SPORTURI  »  HANDBAL  »  REVENIRE

Mariana Tîrcă revine în handbal: va coordona un club brașovean

Mariana Tîrcă va prelua secția de handbal a ACS Transilvania Brașov
Mariana Tîrcă va prelua secția de handbal a ACS Transilvania Brașov

Articol de - Publicat duminica, 16 iulie 2023 11:54 / Actualizat duminica, 16 iulie 2023 12:33

Nume uriaș al handbalului românesc, Mariana Tîrcă (60 de ani) revine pe parchet. Va prelua secția de handbal a ACS Transilvania Brașov, unde va fi antrenor coordonator. De altfel, cea mai bună performanță a clubului de juniori de la poalele Tâmpei, medalia de aur în Campionatul Național de junioare 2 (U17), în 2018, a fost realizată cu Mariana Tîrcă pe bancă.

„Revin într-o familie a handbalului cu care am mai colaborat foarte bine. Dovadă au fost și rezultatele obținute la acea vreme. Bineînțeles, nu se poate face nimic peste noapte, dar ne dorim să creem un centru de copii și juniori foarte puternic. Să găsim copii talentați, cu potențial și să îi creștem pentru oraș.

Trebuie să recunosc și că îmi era dor de handbal, colaborarea cu ACS Transilvania a fost una foarte bună în precedent perioadă, iar acesta a fost un motiv care m-a făcut să revin. Sunt antrenori tineri la club, iar eu sunt o carte deschisă pentru ei, îmi doresc să îi ajut dacă simt că au nevoie de sprijin.

Îmi doresc să facem, în acest centru, o echipă sudată, să ne ajutăm, căci cu cât sunt mai multe păreri, dacă există colaborare și comunicare, există și progres”, a declarat Mariana Tîrcă, noul antrenor coordonator al secției noastre de handbal.

România cade în partea secundă și e învinsă de Ungaria în semifinalele Euro 2023! Când și cu cine luptăm pentru bronz
UNGARIA U19 - ROMÂNIA U19
România cade în partea secundă și e învinsă de Ungaria în semifinalele Euro 2023! Când și cu cine luptăm pentru bronz

Mariana Tîrcă revine în handbal, la ACS Transilvania Brașov

Mariana Tîrcă a intrat în istoria handbalului, reușind 2.043 de goluri în 335 de meciuri pentru echipa națională a României, adică o medie de 6,09 goluri/meci sub tricolor.

Prima echipă pentru care a evoluat a fost Nitramonia Făgăraș, trecând apoi la Rulmentul Brașov, campioana României la momentul respectiv, cu care, în sezonul 1981-1982 a ajuns până în semifinalele Cupei Campionilor.

A evoluat apoi la Știința Bacău și la Oltchim Râmnicu Vâlcea, ajungând cu acestea până în finala, respectiv semifinalele celei mai importante competiții contintentale inter-cluburi. În 1993 s-a transferat în Croația, la Podravka Koprivnica, unde a și câștigat Liga Campionilor, iar în 1999 a început ultima sa aventură ca jucătoare, la grecii de la GAS Anagennisi Artas.

14 titluride campioană națională are Mariana Târcă, fiind și cetățean de onoare în Făgăraș, Brașov și Koprivnica.

De-a lungul carierei de antrenor, la senioare a pregătit formațiile Oltchim Râmnicu Vâlcea, Rulmentul Brașov și Corona Brașov. De altfel una dintre cele mai bune perioade ale handbalului feminin brașovean se leagă de numele Marianei Tîrcă, în anii 2000, când Rulmentul câștiga campionatul, Cupa Challenge și ajungea până în finala Cupei Cupelor.

Mai mult, după finalul „erei Rulmentul”, tehnicianul a pus decisiv umărul la renașterea handbalului în orașul de sub Tâmpa, odată cu formarea Coronei, în urmă cu mai bine de un deceniu.

Nu în ultimul rând, numeroase tinere handbaliste din Liga Națională au făcut primii pași pe parchet sau au trecut, de-a lungul timpului, prin „mâinile” antrenoarei Mariana Tîrcă.

Mai multe știri din handbal:

Nicoleta Alexandrescu, antrenoarea federală, despre handbalistele din naționala feminină U19: „Trebuie să avem încredere în ele, au un potențial real, indiferent pe ce loc vor termina acest turneu final"

Gloria Bistrița, direct în grupele European League » Alte două echipe românești vor juca tururi preliminare

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează