SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - NORVEGIA, AZI, ORA 19:15, TVR 2

Dispari, piază rea! România debutează la Euro împotriva Norvegiei, adversar pe care nu l-a mai învins de 14 ani

Norvegia a cîștigat cel mai recent titlu european în 2010 Foto: Raed Krishan
Norvegia a cîștigat cel mai recent titlu european în 2010 Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 07 decembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 07 decembrie 2014 10:01

România-Norvegia este azi, ora 19:15, în direct pe TVR 2 şi liveTEXT pe GSP.RO. România nu a mai învins Norvegia într-un meci oficial de exact 14 ani! Ultima dată s-a întîmplat la Euro 2000, la Bucureşti!

E singura echipă în faţa căreia nu a cîştigat de un timp aşa de îndelungat. Campioana olimpică şi europeană e din nou favorită la cîştigarea titlului continental în Ungaria

Au trecut 14 ani de cînd România se chinuie să învingă Norvegia într-un meci oficial. "Tricolorele" nu au putut să cîştige în faţa nordicelor de la Euro 2000, turneul final care a avut loc chiar la Bucureşti! Norvegia era atunci campioană mondială şi tocmai cîştigase bronzul olimpic la Sydney. Cu Marjt Breivik pe banca tehnică, iar în teren cu Kjersti Grini, Tonje Larsen, Mia Hundvin, Marianne Rokne, Else Marthe Sorlie sau Trine Haltvik, nordicele au cedat în Sala Polivalentă din Capitală cu 22-26.

În echipa României, antrenată de Dumitru Muşi, au jucat atunci, între altele, Luminiţa Huţupan Dinu, Steluţa Luca, Simona Gogîrlă, Alina Dobrin, dar şi Aurelia Brădeanu, căpitanul actual al României, singura jucătoare din cele două echipe care va fi pe teren şi azi, în "Phoenix Arena" din Debrecen.

Mereu aproape, dar mereu învinse
Cea mai valoroasă "naţională" a ultimului deceniu, timp în care a cîştigat două titluri olimpice, două mondiale, dar şi trei continentale, Norvegia s-a impus apoi în următoarele şase dispute oficiale! Cu o generaţie de excepţie, nordicele au dominat clar handbalul mondial, chiar dacă, de multe ori, România a fost una dintre cele mai dificile adversare.

La Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008, acolo unde surorile Lunde şi colegele lor cîştigau titlul, meciul cu România a fost cel mai greu al lor în drumul spre aur. În grupe, România a condus în marea majoritate a timpului, dar la final s-a văzut învinsă la limită, 23-24.

"Nu o să uit pînă o să pun mîinile pe piept ultimele trei minute ale acelui joc. Nu pot să trec cu vederea că am fost dezavantajaţi clar de arbitrii ruşi Poladenko şi Cernega", spune acum, la şase ani distanţă, antrenorul Gheorghe Tadici, cel care a fost pe banca României şi la Olimpiadă.

Drama a continuat şi trei ani mai tîrziu de la acel joc, tot în China! La Mondialele de la Suzhou, Norvegia a învins iar cu 25-24. Meciul parcă a fost tras la indigo, cu "tricolorele" conducînd în marea majoritate a timpului.

În amicale le-am bătut
România s-a impus în faţa "vikingelor" doar în partidele de verificare. Au făcut-o în finala Cupei Mondiale în 2010, turneul pe bani din Danemarca, dar cu caracter amical. Şi în alte jocuri de pregătire înaintea turneelor finale. E una dintre puţinele echipe care se poate lăuda că a învins Norvegia, în perioada 2004-2012, chiar şi în jocuri oficiale.

Nu mai au forţa de alt dată
Norvegia a rămas o forţă în handbalul mondial, dar nu mai are jucătoarele de altădată. Gro Hammerseng, Katja Nyberg, Kristine Lunde, Katrine Lunde sau Kari Mette Johansen nu se mai regăsesc acum în echipa pregătită de islandezul Thorir Hergeirsson.

Înlocuitoarele lor nu au păstrat ştacheta la fel de ridicată. Cu toate acestea, Norvegia e văzută în continuare de specialişti drept principala favorită la cîştigarea titlului european.

"Norvegia nu mai are forţa de la nouă metri din trecut. Rămîne însă o echipă solidă, care pleacă excelent pe contraatac. Tocmai de aceea, noi trebuie să facem totul ca să nu le oferim mingi uşoare, să nu le dăm prilejul să contraatace"
Gheorghe Tadici, antrenor România

România vs Norvegia
Bilanţ amicale ultimii 10 ani
7 înfrîngeri 0 egaluri 0 victorii

Bilanţ oficiale ultimii 15 ani
7 înfrîngeri 2 egaluri 4 victorii

1.500 de români în tribune
România va avea un mare avantaj în meciul din această seară. Va fi susţinută din tribune de nu mai puţin de 1.500 de suporteri. Fanii s-au mobilizat şi au organizat excursii din Zalău, Baia Mare, Oradea, Timişoara. Sînt însă suporteri care merg să susţină România de la Bucureşti, Rm. Vîlcea, Tg. Mureş sau Bacău.

"Am mari emoţii, e primul meu turneu final, la 31 de ani, dar voi trece peste. Voi încerca să ajut cît pot pentru a învinge Norvegia"
Oana Bondar

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (24)
lumpy666
lumpy666  •  08 Decembrie 2014, 00:14
Postat de bengosss pe 07 Decembrie 2014, 17:20

De ce nu s-o face un test IQ inainte sa poata comenta cineva??

BEST COMENT EVER FROM THE BLOG...!!!!! -PS:ce s-ar rari lumea de pe blog daca ar fi obligat toata lumea sa dea un test de IQ inainte sa intre pe aici,hai ca asta mi-a placut asa ca HAI DOAMNE AJUTA SI LA MAI MARE.......!!!!!!

mplttev
mplttev  •  07 Decembrie 2014, 20:39

Am spus de atâtea ori că Tadici are un sistem îmbătrânit de joc. De asemeni am mai spus că, cu această echipă bătrână, nu trecem de grupe. Tadici nu se hazardează să introducă în joc jucătoare tinere (doar suntem campioane mondiale U19). Nici antrenorii echipelor de club nu fac asta (avem jucătoare străine de băgat în teren la cluburi, nu ? ) Iată rezultatul. Se pare că din păcate, o să am dreptate, nu ne calificăm. Ne bat si ucrainiencele.

bengosss
bengosss  •  07 Decembrie 2014, 18:26
Postat de secundul pe 07 Decembrie 2014, 17:52

TVR 3 transmite următoarele meciuri: Luni, 8 decembrie - de la ora 21.15: Muntenegru-Serbia Marţi 9 decembrie - de la ora 21.30: Ucraina- Norvegia Miercuri, 10 decembrie - de la ora 19.00: Serbia-Franţa Joi, 11 decembrie - de la ora 21.30: Norvegia-Danemarca Vineri, 12 decembrie- de la ora 19.00: Muntenegru-Franţa

Multumesc. Scuze

Vezi toate comentariile (24)
Comentează