SPORTURI  »  HANDBAL  »  PERFORMANȚĂ

FOTO Unică! Cristina Neagu a devenit prima handbalistă din lume declarată de 3 ori jucătoarea anului

În 2016, Neagu a coincis cu Nikola Karabatic la desemnarea celor mai buni jucători din lume // FOTO Marius Ionescu +4   FOTO
În 2016, Neagu a coincis cu Nikola Karabatic la desemnarea celor mai buni jucători din lume // FOTO Marius Ionescu

Articol de - Publicat vineri, 17 martie 2017 00:00

Cristina Neagu a fost desemnată ”Jucătoarea anului 2016” în ancheta federației internaționale, după ce primise această distincție și în 2010 și 2015.

Există jucători care se ridică deasupra performanțelor echipei naționale sau celei de club. Care captivează prin ceea ce reușesc pe teren, prin execuții, personalitate și spirit. Aceștia sunt cei care cuceresc inimile publicului și rămân în mintea adversarilor și a antrenorilor.

Un exemplu autohton, dintre cele mai puternice: Cristina Neagu. Ieri, ea a fost desemnată, pentru a treia oară în carieră, jucătoarea anului în viziunea Federației Internaționale de Handbal (IHF). Asta înseamnă voturi însumate din trei direcții, specialiști, media și fani.

În secțiunea masculină, câștigător a fost, tot pentru a treia oară, francezul Nikola Karabatic, care a ieșit primul la toate categoriile.

Favorita fanilor

Neagu, în schimb, s-a aflat într-o cursă aprigă în trei, alături de norvegianca Nora Mork și olandeza Nycke Groot. Capitolul la care românca a triumfat cu un avans zdrobitor a fost sprijnul fanilor. A adunat 37,14% din voturi, față de 20,86% Mork.

În ierarhia finală, norvegianca a ieșit a doua, iar Groot a treia. Dintr-un total de 5 nominalizări, Isabelle Gullden (Sue), cu care Cristina va fi colegă din sezonul viitor la CSM, și Kari Grimsbo (Nor) au ocupat locurile 4, respectiv 5.

În echipa ideală

Atât Neagu, cât și Karabatic au fost campioni naționali cu echipele lor în 2016 și au fost desemnați în echipele ideale ale competițiilor europene la care au luat parte.

Românca a fost aleasă cel mai bun inter stânga la CE din Suedia, de asemenea, a avut poziționări înalte, a treia de fiecare dată, în clasamentul marcatoarelor la CE, la JO de la Rio de Janeiro și în Liga Campionilor, pentru Buducnost.

În rest, performanțele au fost mai degrabă discrete: locul 9 la JO, locul 5 la Europene și locul 4 în Liga Campionilor.

Cristina a stabilit însă o dublă premieră odată cu această nouă desemnare ca jucătoare a anului: este întâia din istorie care obține de 3 ori distincția și întâia care o primește în doi ani consecutivi.

Schimbă echipa

După 4 sezoane petrecute la campioana Muntenegrului, Buducnost Podgorica, Cristina Neagu se va întoarce acasă din toamnă. Ea a semnat un contract cu deținătoarea Ligii, CSM București, urmând să primească un salariu anual de 300.000 de euro.

Neagu a mai evoluat în România la Corona Brașov și Oltchim București, cu ultima ajungând în 2010 în finala Ligii Campionilor. A câștigat însă această competiție în 2015, cu Buducnost.

Ea a declarat la parafarea înțelegerii că a ales nu pentru bani, ci pentru a reveni în orașul natal, București, și pentru a reuși o performanță importantă cu noua sa echipă.

"Au fost niște discuții cu privire la salariul meu care m-au dezamăgit. Este un salariu normal, aproape de ce câștig acum. Nu au fost astfel de probleme în Muntenegru, de aceea m-am mirat. Mă întorc acasă cu inima deschisă, mulți oameni mi-au scris să revin, sunt româncă și vreau să fac cinste țării noastre", a spus ieri Neagu la Digi Sport.

"Am stat cu emoții pentru că în 2015 aveam performanțe mai mari, iar acum sentimentul este mult mai frumos"
"Este o bucurie pentru mine să știu că sunt singura din istorie care a cucerit acest trofeu de trei ori"
"Îmi doresc să fiu sănătoasă pentru că încă pot arăta lucruri frumoase pe terenul de sport"
"Premiile individuale sunt importante, dar le-aș da pe toate pentru o victorie mare cu echipa națională"
Cristina Neagu la DigiSport

Cristina Neagu

  • 28 de ani
  • locul 5 cu România la CE 2016
  • locul 9 cu România la JO 2016
  • locul 4 cu Buducnost în Liga Campionilor
  • a treia marcatoare în Liga Campionilor și a treia marcatoare la JO, a treia marcatoare la Euro 2016
  • cel mai bun inter stânga la Euro 2016

Câștigătorii din ultimii zece ani

An  Feminin Masculin
2006 Nadine Krause(Ger) Ivano Balici (Cro)
2007 Gro Hammerseng (Nor) Nikola Karabatic (Fra)
2008 Linn-Kristin Riegelhuth (Nor) Thierry Omeyer (Fra)
2009 Allison Pineau (Fra) Sławomir Szmal (Pol)
2010 Cristina Neagu (Rom) Filip Jícha (Ceh)
An  Feminin Masculin
2011 Heidi Løke (Nor) Mikkel Hansen (Den)
2012 Alexandra do Nascimento (Bra) Daniel Narcisse (Fra)
2013 Andrea Lekici (Ser) Domagoj Duvnjak (Cro)
2014 Eduarda Amorim (Bra) Nikola Karabatic (Fra)
2015 Cristina Neagu (Rom) Mikkel Hansen (Den)
2016 Cristina Neagu (Rom) Nikola Karabatic (Fra)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
985032664911368
Florentina Gradinaru  •  17 Martie 2017, 20:27

CAND A SEMNAT CU CSM , MULTI AU SARIT CA ESTE PLATITA CU PREA MULTI BANI, ACUM AS VREA SA-I VAD PE ACEIASI CHIBITI DACA NU -SI RECONSIDERA DECLARATIILE SI SA SPUNA CA ESTE PLATITA CU PREA PUTINI BANI , PENTRU CA NEAGU ESTE O VALOARE.

tihi
tihi  •  17 Martie 2017, 18:01

Noroc cu fani,deoarece tehnicinii,cunoscatorii de handbal,au nominalizat doar pe locul 3 !!! Nora Mörk este considerata cea mai buna handbalista a lumii dpdv. tehnic si valoric !!!

cristinaco71
cristinaco71  •  17 Martie 2017, 10:24

FELICITARI, draga Cristinica. LA MAI MULTE PREMII SI MEDALII!!! Mult succes în continuare!!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează