SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR / VIBORG - OLTCHIM, 8 MAI, 17:15, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Gazeta ţi-l prezintă pe Petre Berbecaru, descoperitorul de vedete al Oltchimului!

Articol de - Publicat joi, 29 aprilie 2010 00:00

Petre Berbecaru, vicepreşedintele Oltchimului, e omul care le-a adus la Vîlcea pe Steluţa Luca, Adina Fiera, Oana Manea, Roxana Gatzel şi Adriana Nechita

Lucrează de 28 de ani la Oltchim. A lăsat fotbalul în 1982, după ce fusese patru ani preşedinte de club la Chimia Rm. Vîlcea, în prima ligă, pentru a trece la handbal. A fost mai întîi secretarul clubului, antrenor principal şi secund în mai multe rînduri, acum e vicepreşedinte. La aproape 68 de ani, pe care-i va împlini în luna august, Petre Berbecaru se confundă cu istoria finalistei Ligii Campionilor. A participat la toate succesele şi insuccesele echipei, şi-ţi poate spune povestea fiecărei jucătoare care a trecut pe la Rm. Vîlcea.

A recrutat cinci "galactice"
Din echipa de azi a Oltchimului, Petre Berbecaru se poate lăuda că a adus la Rm. Vîlcea cinci dintre jucătoare. Le-a descoperit la junioare, pe cînd aveau 15-16 ani, şi nu s-a înşelat cînd a făcut totul pentru a le aduce la Rm. Vîlcea. Căpitanul Steluţa Luca, pivotul Oana Manea, centrul Roxana Gatzel, interul Adina Fiera şi extrema Adriana Nechita şi-au schimbat viaţa după ce au ajuns la Oltchim. Recunosc şi azi că-i datorează foarte mult lui Petre Berbecaru.

STELUŢA LUCA
"Furată" noaptea de la Zalău

La 35 de ani, Steluţa Luca e veterana Oltchimului. A ajuns la Vîlcea în 1993, transferul ei declanşînd la acea vreme un adevărat război în handbalul românesc. "Noi o aveam la Oltchim, pe inter dreapta, pe Mariana Tîrcă. Am descoperit-o însă şi pe Steluţa Luca, o jucătoare cu un braţ stîng fantastic. Am încercat să o aducem la echipă, dar Gheorghe Tadici, de la Zalău, a fost mai rapid. A recurs la un şiretlic şi a luat-o", povesteşte Petre Berbecaru.

"Tadici le-a făcut mutaţie la Zalău, chiar la adresa unde locuia el, părinţilor Steluţei Luca, de la Pechea, din judeţul Galaţi. În regulament se stipula că dacă o junioară se mută cu familia dintr-un oraş în altul, poate să joace la echipa respectivă. Numai că oamenii nu au ştiut. S-au dus la Pechea, la Primărie, să-şi ia pămîntul şi nu au mai putut, că nu mai figurau!", a adăugat Berbecaru. Oltchim a intrat atunci pe fir. "M-am dus într-o noapte, cu tatăl Steluţei şi cu un frate al ei, şi am luat-o de la Zalău. Am cărat mobila, lucrurile şi am adus-o la Vîlcea. Asta a fost însă a doua tentativă pentru că la prima a aflat Tadici şi a luat jucătoarea, de frică, să doarmă la el acasă!"

"Nu există echipă din prima ligă de handbal care să nu aibă în lot cel puţin o jucătoare care să nu fi trecut pe la Vîlcea"
Petre Berbecaru, vicepreşedinte Oltchim

ROXANA GATZEL HAN
"Domnule, ai grijă, îţi dau singurul copil!"
La transferul Roxanei Gatzel, de la CSŞ Craiova, Petre Berbecaru s-a lovit de refuzul părinţilor. "Ne înţeleseserăm cu clubul, dar părinţii s-au opus. Ţin minte că a venit mama Roxanei şi mi-a spus pe un ton categoric: «Fugi, domnule, de aici, nu-ţi dau eu copilul de acasă!»", spune Berbecaru. Am plecat, dar nu am renunţat la gîndul de a o aduce. "Într-un final i-am lămurit şi pe părinţi. Doamna Gatzel a avut însă ultimul cuvînt: «Domnule, ai grijă! Vezi că-ţi dau singurul meu copil. Dacă nu aveţi grijă de ea, vă omor cu mîna mea!»".

ADINA MEIROŞU FIERA
Descoperită la campionatul şcolilor generale

Adina Meiroşu Fiera, handbalista care evoluează acum la Oltchim însărcinată, trecînd peste orice risc pentru a juca finala Ligii Campionilor, a fost descoperită de Petre Berbecaru pe cînd avea doar 13 ani! "Era în clasa a şasea şi la un campionat al Şcolilor generale, am văzut-o pe teren. Ştiţi cum le depăşea pe alea cu doi ani mai mari ca ea? Mă convinsese, o voiam la Vîlcea", afirmă vicepreşedintele Oltchimului. A plecat la Galaţi şi, ca să fie sigur că Adina va ajunge la Oltchim, a transferat-o şi pe sora acesteia, Diana. "Şi aceasta era talentată, chiar a jucat în prima ligă, dar Adina era un fenomen. A şi primit apoi titlul pentru cea mai bună jucătoare la Campionatul Mondial de tineret din 2003", subliniază oficialul vîlcean.

