-un cuvînt, sînt mai receptive. Sigur că mai au şi sclifoselile lor muiereşti, dar sacrificiul lor e total.

- Vă pare rău că nu aţi antrenat mai devreme la fete?
- Nu ştiu dacă îmi pare rău, dar cred că ar fi fost mai bine pentru mine. Oricum, din afară, credeam că e cu totul altă atmosferă, alte date ale problemei.

- La Vîlcea staţi singur şi faceţi naveta la Bucureşti de cîte ori aveţi ocazia. E greu pe drumuri?
- E foarte greu, dar m-am obişnuit. Aşa a fost şi ca sportiv, aşa e şi acum ca antrenor. Noroc că am o nevastă înţelegătoare, care mă suportă de 37 de ani. Să-ţi mai spun ceva. Cînd am venit la Vîlcea, nu se vedeau în capul meu firele de păr alb. Acum am încărunţit de tot.

- La Sighişoara, unde v-aţi născut şi vă place să mergeţi, de cîte ori aţi fost de cînd antrenaţi Oltchimul?
- O singură dată, în vacanţă! Bine, am mai fost cu lotul naţional, dar era cu treabă.

- Cîţi ani vă mai vedeţi antrenînd?
- Nu ştiu. Cred că după Oltchim, nu voi mai antrena pe nimeni. Îmi ajunge. Mă simt bătrîn şi vreau să-mi cresc nepoţii. Mai ales că fata mea e iar gravidă. Vreau să fiu şi bunic, nu numai antrenor.

Ce-i place lui Radu Voina
- să vîneze. "Merg cam o dată sau de două ori pe an la vînătoare. De cînd sînt la Oltchim nu am mai fost!"

- să-şi plimbe nepoţica în vîrstă de trei ani şi jumătate. "E singura persoană cu care am răbdare şi care mă înţelege. Îmi pare rău însă că a crescut şi eu nu am văzut-o crescînd. Mă mai aşteaptă pe la aeroport şi o văd cinci minute între două autobuze sau două avioane. Cînd am timp, o iau şi ne plimbăm, mergem şi dăm de mîncare la porumbei. Cînd plec, plînge, dar ştie că plec la meci. Şi spune atunci: «Adu, că nu poate să-l zică pe R, pleacă la meci!»"

- înainte de meciuri preferă să stea singur, să se uite la TV. "Gîndul îmi zboară însă tot la handbal!"

- să doarmă la Sighişoara în casa părintească în patul în care a crescut. "Nu am schimbat patul acela vechi, cu găuri, cu tăblia aceea la cap. Acolo mă simt mai tînăr"

Ce detestă Radu Voina
- să gătească, să facă treburi gospodăreşti, să meargă la cumpărături. "Eu am două mîini stîngi la orice lucru! Nevasta mea face totul în casă. La cumpărături cînd mergem, eu mă pierd pe la magazinele de scule şi de vînătoare. Îmi place să mă uit. Nu am răbdare să stau după soţie şi tocmai de aceea o las în magazine şi apoi ne dăm oră de întîlnire"

- să doarmă după-amiaza. "Niciodată nu pot dormi, oricît de obosit aş fi. Şi noaptea, dorm patru-cinci ore! De altfel, eu emisiunile şi ştirile la TV le văd noaptea, în reluare"

- să facă analize ale meciurilor pe care echipa sa le pierde. "Analiza o fac eu, nu în faţa fetelor. Ce rezolvi dacă te duci şi începi să le jigneşti, să le suceşti cuţitul în rană? Discuţiile nu se fac de la profesor la elev!"

A închis gura contestatarilor
Deşi la Oltchim a avut rezultate excelente, Radu Voina a fost contestat de o parte a galeriei. A fost perioada în care s-a vorbit şi de demiterea sa de la Oltchim. "E ceva obişnuit pentru un antrenor. Antrenorul nu se poate salva decît prin rezultate. Pretenţiile la Oltchim sînt foarte mari, iar publicul e minunat. Vîlcea e un oraş care trăieşte şi respiră handbal. Pe cei care mă contestă nu-i condamn. E dreptul lor. Eu însă nu mă cert cu nimeni, aşa am fost învăţat, nu răspund la polemici", a declarat Voina.

