SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

Încep treburile serioase! CSM București pornește la drum în noul sezon al Ligii Campionilor: primul meci e cu Rostov Don

CSM București a cucerit în mai Liga Campionilor, în Final Four-ul de la Budapesta // FOTO Raed Krishan
CSM București a cucerit în mai Liga Campionilor, în Final Four-ul de la Budapesta // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 15 octombrie 2016 00:00

Campioana României, CSM București, pornește din postura de deținătoare a Ligii. De când se joacă în sistemul Final Four, nicio echipă nu a reușit să-și apere trofeul.

Noua ediție a Ligii Campionilor, la feminin, a debutat aseară, la Skopje, Vardar, echipă prezentă de fiecare dată în Final 4, de când se joacă în acest sistem, întâlnind pe teren propriu vicecampioana Ungariei, FTC Budapesta.

CSM București pornește la drum cu o presiune enormă. Campioana României va fi privită din acest sezon cu alți ochi de toată lumea, după ce sezonul trecut a cucerit trofeul, deși nu era cotată cu șanse prea mari. "Tigroaicele" au și nimerit într-o grupă foarte grea, alături de Gyor, Rostov Don și Midtjylland.

Și meciul de debut, duminică, ora 18:00, are conotații speciale. CSM va juca împotriva celor de la Rostov Don, echipa pe care a eliminat-o ediția trecută în "sferturi", deși rusoaicele erau la acea vreme neînvinse de mai bine de 20 de partide, în toate competițiile!

Multe transformări

CSM București a făcut destule schimbări față de sezonul trecut. În primul rând, are alt antrenor, danezul Jakob Vestergaard luându-i locul conaționalului Kim Rasmussen, plasat pe banca Ungariei.

Apoi, sunt cinci modificări importante în lot, nicio braziliancă nerămânând în capitala României. În locul lor au fost aduse jucătoare de valoare, dar care până acum nu au reușit încă să se integreze în lotul campioanelor.

Și Rostov Don a schimbat mult față de sezonul trecut. A adus-o pe cea mai bună extremă dreapta, Anna Viahireva, care la Jocurile Olimpice de la Rio, unde Rusia a câștigat titlul, a jucat însă din postura de inter sau centru, deși nu are decât 1,65 metri! Barbosa și Rodrigues sunt și ele jucătoare importante, cunoștințe mai vechi ale românilor.

"Este foarte greu să repetăm sezonul fabulos de anul trecut. E uimitor că echipa a mers până la capăt și a câștigat titlul. Am încredere în jucătoare și în echipa actuală, o să mergem cât putem de departe. Obiectivul e clar, să ajungem în Final 4", a declarat antrenorul Jakob Vestergaard, cel care a mai cucerit în carieră de două ori Liga, pe când antrena la Viborg.

CSM nu a început sezonul cum și-ar fi dorit. A pierdut la Brăila, 27-30, în campionat, iar jocul echipei nu a impresionat până acum. Dar mirajul Ligii a schimbat jucătoarele și sezonul trecut!

"Am jucat împotriva tuturor echipelor din grupă și sezonul trecut. Știm că toate meciurile vor fi grele, dar suntem încrezătoare că putem să ne calificăm ca să ajungem în Final 4"
Oana Manea, căpitan CSM

Grupele Ligii Campionilor

Grupa A Grupa B Grupa C Grupa D
Buducnost Vardar Skopje Gyor Audi ETO Larvik
Thuringer HC Astrahanocika CSM București Esbjerg
Metz FTC Budapesta FC Midtjylland Savehof IK
Glassverket HC Leipzig Rostov Don Krim Ljubljana

* primele trei clasate în fiecare grupă se califică în faza a doua
* echipele din grupa A și B formează Grupa 1 (6 formații), iar cele din C și D grupa 2 (6 formații). În "sferturi" acced primele patru echipe din fiecare serie principală

Prezentarea echipelor din Grupa C:

CSM București
Antrenor: Jakob Vestergaard (nou)
Sosiri: Majda Mehmedovic (Buducnost), Paula Ungureanu (HCM Baia Mare), Gnonsiane Niombla (Fleury), Camille Ayglon (Nimes), Anastasia Lobach (Gomel)
Plecări: Mayssa Pessoa (Vardar), Ana Paula Rodrigues (Rostov Don), Fernanda Da Silva (Bietigheim), Ekaterina Vetkova (Toulon), Maria Fisker (Randers)
Obiectiv: Final 4
Buget: 3.000.000 euro
Cotă la câștigarea Ligii: 8.00 (a 5-a favorită)