ADRIANA NECHITA
A luat-o pe un set de echipament

Din oraşul lui nea Mărin, de la Băileşti, Petre Berbecaru a adus-o la 15 ani pe Adriana Nechita, sex-simbolul Oltchimului de azi. Extrema dreapta era vedeta echipei la CSŞ Băileşti. "Mi-a spus de ea Aurelian Roşca, actualul nostru secund. M-am dus să o văd şi mi-a plăcut. Am vorbit cu tatăl ei, care era preşedintele Cooperaţiei Meşteşugăreşti la Băileşti. Omul a înţeles că pentru fiica sa era un pas înainte. Nu dorea în nici un chip să ne dea transferul directorul şcolii din Băileşti! L-am convins, în cele din urmă, oferind echipei lor un rînd complet de echipament", şi-a amintit Berbecaru.

OANA MANEA
Ca să vină Oana, a transferat toată echipa!

Pivotul Oltchimului a început handbalul la CSŞ 2 Bucureşti. "Am văzut-o prima dată la un turneu de junioare 3. Era teribil de talentată. Ea era liderul, ce zicea ea era lege în echipă. Cînd a fost însă să discutăm să o luăm, nu a vrut fără alte patru colege!", spune Petre Berbecaru. "Am încercat să vorbim cu părinţii ei, să o convingă, dar nu a fost chip. Avea personalitate de mică. Am fost nevoiţi să facem 5 transferuri, dar cred că a meritat. Oana e acum o jucătoare de bază", a încheiat vicepreşedintele vîlcean.

Desfiinţat de Tadici!
Centrul de copii şi juniori al Oltchimului, care a produs atîtea şi atîtea jucătoare, a fost desfiinţat în 2006, cînd la Vîlcea a ajuns Gheorghe Tadici. Acesta l-a convins pe managerul Constantin Roibu că la junioare se bagă prea mulţi bani fără rost. "Desfiinţarea Centrului de junioare al clubului a fost cea mai proastă măsură luată de noi. Multe jucătoare de valoare au trecut pe acolo. Din păcate, eu am încercat să mă opun, dar nu am reuşit", a declarat Ioan Gavrilescu, preşedintele Oltchimului.

Brădeanu şi Vărzaru aduse tot de el
Multe alte jucătoare, care au trecut prin naţionala României, au fost aduse la Oltchim de Petre Berbecaru. Între acestea şi Cristina Vărzaru, golgeterul lui Viborg, viitoarea adversară a Oltchimului, dar şi Aurelia Brădeanu, interul stînga de la Gyor. "Pe Cristina am adus-o de la Corabia. S-a mutat la Vîlcea cu întreaga familie pentru a juca la Oltchim. Mika Brădeanu mi-a fost recomandată de Gabriela Tănase, colegă şi ea de generaţie cu cele două, pe care o luasem de la Turnu Severin", a povestit Berbecaru.

Fiul e arbitru în Divizia A de fotbal
Victor Berbecaru, unul dintre cei doi copii ai vicepreşedintelui Oltchimului, e arbitru în prima ligă de fotbal. Acesta e căsătorit însă cu o fostă handbalistă, Mihaela Ilie, pivotul Oltchimului în trecut. "S-au cunoscut la mine în casă, au fost prieteni ani mulţi şi apoi s-au căsătorit", a spus Petre Berbecaru. Oficialul vîlcean mai are o fată, care lucrează tot în sport. "E profesoară de sport, dar cu specializarea volei".

Vin doar cu 45 de suporteri
Oficialii campioanei Danemarcei, Viborg HK, au anunţat că doar 45 de suporteri vor face deplasarea la meciul retur, de la Bucureşti, din finala Ligii Campionilor. "Nu mă aşteptam la un număr aşa de mic. Danezii vin de obicei în număr foarte mare la turneele finale de Campionate Europene sau Mondiale. Viborg mai poate face cerere pentru bilete pînă cu zece zile înaintea meciului. Poate presimt că Oltchim va cîştiga trofeul şi de asta nu mai vin", a declarat preşedintele Ioan Gavrilescu. În schimb, Oltchim va avea, se pare, aproximativ 300 de suporteri în Danemarca.

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
 •  30 Aprilie 2010, 13:02

berbecaru a descoperit mamele handbalistelor in pat nu jucatoare.un nesimtit si un pupincurist asta a fost toata viata!l-a carat pe ursescu-fripturistul prin tara pt a aparea si el putin prin presa.nu are nici un merit la rezultatul din acest an.a poate ca a mai finantat din banii clubului arbitrii suplimentandu-le baremul

 •  30 Aprilie 2010, 11:11

Berbecaru? Unul din cei mai mari diversionisti, si mincinosi oameni din handbalul romanesc. A facut carari pe la mamele jucatoarelor fiind recunoscut de mare CRAI ( notorii afirmatiile ginerilor in cazul Meirosu , Gatzel, a caror mamici s-au sacrificat ( nu conta pt ele) pentru binele odraslelor lor Adinuta si Roxanica. + altele si altele si altele... Un individ cu adevarat ONEROS, urmariti-l in continuare ...

 •  30 Aprilie 2010, 10:48

BERBECARU??? Un om fara cuvant, un lingau, un hot mizerabil si in primul rand cel mai mare mincinos si profitor din handbalul romanesc, care a victimizat multe handbaliste (inclusiv pe nora lui Mihaela) dar si mame ale fetelor (vezi Meirosu, Gatzel, Bradeanu) . Unul din cei mai elocventi in ceea ce inseamna CANCERUL handbalului feminin romanesc! Acesta este portretul adevarat, stiut de toata suflarea handbalului romanesc al acestui individ ONEROS! Stiu ca postul v-a fi sters de "prietenul

Vezi toate comentariile (11)
Comentează