Cum pregăteşte un meci?
Radu Voina a povestit şi cum pregăteşte un meci important la Oltchim. "Totul începe de luni. Împreună cu ajutorul meu, Relu Roşca, începem vizionările. Mai mult el, pentru că stă şi disecă partidele pe acţiuni, atac-apărare, portari. În funcţie de echipă, pregătim ce ar trebui să anihilăm la adversar. Dacă sînt bune pe contraatac, pregătim replierea, dacă sînt bune în apărare, căutăm soluţii să găsim calea mai uşoară spre gol. Nimic nu se face întîmplător", a declarat Voina.

De marţi pînă vineri se fac antrenamente. "Discuţii cu fetele, studii video. Sîmbăta, de obicei, intrăm în cantonament, la Olăneşti. Ca antrenor, trebuie să ştii tabieturile fiecărei jucătoare. De exemplu, Neagu dacă nu doarme înaintea meciului, nu are timp, nu mai dă randamentul scontat. Unele se spală pe cap, altele beau cafea. La joc, fetele sînt obişnuite să se îmbrace întotdeauna pentru meci de la hotel. Ele merg la sală gata de joc, întotdeauna", a adăugat Voina.

"Toată viaţa mea am schimbat case, am făcut şi am desfăcut bagaje. Dacă aş aduna cîte drumuri am făcut între Franţa şi România în 15 ani, cred că înconjuram pămîntul"
Radu Voina

"Sînt un antrenor bun, prea blînd? Ce înseamnă să fii dur, să încep să le bat pe fete, să le înjur, să stau să ascult pe la uşi?"
Radu Voina

Carte de vizită
- Născut pe 29 iulie 1950 la Sighişoara
- Palmares ca jucător: campion mondial 1974, argint la JO Montreal 1976, bronz la JO Munchen 1972 şi Moscova 1980. Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1977, şapte titluri de campion şi o Cupă a României, tot cu Steaua
- Palmares ca antrenor: bronz la JO Los Angeles 1984, finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1989, 8 titluri de campion şi 2 Cupe cu Steaua, campion naţional cu Oltchim în 2009, semifinalist al Ligii Campionilor cu Oltchim în 2009. La naţionala feminină, locul 5 la CE 2008 şi locul 8 la CM 2009.

Farse cu fetele
"La CE 2008, din Macedonia, de Sfîntul Nicolae, fetele au cumpărat cadouri şi au lipit pe toate uşile cîte o ciocolată, un clopoţel. La mine pe uşă, au lipit şi un prezervativ", a povestit Radu Voina. Pe vizor, el le-a văzut însă pe autoare: portarul Paula Ungureanu şi pivotul Oana Manea. "Am luat o mutră acră şi m-am dus la ele la uşă. Am început să ţip: «Sînteţi nesimţite? Am venit aici să facem glume?» O băgaseră pe mînecă, s-au schimbat la faţă! Apoi le-am spus: «Păi, voi credeţi că eu am o dimensiune aşa mică?»", a încheiat Voina şi toată lumea a început să rîdă.

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
 •  17 Aprilie 2010, 20:35

da ai ancaruntit ?dar nu tu ai facut echipa ? a formato TADICI ,tu ai luato gata formata el a carat tot de la zalau ?nu fi ciumeg recunoaste ?ca tu no sa poti forma o asa echipa ?

 •  16 Aprilie 2010, 22:12

Excelenta replica din final.Bafta multa Oltchim,Oasul e cu tine.JOS PALARIA pt voi!!!

 •  16 Aprilie 2010, 13:12

Apreciez decenta si eleganta dvs, dar nu pot fi de acord cu indecizia de a interveni hotarit atunci cind jocul o cere. La inceputul reprizei a 2-a cu Gyorul, pe o secventa de 10 minute in care ele dau 6 goluri si noi, in degringolada evidenta nu marcam deloc, sa nu cereti time-out, pt ca mai e mult pina la sfirsitul meciului, denota o neincredere in capacitatea dvs de tehnician. P.S. Salutari Biancai, transmiteti-i urari pt o sarcina si o nastere usoare. Succes in incercarea de a cistiga C.L.!!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează