SPORTURI  »  HANDBAL  »  POTAISSA TURDA A CÂȘTIGAT CHALLENGE CUP

Interviu cu omul din spatele succesului Potaissei Turda: "În fiecare an am avut un plus, niciodată un minus"

Horațiu Gal // FOTO: Cristi Preda
Horațiu Gal // FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 21 mai 2018 13:26

Horațiu Gal, tehnicianul Potaissei Turda, a preluat echipa din liga a doua și o antrenează de 9 ani. Duminică seara a câștigat Challenge Cup, la Atena, al treilea trofeu european ca importanță. 

Potaissa Turda este a patra echipă din România care a câștigat Challenge Cup. La capătul unui traseu european excelent, ardelenii au pus mâna pe trofeu duminică seara, la Atena, după ce au câștigat categoric dubla cu AEK Atena, 33-22 la Turda și 26-27 la Atena.

Succesul nu este unul întâmplător, Turda jucând finala și anul trecut, când a pierdut-o în fața celor de la Sporting Lisabona. Ce se ascunde în spatele succesului unui club mic, care nu se numără printre primele 5 bugete din Liga Națională?

"Pentru el importantă e doar echipa, nu un jucător!"

Președintele Potaissei Turda, Flavius Sâsâeac spune că Turda are unul dintre cei mai buni antrenori din Liga Națională. Bun prieten cu Horațiu Gal, a mers pe mâna acestuia până acum. "Pentru mine problema a fost nu cum să-l dau afară pe antrenor, ci cum să-l conving să rămână la Turda, să-și dorească să facă performanță", spune președintele ardelean.

Oficialul clujean continuă. "Nu poți să nu vezi meseria unui antrenor când el descoperă jucători abandonați la alte echipe, handbaliști tineri care nu știu pe unde să o apuce când își încheie junioratul , jucători nedoriți de unii și de alți. Îi ia la tine și obține rezultate!", subliniază Sâsâeac.

Recunoaște că între ei nu e un raport președinte-antrenor: "Dincolo de relația profesională, noi avem și o relație de familie foarte apropiată, care pe undeva a contat. O relație în care unul știe să facă parte de pregătire tehnică, strategică, pentru meciuri, și altul de management.

El niciodată nu și-a dorit un jucător de care să depindă echipa. A vrut un grup puternic, «vedeta e echipa», asta e deviza lui. Asta reușește să facă, cât timp vrea să rămână la Turda, ușa e larg deschisă!", a încheiat Flavius Sâsâeac. 

"Când Turda va avea o sală, și va avea, pentru că a fost aprobată finanțarea la Ministerul Dezvoltării, atunci ne vom gândi să ne batem la titlu în România. Acum, acest lucru, chiar dacă ar fi realizabil, nu ne-ar permite o participare decentă în Liga Campionilor"
Flavius Sâsâeac, președinte Potaissa Turda

"Vreau să-mi închei cariera la Turda!"

Horațiu Gal spune că are câteva principii de la care nu se abate niciodată. Pentru el caracterul unui jucător e mai important decât valoarea.

Fost jucător la Poli Timișoara, pe vremea când pe Bega evoluau Folker, Maricel Voinea sau Sandu Buligan, Horațiu Gal este un pasionat de handbal. Tehnicianul Potaissei Turda a antrenat în ligile inferioare din Germania și a promovat în 2011 echipa în prima ligă.

De atunci nu a mai plecat de la echipă, iar an de an a încercat să obțină mai mult decât în precedentul sezon. Întâmplător sau nu, antrenorul preferat al lui Horațiu Gal este Dan Petrescu, un om foarte dedicat meseriei. Duminică seara, doi tehnicieni au obținut rezultate pentru sportul din același județ, Cluj. Dan Petrescu a câștigat titlul la forbal cu CFR Cluj, iar Horațiu Gal Challenge Cup cu Potaissa Turda!