Rostov Don
Antrenor: Jan Leslie (confirmat)
Sosiri: Lotte Grigel (Esbjerg), Anna Viahireva (Astrahanocika), Olga Cernoivanenko (Vardar), Siraba Dembele (Vardar), Alexandrina Barbosa (Fleury), Ana-Paula Rodrigues (CSM București), Maria Basarab (Kuban)
Plecări: Marina Sudakova (Kuban), Anna Punko (Debrecen), Oxana Kisileva (Odense), Regina Șimkute (gravidă), Ekaterina Davîdenko, Elena Avdekova, Marina Skladcikova
Obiectiv: Final 4
Buget: 3.000.000 euro
Cotă la câștigarea Ligii: 5.00 (a 3-a favorită)

Gyor Audi ETO
Antrenor: Martin Ambros (confirmat)
Sosiri: Nora Mörk (Larvik), Szidonia Puhalak (Mosonmagyarovar)
Plecări: Linn Sulland (Vipers), Ida Alstad  (Byasen), Szimonetta Planeta (Thüringer), Aniko Kovacsics (FTC Budapesta)
Obiectiv: câștigarea Ligii Campionilor
Buget: 4.000.000 euro
Cotă la câștigarea Ligii: 3.30 (a 2-a favorită)

FC Midtjylland
Antrenor: Kristian Kristensen (nou)
Sosiri: Linn Blohm (Team Tvis Holstebro), Rut Jonsdottir (Randers), Martina Thorn (Glassverket), Elin Línden (VasterasIrsta), Eliza Buceschi (Thüringer)
Plecări: Susan Thorsgaard (Odense), Jane Mejlvang (Ringkobing), Stephanie Andersen (Silkeborg), Annika Jakobsens (Skanderborg), Emilie Bastrup  și Line Skak(Team Tvis Holstebro)
Obiectiv: ieșirea din grupe
Buget: 1.500.000 euro
Cotă la câștigarea Ligii: 50.00 (favorită 8-10)

Favoritele la Liga Campionilor

Buducnost Podgorica 3.00
Gyor Audi ETO 3.30
Vardar Skopje 5.00
Rostov Don 5.00
CSM București 8.00
FTC Budapesta 35.00

Dispută între golgeteri

Șase handbaliste care au câștigat de-a lungul timpului titlul de golgeter în Champions League se află și acum la startul competiției. Este vorba de Anita Gorbicz și Zsuzsanna Tomori (Gyor), Cristina Neagu (Buducnost) și două jucătoare de la CSM: Isabelle Gullden și Cristina Vărzaru.

Suedeza Gullden a cucerit chiar sezonul trecut titlul, marcând 108 goluri. Vărzaru și-a adjudecat trofeul în 2010, 111 goluri, ediție în care echipa sa de atunci, Viborg, a trecut în finală de Oltchim Rm. Vâlcea.

Campioane din 11 țări

În istoria celei mai importante competiții intercluburi, la feminin, formații din 11 țări și-au adjudecat trofeul. Danemarca e țara cu cele mai multe trofee (6), urmată de Austria (4), Ungaria (3), Slovacia și Muntenegru (2). România e în grupul țărilor cu 1 trofeu, alături de Norvegia, Macedonia, Croația, Rusia și Spania.

45de jucătoare are Norvegia în Liga Campionilor, cele mai multe dintre toate țările. Urmează Germania 41, Rusia 38. România are doar 13 (10 la CSM București, Neagu la Buducnost, Pintea la Thuringer și Buceschi la Midtjylland)

4trofee ale Ligii Campionilor au în palmares trei jucătoare încă în activitate: Cristina Vărzaru (CSM), Katrine Lunde (Rostov) și Katarina Bulatovici (Buducnost)

Programul meciurilor CSM-ului

16.10 - 18:00 CSM București-Rostov Don
22.10 - 19:30 Midtjylland-CSM București
28.10 - 18:00 CSM București - Gyor
04.11 - 20:00 Gyor-CSM București
11.11 - 19:00 Rostov Don-CSM București
20.11 - 18:00 CSM București-Midtjylland

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close