SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE JUNIOARE / FINALA / ROMÂNIA-GERMANIA (ORA 18:00, DIGISPORT 1)

Meciul vieţii lor » Junioarele României înfruntă astăzi Germania în finala Campionatului Mondial

Articol de - Publicat duminica, 03 august 2014 00:00 / Actualizat duminica, 03 august 2014 09:53

Generaţia 1996-1997 joacă azi, ora 18:00, pe Digisport 1, pentru titlul mondial. E cea mai importantă partidă de pînă acum, dar, cu siguranţă, pentru aceste fete talentate, vor urma şi altele


România nu a mai cîştigat un titlu mondial, la un sport de echipă, din 1999! Atunci, tot la handbal feminin, generaţia 1979-1980, din care făceau parte, între altele, Cristina Vărzaru, Aurelia Brădeanu, Ramona Farcău, Talida Tolnai, Valeria Motogna sau Roxana Gatzel, cîştiga titlul mondial la tineret, în China, după o victorie în faţa Lituaniei, 25-20.

La 15 ani distanţă, o altă generaţie are posibilitatea să cîştige aurul lumii, dar la junioare. O generaţie talentată, care le-a avut drept modele pe campioanele de acum mai bine de un deceniu.

"Sînt fete extraordinare!"
Victorina Bora, fostul pivot al Oltchimului şi al "naţionalei" României, acum antrenoare la Centrul Naţional de Excelenţă de la Rm. Vîlcea, le cunoaşte foarte bine pe fete. Pe jumătate din handbalistele din lotul de 16, prezente în Macedonia, le antrenează la Centru. "Sînt nişte copile formidabile. Am avut întotdeauna încredere în ele. Le-am spus, de altfel, cînd au plecat la Mondiale: «Fetelor, o să cîştigaţi medalie şi o să vă aştept cu flori la aeroport!». După ce au bătut Muntenegru, m-au sunat şi mi-au zis. «Doamnă, nu uitaţi ce ne-aţi promis!» Sigur că o să merg să le aştept", a declarat Victorina.

Fostul portar al Oltchimului, Luminiţa Huţupan Dinu, o ajută pe Bora la această grupă de vîrstă. "Eu am în grijă portarii, dar nu am cum să nu mă bucur pentru reuşita lor. Sper să ajungă pînă în vîrf, să cîştige aurul", a declarat Luminiţa.

Germania, echipa care nu cedează niciodată
Despre nemţi, la fotbal, se spune că nu eşti sigur că i-ai învins decît după ce au plecat cu autocarul de la stadion. Aşa stau lucrurile şi la handbal. Germania a furnizat o mare surpriză în semifinale, învingînd marea favorită Danemarca, 26-24. Asta după ce, în faza grupelor, nordicele se impuseseră, 28-24! "La această vîrstă, oscilaţiile în joc sînt foarte mari. Nu trebuie să ne considerăm favoriţi în faţa nemţoaicelor, dacă le-am bătut în grupă!", spun antrenorii României. Specialiştii dau totuşi România cu prima şansă la aur, în condiţiile în care are mult mai multe individualităţi decît Germania.


Atenţie la Emily Bolk!
De departe, vedeta lotului Germaniei este interul stînga Emily Bolk, o jucătoare puternică, de 1,81 metri, care a marcat pînă acum 62 de goluri, avînd o medie de peste 7 reuşite pe meci. Bolk a marcat 30, aproape jumătate, din 7 metri, dar pentru jucătoarea legitimată la Buxtehuder tot e o mare realizare. A stabilit un record greu de egalat la o astfel de categorie. A marcat de 22 de ori în meciul cu Portugalia, o partidă în care, e adevărat, Germania a avut nevoie de prelungiri şi lovituri de la 7 metri pentru a se impune. Emily provine, de altfel, dintr-o familie de mari handbalişti. Tatăl său a jucat în prima ligă germană, iar mama sa a fost campioană mondială cu Germania, în 1993. Şi are doar 16 ani!

Echipe fără gabarit
România şi Germania se bazează pe un stil de joc asemănător, punînd bază foarte mult pe faza de apărare. Contraatacul şi faza a doua merg bine la ambele echipe. 1,75 metri e media de înălţime a ambelor finaliste de azi. Cele mai înalte jucătoare "tricolore" sînt Sonia Vasiliu şi portarul Isabela Roşca, ambele 1,82 metri, în timp ce la nemţoaice turnul de control este interul stînga Katrin Pichmlmeier, tot 1,82 metri. Nemţoaicele se bazează însă foarte mult, în atac, pe jocul lui Bolk, în timp ce România are mai multe "guri de tun", pe lîngă golgeterul Bazaliu, 66 de goluri: Cristina Laslo 40, Alina Ilie 34. Germania are însă un portar excelent, Jessica Jochims avînd 105 parade în 8 jocuri, cu o medie excelentă: 41,7 la sută! Mădălina Ion şi Isabela Roşca au medii de 37, respectiv 34 la sută!

262 de goluri a marcat România pînă acum şi a primit 189. Germania a înscris 256 şi a încasat 204

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  03 August 2014, 13:39

cred ca romania are prima sansa. ma voi uita la meci si sper sa asistam la un mare succes al handbalului juvenil din romania. care sa constituie baza si nucleul unei generatii de exceptie, peste cativa ani, la Nationala de senioare. succes, inca de pe acum !

neluturap
neluturap  •  03 August 2014, 09:46
Postat de lapusneanul pe 03 August 2014, 09:39

au modificat, uite domnule ca sunt buni si userii la ceva...domnule ursescu, nu ne multumiti, lasati pe degeaba :)

macar au sters fraza in care ziceau ca nu se televizeaza,tot e un pas inainte,cred ca daca ziceau si ca meciul o sa fie in direct pe digi1 trebuiau felicitati ca mai scriu si ei ceva de handbal si ne informeaza unde putem vedea meciul. pana la urma digi nu mai reprezinta o concurenta ptr ei fiindca gsp s-a transformat intr-un canal de muzica acum.

lapusneanul
lapusneanul  •  03 August 2014, 09:39
Postat de neluturap pe 03 August 2014, 09:33

meciul o sa fie in direct pe digi 1 la ora 18.

au modificat, uite domnule ca sunt buni si userii la ceva...domnule ursescu, nu ne multumiti, lasati pe degeaba :)

Vezi toate comentariile (7)
Comentează