- Domnule Gal, cum se face că sunteți cel mai longeviv antrenor din handbalul românesc? Sunteți de 9 ani la Turda!
- Glumesc, dar poate sunt și eu un pic de antrenor! Acum serios, poate treaba asta e legată și de conducere, de președintele Potaissei, Flavius Sâsâeac. Suntem împreună de 9 ani! În fiecare an am vrut un plus, nu am fost niciodată în minus. Am avut foarte mare grijă la băieții pe care-i aducem, pe primul plan a fost caracterul și după aceea a contat valoarea jucătorului. Cu această forță, împreună, am câștigat 90% din meciuri!

- Nu intervine rutina, plictiseala, vezi aceleași fețe zi de zi?
- Câteodată e nevoie de unele schimbări, dar noi le facem altfel. Poate ieșim împreună la un grătar, cu familiile, încercăm altfel, nu să ne schimbăm noi între noi. Băieții apreciază asta. Avem grijă la Turda nu numai de partea sportivă de jucători. Îi ajutăm în orice au nevoie, dacă putem, cu familii, copii, astfel încât să fie fericiți acasă, pentru că e foarte important pentru echipă acest aspect.

- Președinții, patronii se bagă peste antrenori la echipă. Cum e la Turda?
- Așa cum poate președintele Flavius Sâsâeac e un pic de antrenor, așa și eu sunt un pic președinte. Toate deciziile, nu numai pe parte sportivă, le luăm împreună.

- În momentul în care se transferă cineva sunteți întrebat?
- Normal. El vine cu propuneri. Și sponsorii care apar, eu știu ce se întâmplă. Repet, toate deciziile le luăm împreună.

"Turda impune respect!"

- Care e cel mai important succes în acești 9 ani?
- Am fost locul 3 în România, am câștigat acum Challenge Cup, am mai jucat o finală, dar pentru mine, cel mai important e faptul că am reușit să formăm la Turda un club respectat în România de toată lumea!

- Cât credeți că veți mai rezista la Potaissa?
- Aș vrea să rămân până îmi închei cariera, fiindcă sunt acasă, familia mea este aici. Într-adevăr, situația financiară nu este una extraordinară, nu se câștigă poate ca la alte echipe, dar când ești acasă, cu familia, cu prietenii, se compensează vizavi de partea financiară.

- Vă gândiți să câștigați un titlu cu Turda în România?
- Încercăm să facem o echipă puternică, să menținem un nucleu de jucători. Bineînțeles că îmi doresc să câștig cu Turda tot, dar echipele din București sunt puternice, investesc mult. Noi mergem doar pe jucători români, Savici, singurul străin, se stabilește la Turda și va primi în curând cetățenie română, iar Zacaciurin, la fel, își dorește să devină român cu acte. Încă o dată o soun, am niște principii și nu mă abat de la ele. Dacă voi reuși să câștig titlul în România, atunci o voi face cu o echipă sută la sută românească!

Traseul Turdei în Liga Națională și Europa

2011: promoveaz în prima ligă
2012: locul 8
2013: locul 5
2014: locul 3 Cupa EHF turul 3
2015: locul 4
2016: locul 4 Challenge Cup finalistă
2017: locul 3 Challenge Cup câștigătoare
2018: Locul 3/4 Challeneg Cup 

Vezi și: Încă o performanță excepțională pentru handbalul românesc: Potaissa Turda a câștigat Challenge Cup!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
maxp
maxp  •  23 Mai 2018, 11:58

Mi se pare penibila afirmatia conform careia ei nu se bat la titlu pentru ca nu au sala. E o tampenie, ei nu se bat la titlu pentru ca momentan nu pot, nu au cu ce. Oricat de mult dorim sa supraevaluam performanta lor din Cupa Challenge, cred ca oricare din Dinamo, CSM Bucuresti (poate la ei mai erau semne de intrebare) sau Dobrogea Sud cam castigau acest trofeu la pas, dar ele au avut competitii ceva mai dificile. Sa fim seriosi, Turda ar juca fara probleme la Cluj daca ar intra in CL, sunt la 2 pasi, nu i-ar refuza niciodata pentru meciuri de CL la handbal masculin. Deci e cam penibil ce zice, Turda nu a putut lua titlul, nu ca nu i-ar fi interesat neavand sala.

magura
magura  •  21 Mai 2018, 18:56

Bravo lor!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează